Een persoonlijke uitvaart
Een mooie uitvaart is erg belangrijk voor het verwerken van het verlies van een dierbare. Wanneer er iemand overlijdt moet er vaak veel geregeld worden, hiervoor is uitvaartbegeleiding een welkome steun in de rug in deze emotionele tijd. Katia Mulder is uitvaartbegeleider en vertelt over haar werk.
Onvermijdelijke uitvaart
De dood laat zich doorgaans niet plannen. Maar als je weet dat je niet lang meer te leven hebt dan is het fijn om je voor te bereiden op de onvermijdelijke uitvaart. Katia Mulder: ‘Twee jaar geleden werd ik gebeld door een vrouw. Haar man was ernstig ziek en had niet lang meer te leven. Laten we ze Anja en Wim noemen. Anja wilde praten over de mogelijkheden rondom de uitvaart van haar man. Toen ik eenmaal aan de koffie zat, gaf ze aan dat ze opgelucht was dat ze deze stap had gezet’.
Goede band
Katia vertelt verder: ‘Ik ben meerdere keren bij dit gezin geweest en onze band versterkte daar door. Ik praatte met Wim over het leven, wat hij belangrijk vond, wat hij heeft meegemaakt, gezien en gedaan heeft in zijn leven. We bespraken de kist, locatie en over hoe de uitvaart er zou gaan uitzien. Toen ik het telefoontje kreeg van Anja dat Wim was overleden ben ik er meteen heengegaan.’
Alle rust
‘Onze voorbereiding maakte het afscheid veel persoonlijker en beter uitgewerkt. De familie hoefde niet in korte tijd stappen te zetten; alles lag al helder op tafel. De familie had alle tijd en rust om veel bij Wim te zijn en rustig afscheid te kunnen nemen. Er hoefde niks meer geregeld te worden. We hadden hierdoor meer tijd om te praten over de invulling, de zingeving en we konden in alle rust de kleinkinderen extra aandacht geven. Het was een heel bijzondere week waar ik nog geregeld aan terugdenk.’
Geen standaard aanpak
Katia werkt nooit met een standaard aanpak. ‘Ik pas alles aan op de persoonlijkheid en wensen van degene die komt te overlijden. Het begeleiden van kinderen in dit traject vind ik erg belangrijk. Zij zijn heel open en puur en stellen lukraak vragen als ze iets willen weten. Het kind heeft recht op een duidelijk en eerlijk antwoord. Hier ga ik ontspannen mee om.’
‘Ik pas alles aan op de persoonlijkheid en wensen van degene die komt te overlijden’
Kinderkoffer voor troost
‘Ik heb zelf een kinderkoffer ontwikkeld. Hierin zitten boekjes over de dood, rouwverwerkingskaarten, een emotiespel en een doeboek. Met deze koffer kunnen kinderen spelenderwijs de rouwperiode door. Het is mijn prioriteit om kinderen altijd te betrekken. Natuurlijk is er verdriet, maar men kan verankerd verder. ‘De kleinkinderen gaven aan dat het zo’n fijne dag was.’
All Stars
‘Een aantal jaren geleden belde de moeder van haar te vroeg overleden dochter mij. Haar dochter had een grote passie voor All Stars sneakers en wilde deze aan tijdens haar eigen uitvaart. Tijdens de uitvaart had iedereen All Stars aan: de chauffeur, de mensen van het rouwcentrum en wij zelf. Wij liepen op haar geliefde All Stars, want het was háár dag en dat benadrukten we hiermee op een manier die precies bij haar paste.’
Met hart en ziel
‘Ik probeer altijd zoveel mogelijk mezelf te zijn en dichtbij mezelf te blijven. Dit is de enige manier waarop ik er helemaal voor mijn klanten kan zijn en dat doe ik met hart en ziel’, besluit Katia. Een afscheid doe je immers maar één keer, er is geen herhaling, het moet in één keer goed zijn. ‘Ik informeer je graag over de vele mogelijkheden die er zijn rondom een uitvaart, en ik help nabestaanden bij het maken van passende keuzes’.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.
-
Wanneer je de wens hebt om na je dood begraven te worden, kun je kiezen voor een algemene begraafplaats, maar ook voor een natuurbegraafplaats. Bij een algemene begraafplaats is er een bepaalde looptijd waarin je graf in stand wordt gehouden.