
‘Het is heel dankbaar werk’
Wat beweegt iemand om een andere carrièrerichting in te slaan en uitvaartondernemer te worden? Marise Verboom (36) liet zich inspireren door een advies van haar vader.
‘Na de middelbare school heb ik Commerciële Economie gestudeerd. Vervolgens heb ik vijf jaar lang allerlei evenementen georganiseerd voor een cosmeticabedrijf. Daar kwam een einde aan toen mijn vader in 2012 plotseling overleed, op 58-jarige leeftijd. Hij had een bedrijf in beton- en installatietechniek, en noodgedwongen kwam ik na zijn overlijden in zijn bedrijf terecht.’
Gelukkig
‘Ik weet nog dat mijn vader ooit gezegd heeft dat hij, als hij met pensioen zou gaan, als vrijwilliger aan de slag wilde gaan in de uitvaartbranche, want dat leek hem betekenisvol werk. Dat was ik met hem eens. Hij heeft me ook op het hart gedrukt om te doen waar ik gelukkig van word, en dat was na een aantal jaren niet meer het werken in zijn bedrijf. De uitvaartbranche zat nog steeds in m’n achterhoofd, en in 2020 ben ik begonnen met de opleiding tot uitvaartbegeleider. Eind januari heb ik mijn diploma in ontvangst mogen nemen.’
Dankbaar
‘Al tijdens de opleiding kwam ik in contact met Narda en Caroline die hun uitvaartonderneming Amenti wilden laten overnemen. Het klikte gelijk en op 1 januari 2022 heb ik het bedrijf overgenomen, dus nog voordat ik mijn opleiding had afgerond. De afgelopen periode was daarom best pittig, maar alles gaat hartstikke goed. Het is heel dankbaar werk om mensen, midden in hun verdriet om een overledene, te helpen om richting te geven aan het afscheid.’
Je wensen vastleggen geeft rust
Laat je wensen vastleggen
‘Ik heb gemerkt dat steeds meer mensen hun wensen rond hun eigen uitvaart willen voorbespreken en laten vastleggen. En dan hoeft het niet eens te gaan om mensen die ziek zijn en hun einde zien naderen. Je kunt het op elk moment doen, en het is niet alleen prettig voor jezelf, omdat het je rust geeft, maar ook voor je toekomstige nabestaanden, want alles is al besproken en de nabestaanden hoeven in de periode van het afscheid minder te regelen. En voor mijzelf als uitvaartbegeleider is het ook prettig, want als het zover is, weet ik gelijk welke partijen ik moet benaderen voor het afscheid.’
Over de naam ‘Amenti’
‘Amenti’ is een begrip uit de Egyptische oudheid. Het staat voor de westoever van de rivier de Nijl, waar de doden werden begraven. In de beleving van de Egyptenaren van die tijd symboliseerde deze ‘het dodenrijk’. De oostoever stond voor het rijk der levenden. De zon stierf in het westen, om na een nachtelijke reis te worden herboren in het oosten. Het logo van Amenti Uitvaartverzorging symboliseert die ondergaande zon, met zijn weerspiegeling in de Nijl.
-
Je bent een naaste verloren en zij, of jullie, hebben gekozen voor een natuurbegraafplaats. Een mooie plek om begraven te worden en een plek waar je de overledene ook nog vaak kunt bezoeken. Met de jaargetijden zal de omgeving rondom het graf veranderen.
-
Zachte pianoklanken komen me tegemoet wanneer ik naar de woonkamer loop. Als ik binnenkom, sterven de laatste klanken weg. Ze staat op en geeft me een hand.
-
Samen een dierbare herdenken kan zó belangrijk zijn. Vorig jaar leidde dat weleens tot ingrijpende beslissingen. Zo ging vroeg op een ochtend in november mijn telefoon.
-
Om er zeker van te zijn dat je later de uitvaart krijgt die je wenst, is het goed om een verzekering af te sluiten. Een uitvaartverzekering zorgt er ook voor dat je nabestaanden zo min mogelijk omkijken hebben naar het regelen van de begrafenis of crematie. Het is voor hen al moeilijk genoeg om een familielid of partner te verliezen.
-
Veel uitvaarten worden gehouden in een uitvaartcentrum. Deze locaties zijn volledig gericht op de dienst en bieden hier veel mogelijkheden in. Toch is een uitvaartcentrum niet de enige mogelijkheid om een uitvaart in de organiseren.
-
Gedurende de hele week had het pijpenstelen geregend. Ineens klaarde de lucht op en brak de zon door, toen de medewerkers van het verpleeghuis een erehaag vormden in de hal en Jaap uitgeleide deden.
-
Een overlijden is altijd hevig. In korte tijd komt er veel op je af. Het organiseren van een uitvaart en daarmee vragen als: hoe geef je de dienst vorm? Wie nodig je uit?
-
Wanneer je je de keuze voor cremeren hebt gemaakt, sta je voor een volgende keuze, namelijk wat je met je as wilt laten gebeuren. Deze keuze kan ook behoorlijk lastig zijn. Het belangrijkste is dat je een manier vindt die het beste aansluit op jouw wensen.
-
Bij een begrafenis heb je natuurlijk wel andere dingen aan je hoofd dan je garderobe, maar toch is het fijn om te weten wat er gepast is om aan te doen. Het kan namelijk lastig zijn om te kiezen wat je gaat dragen. Wat is er allemaal acceptabel en wat wordt er van je verwacht?
-
Bij erfenissen wordt er vaak gesproken over geld of goederen ontvangen, maar wat als je schulden ontvangt? Als de overledene nog schulden open heeft staan, dan worden die net als het vermogen doorgegeven aan de erfgenamen. Alleen betekent dit dan dat je hoe dan ook verantwoordelijk bent voor de schulden als nabestaande?