Een uitvaart van twee geliefden
Ik had in de beginjaren van mijn uitvaartcarrière een dubbele baan. Omdat ik bij de uitvaartorganisatie een parttimecontract kreeg, besloot ik mijn baan in de detailhandel, Albert Heijn, aan te houden voor 2 ochtenden. En in overleg met beide werkgevers was dit prima te combineren.
Harma Bodde
Uitvaart bespreken
Op één van die AH-ochtenden word ik gebeld door collega van de uitvaartzorg met de vraag of ik ’s middags naar een familie wil om een uitvaart te bespreken. Dit zeg ik toe en geef aan na mijn werktijd terug te bellen voor de gegevens, en zij kan een afspraak voor mij maken met de familie hoe laat ik bij hen kan zijn. Wat ik al wel wist, was dat het om een mevrouw ging van begin 80 en dat ik alles moest bespreken met de dochter en schoondochter, omdat vader in het ziekenhuis lag.
Beide (schoon)ouders
Terwijl ik mijn werk weer oppak, laat ik zo mijn gedachten gaan over wat ik deze familie kan bieden. Korte tijd later word ik weer gebeld door dezelfde collega, met de vraag of ik vanmiddag nog een uitvaart wil bespreken. Ik wil aangeven dat dit wel wat veel wordt voor een beginnende uitvaartverzorger, maar zij onderbreekt mij door te zeggen dat ik bij dezelfde familie moet zijn. Huh? Zij vertelt mij dat vader ook is overleden: binnen 24 uur beide (schoon)ouders overleden. Hoe is het mogelijk?
Vreselijk bericht
Dit is voor mij, een op dat moment beginnende uitvaartverzorger, wél een uitdaging. Hoe ga je daarmee om: een dubbele uitvaart bespreken? Maar leergierig als ik ben, ga ik het gesprek aan. In het gesprek met de dames wordt mij verteld dat vader een behoorlijke operatie had ondergaan en dat moeder en schoondochter gisteravond na het bezoekuur thuiskwamen en koffie wilden gaan drinken, toen moeder onwel is geworden en is overleden. De dames moesten dit vreselijke bericht aan vader vertellen. Die arme man kon dit vreselijke bericht niet aan en overlijdt korte tijd later. Vader en moeder waren altijd zeer hecht geweest en erg aan elkaar verknocht.
Een dubbele uitvaart. Hoe ga je daarmee om?
Gezamenlijke uitvaart
Zo besluiten we samen met de familie dat dit een uitvaart wordt waarbij beide ouders centraal staan, ofwel een crematieplechtigheid met twee overledenen. Ook bij het vervoer naar het crematorium gaan ze samen in één auto, we plannen extra tijd in de aula, en er zijn meerdere muziekstukken en toespraken. Alles samen, behalve het crematieproces. Dit moest apart, omdat de wet dit niet toestaat.
Traantje wegpinken
Hoe bijzonder het ook allemaal was en hoe mooi het ook verliep: ik had intens te doen met de dochter en schoondochter. Haar man was enkele jaren geleden overleden, en de twee waren binnen 24 uur hun beide (schoon)ouders kwijt. En ja, dan ben ik ook niet van steen en pink ik rustig een traantje weg.
-
Als je jong bent, denk je meestal niet veel na over de dag waarop je je laatste adem uitblaast. Voor de meeste mensen is het opbouwen van hun leven een grotere prioriteit dan het afbouwen ervan. Dat is volkomen logisch, maar toch is het verstandig om eens te kijken of je je zaken goed geregeld hebt.
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.