Hoe regel jij je eigen uitvaart?
Je hebt net te horen gekregen dat je niet meer zult genezen en dat het einde van je leven in zicht komt. Schokkend voor jezelf en je naasten en nauwelijks te bevatten. Je eerste gedachte zal niet naar het regelen van je afscheid gaan, maar hoe je het ook wendt of keert: rondom een uitvaart moet er van alles geregeld worden.
Saskia van der Marel, oprichtster van Akkerhoeve uitvaartzorg, vertelt deze onderneming helpt bij het regelen van de uitvaart.
Meedenken of ‘probleem voor overlevenden’?
De één vindt het vanzelfsprekend om hieraan mee te denken, voor de ander is de dood ‘een probleem van de overlevenden’. Ik begrijp goed dat mensen zich willen oriënteren op de mogelijkheden rond hun afscheid als hun einde dichtbij komt. Ze vragen wat ze nu al kunnen regelen voor wanneer ze er straks niet meer zijn. En vaak is dit meer voor de mensen die ze achterlaten dan voor henzelf, met name wanneer er jonge kinderen in hun leven zijn. Hoe begeleid je ze in dit proces? Hoe betrek je ze bij de uitvaart?
Heftig gesprek
Zo’n gesprek dat dan gevoerd wordt, is vaak heel heftig. Niemand heeft er tenslotte ervaring in om te praten over de naderende eigen dood. We praten over de mogelijkheden rond de uitvaart, en die zijn uitgebreid: bijna alles is mogelijk. Maar we bespreken vooral wat past bij de persoon die ik voor me heb en zijn of haar naasten.
Persoonlijk
Daartoe probeer ik eerst antwoord te krijgen op de vragen ‘wie ben je en welke keuzes heb je gemaakt in je leven?’ en ‘wat bezielt je en wat maakt je bijzonder?’. Daar hebben we het over in zo’n eerste gesprek. Pas later komen de mogelijkheden rond de uitvaart ter sprake en kijken we wat goed voelt; wat past. Want wat de ene persoon mooi vindt, past niet bij de andere.
Niemand heeft er ervaring in om te praten over de naderende eigen dood
Inlichten van consequenties
Het is tijdens zo’n gesprek trouwens niet mijn taak om voor de ander keuzes te maken. Daar is die persoon doorgaans best zelf toe in staat, als die maar goed voorgelicht is over de consequenties van zijn of haar keuzes. Dát is mijn taak.
Kosten: belangrijk onderdeel
Neem bijvoorbeeld de keuze tussen begraven of cremeren. Kiest iemand voor begraven, dan is het gevolg hiervan dat de latere nabestaanden grafrechten en – wanneer het geen natuurbegraafplaats betreft – onderhoudskosten moeten betalen. De kosten van een uitvaart zijn dan ook vaak een belangrijk onderdeel van een gesprek. Iemand wil doorgaans toch weten waar die rekening mee moet houden.
Goede start in nieuwe werkelijkheid
Het is zó belangrijk dat de dagen tussen overlijden en het afscheid goed verlopen en daar is de uitvaartbegeleider een belangrijke schakel in. De familie moet zich goed voelen bij degene die hen begeleidt. Ik probeer ze een goede start te geven in de nieuwe werkelijkheid die ontstaan is na het overlijden van hun dierbare. Dàt is mijn doel. Wil je meer weten over het vormgeven van je eigen uitvaart? Vraag dan het gratis boekje ‘Wensen & Grenzen’ van Akkerhoeve uitvaartzorg aan.”
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.
-
Wanneer je de wens hebt om na je dood begraven te worden, kun je kiezen voor een algemene begraafplaats, maar ook voor een natuurbegraafplaats. Bij een algemene begraafplaats is er een bepaalde looptijd waarin je graf in stand wordt gehouden.