De voordelen van een afscheidshuis
Tussen het moment van sterven en definitief afscheid nemen van een overledene moet er veel beslist en geregeld worden. Tegelijkertijd zijn dit de laatste dagen dat je nog bij de overledene kunt zijn. Hem kunt aanraken, naast hem kun zitten en in alle rust afscheid nemen. Kostbare dagen die je tot het uiterste wilt benutten. De realisatie van 24-uurskamers was al een grote uitkomst voor nabestaanden bij wie een thuisopbaring niet mogelijk of gewenst was, maar een afscheidshuis biedt nóg meer voor wie die laatste dagen bij een dierbare wil zijn.
Afscheidshuis
In Gorinchem is afscheidshuis De Lelie gevestigd. Door het afscheidshuis heeft de vroegere beheerderswoning van de oude algemene begraafplaats in de Lingewijk in Gorinchem een waardevolle, nieuwe bestemming gekregen. Het concept is gebaseerd op het principe van de 24 uurskamer waarbij nabestaanden 24 uur per dag de mogelijkheid hebben om bij de overledene te zijn.
Afscheid van overledene nemen
Afscheidshuis De Lelie gaat nog een stapje verder en is daarmee uniek in Nederland. Je hebt als nabestaande niet alleen een kamer, maar een heel huis tot je beschikking. De voormalige beheerderswoning is voorzien van een woonkamer, een keuken met alle voorzieningen, een slaapkamer en sanitaire ruimte én een aparte opbaarkamer. Je krijgt de sleutel van het huis, zodat je vanaf het moment van overlijden tot aan de afscheidsdienst bij de overledene in de buurt kunt zijn: wanneer en net zolang als je wilt. Ook ben je er vrij in om anderen in het afscheidshuis uit te nodigen om daar, in alle rust en privacy, afscheid te nemen van de overledene.
In een afscheidshuis kan in alle rust en privacy afscheid genomen worden
Wist je dat…
…afscheidshuis De Lelie ook kan worden afgehuurd voor kleinschalige bijeenkomsten, workshops en vergaderingen? Ook dan kun je gewoon gebruikmaken van de koffie- en theefaciliteiten.
Reactie van een nabestaande
‘Ik kijk met warme gevoelens terug op de dagen die ik doorbracht in De Lelie. Het voelde zo sereen. Na een maandenlange strijd was er voor mijn moeder een eind gekomen aan haar lijden en vechten tegen een ongeneeslijke ziekte. Ze had haar rust gevonden en lag daar zo mooi, met een zweem van een glimlach om haar mond. Het voelde bijna huiselijk en het was net alsof ze zo wakker kon worden. Het maakte de laatste dagen met mijn moeder extra waardevol en heeft me echt goed gedaan.’
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.