Zwemmer Maarten van der Weijden: ‘Accepteer pech en leef’
Zijn dubbele Kanaaloversteek in augustus was voor hem ‘slechts’ een trainingstochtje, want Maarten van der Weijden streeft een veel groter doel na: volgend jaar wil hij de Elfstedentocht zwemmend afleggen. ‘Voor mij is dit de meest extreme uitdaging’, realiseert de olympisch kampioen zich. ‘Maar als ik mijn talent kan gebruiken om met deze sponsortocht kankeronderzoek te financieren zodat nog meer mensen deze ziekte overleven, wil ik dat gewoon doen.’
Auteur: Monique Bons
Leukemie
Hij was nog maar 19 jaar toen bij hem leukemie werd geconstateerd. ‘Dat was een zwarte periode, maar tegelijkertijd ook een keerpunt in mijn leven. Ik was zó enorm ziek en zag al dat leed van anderen om me heen; dat heeft me echt gemaakt tot wie ik ben. Ik ben erdoor veranderd.’ Maarten zucht en is even stil. ‘Ik was de meest luie patiënt die je je maar kunt voorstellen. Als sporter was ik gewend om naar mijn lichaam te luisteren. Ik was vermoeid, dus ik nam rust. Ik lag alleen maar in bed en deed verder niks’, vertelt hij met zachte stem verder. ‘In tegenstelling tot veel andere patiënten om me heen die ik zag knokken tegen hun ziekte. Zij stierven terwijl ik het geluk had om te blijven leven doordat ik een nieuwe behandeling kon ondergaan. Deze stamceltransplantatie was op dat moment echt een doorbraak in leukemieonderzoek. Een onderzoek dat mede mogelijk was gemaakt dankzij financiering van het KWF.’
Iets terugdoen
‘Ik ben niet beter geworden omdat ik hard gevochten heb. Ik heb de kanker niet overwonnen. Als ik dat zou beweren, haal ik de mensen die zo hard hebben geknokt om beter te worden en het toch niet gehaald hebben alleen maar neer. Nee, ik heb gewoon heel veel geluk gehad. En dat maakt mij extreem dankbaar. Ik wil iets terugdoen voor de mensen die nu ziek zijn, want onderzoek blijft nodig. Daarom zet ik mij in voor kankeronderzoek, zodat nóg meer mensen met kanker hetzelfde geluk mogen ervaren als ik.’
Dankbaar
‘Sinds ik kanker heb gehad, leef ik heel erg vanuit mijn gevoel’, vervolgt Maarten zijn verhaal gepassioneerd. ‘En dat heeft me doen beseffen dat ik bewustere keuzes wil maken. Waren mijn studie en die succesvolle baan bij Ahold nu eigenlijk echt wat ik wilde? Ik kwam erachter dat ik mijn leven zelf wilde vormgeven; ik wilde meer tijd doorbrengen met mijn twee prachtige dochters. Het is sowieso een wonder dat ik na de behandelingen die ik tijdens mijn ziekte heb ondergaan nog vader ben geworden, en ook dat is iets waar ik ontzettend dankbaar voor ben. Dat is ook mijn levensmotto geworden: accepteer pech, leef je leven. Ik wil mensen raken, iets terugdoen. Daar is deze Elfstedentocht ook een voorbeeld van. Ik liep al bijna twee jaar met het idee rond, maar heb eerst dingen uitgezocht en voorbereid voordat ik het bekend heb gemaakt. Mensen mogen meezwemmen om met zijn allen zoveel mogelijk geld binnen te halen, want dat is uiteindelijk mijn doel.’
Opbrengt voor kankeronderzoek
De Maarten van der Weijden Foundation (MWF) zal de opbrengst verdelen onder elf onderzoeken, voor elke Friese Elfstedenstad één, die met behulp van het KWF en NFK, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, geselecteerd worden. ‘We hebben een vergunning om per stad 1000 zwemmers te laten meedoen, die een afstand van 500 of 2000 meter kunnen meezwemmen. We vragen per persoon 11 euro om de kosten te dekken, maar daarnaast willen we dat elke deelnemer zich voor 1000 euro laat sponsoren; een bedrag dat volledig ten goede komt aan kankeronderzoek.’
Rauw en puur
‘Het komende jaar ga ik me voorbereiden op de tocht, die van 18 tot 20 augustus 2018 plaatsvindt. Ik weet nog niet zeker of het lukt, maar ik ga absoluut stretchen naar het maximale doel. Het liefst zwem ik drie dagen non-stop. Net als mijn tocht over Het Kanaal krijg ik elke twintig minuten eten en drinken uit een bidon die me via een stok wordt aangereikt. Dan draai ik even op mijn rug om te drinken en dan zwem ik weer verder. Die eerste nacht kom ik wel door, maar van de tweede nacht ben ik nog niet helemaal zeker. Stel dat dat niet lukt, dan kan het zijn dat ik even een halfuurtje rust neem. Dat doe ik dan gewoon in het water. Op een luchtbed. Want het moet wel rauw en puur blijven.’
Toekomst
Maar ook na de Elfstedentocht blijft Maarten niet stilzitten. ‘Ik wil de MWF duurzaam maken. Er zullen meer initiatieven komen, maar alle pijlen zijn nu op de Elfstedentocht gericht. Ik heb tal van ideeën, maar het werkt beter als ik die nog even in mijn hoofd houd. Ik moet eerst aftasten wat de mogelijkheden zijn.’
Zwem ook mee
Wil jij met Maarten van der Weijden mee zwemmen of als vrijwilliger je steentje bijdragen? Op www.maartenvanderweijdenfoundation.nl lees je alles over de stichting en op www.11stedenzwemtocht.nl kun je je aanmelden als zwemmer of vrijwilliger.
-
Mannen zijn anders dan vrouwen. Ze denken anders, voelen anders, communiceren anders en hebben op een andere manier lief. Het is voor ons vrouwen vaak een groot raadsel hoe dat mannenbrein precies werkt. Dat zorgt nog weleens voor het nodige onbegrip.
-
Mannen zitten anders in elkaar dan vrouwen. Ze denken anders, voelen anders, communiceren anders en hebben op een andere manier lief. Het is voor ons vrouwen vaak een groot raadsel hoe dat mannenbrein precies werkt. Dat zorgt nog weleens voor het nodige onbegrip.
-
Op een normale, zonnige dag loop ik door het park en neem plaats op het bankje. Eventjes genieten van de rust, warme stralen en de kalme geluiden om mij heen. Maar plotseling wordt deze stilte doorbroken door wanhopig gekrijs.
-
Wij mensen zijn sociale wezens. We hebben elkaar nodig om ons gelukkig te voelen. Laatst las ik dat een goede vriendschap zelfs levensverlengend is.
-
‘We werden naar binnen geloodst door een medewerkster van de Nederlandse ambassade in Syrië, maar nog steeds waren we bang, want onze vader was ook daarbinnen. Ze bracht Ammar en mij naar beneden, naar een kleine kamer, een soort mini-cel, en drukte ons op het hart heel stil te zijn.
-
Het was 12 juli 2014. Janke en haar vriend Stefan Regalo Eggermont en hun 2-jarige zoontje Ruy waren pas terug van vakantie. ‘We hadden gebarbecued.
-
Presentatrice en columnist Iris van Lunenburg bewijst dat beauty and brains prima samengaan. En toch blijkt daar nog steeds een groot vooroordeel over te bestaan.
-
Op een of meer momenten in ons leven ervaren we allemaal een soort verlies. Het kan het verlies van een relatie zijn als gevolg van een relatiebreuk of scheiding, van een baan of bedrijf, van een huisdier, van een geliefde, van gezondheid of het gevoel van veiligheid na een traumatische gebeurtenis. Wat de tragedie ook is, de natuurlijke reactie is om te rouwen.
-
In 2015 schokte ze haar trouwe fans met het nieuws dat ze ging stoppen met schrijven, maar intussen heeft de bestsellerauteur haar besluit herzien. ‘Ik was even klaar met fictie schrijven, klaar met het thrillergenre’, bekent Marion Pauw. ‘Ik had een enorme faalangst ontwikkeld.
-
Ze nipt voorzichtig van de hete, zwarte drank. ‘Je moet altijd de tijd nemen om koffie te drinken’, zucht Tess Milne genietend.