‘Het is heel dankbaar werk’
Wat beweegt iemand om een andere carrièrerichting in te slaan en uitvaartondernemer te worden? Marise Verboom (36) liet zich inspireren door een advies van haar vader.
‘Na de middelbare school heb ik Commerciële Economie gestudeerd. Vervolgens heb ik vijf jaar lang allerlei evenementen georganiseerd voor een cosmeticabedrijf. Daar kwam een einde aan toen mijn vader in 2012 plotseling overleed, op 58-jarige leeftijd. Hij had een bedrijf in beton- en installatietechniek, en noodgedwongen kwam ik na zijn overlijden in zijn bedrijf terecht.’
Gelukkig
‘Ik weet nog dat mijn vader ooit gezegd heeft dat hij, als hij met pensioen zou gaan, als vrijwilliger aan de slag wilde gaan in de uitvaartbranche, want dat leek hem betekenisvol werk. Dat was ik met hem eens. Hij heeft me ook op het hart gedrukt om te doen waar ik gelukkig van word, en dat was na een aantal jaren niet meer het werken in zijn bedrijf. De uitvaartbranche zat nog steeds in m’n achterhoofd, en in 2020 ben ik begonnen met de opleiding tot uitvaartbegeleider. Eind januari heb ik mijn diploma in ontvangst mogen nemen.’
Dankbaar
‘Al tijdens de opleiding kwam ik in contact met Narda en Caroline die hun uitvaartonderneming Amenti wilden laten overnemen. Het klikte gelijk en op 1 januari 2022 heb ik het bedrijf overgenomen, dus nog voordat ik mijn opleiding had afgerond. De afgelopen periode was daarom best pittig, maar alles gaat hartstikke goed. Het is heel dankbaar werk om mensen, midden in hun verdriet om een overledene, te helpen om richting te geven aan het afscheid.’
Je wensen vastleggen geeft rust
Laat je wensen vastleggen
‘Ik heb gemerkt dat steeds meer mensen hun wensen rond hun eigen uitvaart willen voorbespreken en laten vastleggen. En dan hoeft het niet eens te gaan om mensen die ziek zijn en hun einde zien naderen. Je kunt het op elk moment doen, en het is niet alleen prettig voor jezelf, omdat het je rust geeft, maar ook voor je toekomstige nabestaanden, want alles is al besproken en de nabestaanden hoeven in de periode van het afscheid minder te regelen. En voor mijzelf als uitvaartbegeleider is het ook prettig, want als het zover is, weet ik gelijk welke partijen ik moet benaderen voor het afscheid.’
Over de naam ‘Amenti’
‘Amenti’ is een begrip uit de Egyptische oudheid. Het staat voor de westoever van de rivier de Nijl, waar de doden werden begraven. In de beleving van de Egyptenaren van die tijd symboliseerde deze ‘het dodenrijk’. De oostoever stond voor het rijk der levenden. De zon stierf in het westen, om na een nachtelijke reis te worden herboren in het oosten. Het logo van Amenti Uitvaartverzorging symboliseert die ondergaande zon, met zijn weerspiegeling in de Nijl.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.
-
Wanneer je de wens hebt om na je dood begraven te worden, kun je kiezen voor een algemene begraafplaats, maar ook voor een natuurbegraafplaats. Bij een algemene begraafplaats is er een bepaalde looptijd waarin je graf in stand wordt gehouden.