
Cocktails tijdens de uitvaart: waarom niet?
Geef toe: bij het woord ‘uitvaart’ denk jij onmiddellijk aan een zwarte rouwauto en een logge, grijze kist. Het klassieke beeld van een uitvaart. Wat ik mensen als uitvaartbegeleider graag meegeef, is dat de uitvaart luchtig en vrolijk mag worden aangekleed. En dat begint al met de rouwkaart.
Maak het persoonlijk
Want wie zegt dat een rouwkaart vooral functioneel en klassiek moet zijn? Een rouwkaart biedt zóveel meer. Hiermee kun je laten zien wie jouw dierbare was. Laat hier bijvoorbeeld de kleuren op terugkomen die passen bij je dierbare. Als dat roze of rood is, hartstikke mooi! Net zoals het plaatsen van bijvoorbeeld een mooie vakantiefoto op de voorkant. En een aula in het rouwcentrum kan prima worden vervangen door bijvoorbeeld een theater, het strand of een weelderige tuin. Of geef de dienst een moderne tint, en laat de dienst in een ruimte met industriële uitstraling plaatsvinden, zoals een loods of fabriek.
Een uitvaart mag best luchtig en vrolijk zijn
Sfeermakers
Zware, sentimentele muziek tijdens de dienst is ook geen vereiste. Als hij of zij bijvoorbeeld van house of techno hield, dan mag dat ook gedraaid worden. En hield hij of zij wel van een cocktail of glaasje bubbels op zijn tijd? Dan worden die geserveerd bij binnenkomst, samen met een bijpassende borrelhap. Lichtjes brengen altijd sfeer tijdens een uitvaart, óók een luchtige. Kies bijvoorbeeld voor stompkaarsen, windlichtjes of drijfkaarsen in vrolijke kleuren. Prachtig is het ook om een ‘bloemenzee’ te maken. Een bloemenzee creëer je door de kist op een verhoging van bijvoorbeeld houten pallets te plaatsen. Vervolgens strooi je allerlei rozenblaadjes op en rondom de kist. Prachtig: het lijkt net alsof de kist in een bloemenzee drijft. Of maak een ‘bloemenregen’, en hang weelderige strengen van bloemen aan het plafond boven de kist.
Uitvaartspeech: een vleug humor
Natuurlijk is een uitvaart een trieste aangelegenheid. Toch is het verwerken van een vleug humor in je afscheidsspeech helemaal niet verboden. Ga jij spreken op de dienst? Probeer dan te beginnen met een verrassende, grappige openingszin. Hiermee kun je het publiek verrassen en laten (glim)lachen. Die reactie van jouw publiek werkt bemoedigend voor jou. Zo is het minder spannend om te door te gaan met het vervolgen van je verhaal. Een mooie afscheidsspeech maak je fris en levendig door te vertellen over een mooie herinnering die je hebt aan je dierbare. Of door een mooie eigenschap van hem of haar te vertellen. Was hij of zij bijvoorbeeld heel behulpzaam of creatief? Dan kun je (grappige) voorbeelden en anekdotes noemen waaruit dit bleek.
Het spreken tijdens de uitvaart
Natuurlijk is het voor iedereen lastig om te spreken tijdens de uitvaart van je dierbare. Je bent misschien bang dat je emoties het overnemen, of dat je helemaal dichtklapt. Misschien zou je wel graag willen spreken, maar wil je hier vanwege de spanning en angst liever van afzien. Een aantal tips voor tijdens het spreken geven je hopelijk wat meer zekerheid. Om te beginnen is het slim om jezelf aan de herinneren dat het publiek er niet is om jou te bekritiseren. Het publiek bestaat uit familie, vrienden en andere bekenden. Zij leven met je mee, en vinden het allemaal knap en dapper dat jij er staat. Bedenk je ook dat jouw zenuwen en spanning voor maar 10% te zien zijn. Het kan helpen om thuis je toespraak een aantal keer hardop te oefenen. Op die manier zit de tekst waarschijnlijk goed in je hoofd. Zo kun je je ogen tijdens de toespraak ook af en toe van het papier afwenden, en het publiek aankijken. Print de tekst ook wat groter uit, met tussenruimte. Zo houd je tijdens het spreken gemakkelijk bij waar je gebleven bent.
-
Als je jong bent, denk je meestal niet veel na over de dag waarop je je laatste adem uitblaast. Voor de meeste mensen is het opbouwen van hun leven een grotere prioriteit dan het afbouwen ervan. Dat is volkomen logisch, maar toch is het verstandig om eens te kijken of je je zaken goed geregeld hebt.
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.