tanden

Een rij mooie witte tanden

Je zou het misschien niet zeggen, maar er zijn zo’n drie miljoen mensen met een volledige prothese in Nederland! Een volledige gebitsprothese (kunstgebit) bestaat uit een plaat van kunsthars, waarop tanden en kiezen zijn bevestigd. Een kunstgebit is een uitneembare gebitsprothese. De plaat ligt op je kaak en je ziet bijna geen verschil met de vormen en kleuren van je oorspronkelijke tanden en kiezen.

Een mooie lach

In het begin kan het dragen van een kunstgebit pijnlijk zijn doordat het strak tegen je kaken zit. Als er zweertjes ontstaan door drukplaatsen, kan de prothese aangepast worden, zodat de pijn wordt weggenomen en het gebit weer perfect in je mond past. Het kan wat onwennig zijn met praten en eten, maar ook kan je nieuwe uiterlijk wat onwennig zijn. Je bovenlip ziet er namelijk minder ingevallen uit, waardoor je er jonger uitziet!

Gewenning

Het is in het begin altijd even doorzetten als het gaat om wennen aan een nieuw gebit, maar wanneer je er eenmaal aan gewend bent, is de functie van je gebit duidelijk verbeterd. Je hebt geen tandpijn meer, en ook heel belangrijk: je hebt weer die mooie lach! Door de toepassing van duurzame materialen kan een kunstgebit wel vijf tot acht jaar meegaan.

Controleer je gebit!

Ook al heb je een kunstgebit dat goed past, toch is het verstandig om het eens in de twee jaar te laten controleren. Op die manier kun je een boel narigheid voorkomen. Bij een volledige gebitsprothese zullen je kaken na verloop van tijd namelijk slinken, waardoor het kunstgebit los kan gaan zitten. Hierdoor kunnen vervelende pijnklachten en zelfs ontstekingen ontstaan. Als je je gebit regelmatig laat controleren, kunnen mogelijke problemen ontdekt en voorkomen worden. Wanneer je prothese zwarte randjes of scheurtjes begint te vertonen, ben je duidelijk wel aan een nieuw exemplaar toe!

Vergoeding

Vanuit de basisverzekering heb je recht op 75% vergoeding van een volledig kunstgebit. Afhankelijk van de zorgverzekeraar is dat eens per 5 of 8 jaar. Zorgverzekeraars mogen zelf deze termijn bepalen. Daarnaast ontvang je een vergoeding van 100% voor de reparaties die echt nodig zijn. Let wel op de voorwaarden die hieraan verbonden zijn, en kijk altijd je eigen zorgpolis na voor een volledig overzicht met betrekking tot de vergoedingen.

Kies voor een gebitsprothese en straal!

Clean it up!

Wanneer je je kunstgebit regelmatig reinigt, verbeter je de levensduur van de prothese én heb je er het meeste plezier van! Hoe? Tandsteen en hardnekkig vuil kunnen worden verwijderd met kookazijn. Laat de prothese de hele nacht in een bakje met onverdund azijn liggen. In de ochtend borstel je de prothese uit, en zal het tandsteen verdwijnen. Mocht er nog wat tandsteen achterblijven, dan kun je de procedure herhalen.

Reinigingstabletten: ja of nee?

Wanneer je gebruik maakt van reinigingstabletten, vergeet je vaak je prothese écht te reiningen, zoals met een borstel. Een tablet zorgt niet voor deze volledige reiniging, en is meer bedoeld als aanvulling. Dus: reinigingstablet mag en borstelen moet!

Prothesecheck!

Zit jouw kunstgebit te los en heb je moeite met kauwen of praten? Je kunt bij Tandprothetiek Brabant terecht voor een prothesecheck. Vul hiervoor het contactformulier in op de website of neem telefonisch contact op. Bij Tandprothetiek Brabant kun je op één adres terecht voor advies rond gebitsprotheses, voorlichting en controle, het aanmeten en plaatsen, rebasen, correctie, reparatie, én vernieuwing van jouw kunstgebit.

Datum: 29 maart 2018