Haar meisjesdroom kwam eindelijk uit
Toen Jannie* aan het begin van de jaren 80 haar havo-diploma had behaald, stond ze in dubio: ging ze verder studeren of zocht ze een baan? Juf worden, waar ze als klein meisje al van droomde, leek ineens niet zo’n goede keus meer. Er was op dat moment een groot overschot aan onderwijzend personeel en het vooruitzicht om na vier jaar Pedagogische Academie, de voorloper van de huidige PABO, werkloos thuis te zitten, trok haar niet echt. Gelukkig kon ze een vaste baan op de administratie bij de plaatselijke boekhandel krijgen en koos Jannie eieren voor haar geld.
Administratief medewerkster
Jannie had plezier in haar baan en ook toen ze trouwde en kinderen kreeg, bleef ze een paar dagen in de week werken. In de loop der tijd had geregeld cursussen en avondstudies gevolgd en had ze zich verder ontwikkeld in haar vak. Daarnaast deed ze het nodige vrijwilligerswerk op de school van haar kinderen. Het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan.
Nieuwe fase
Inmiddels was Jannie 53. Nadat haar jongste onlangs ook het ouderlijk nest had verlaten, brak voor Jannie en haar echtgenoot een nieuwe fase in hun leven aan. Een fase waarin Jannie weer even helemaal haar draai moest vinden. Ineens realiseerde ze zich dat ze nog bijna vijftien jaar voor de boeg had voordat zij en haar man samen van het vrije leven konden genieten. Dat betekende nog vijftien jaar met haar neus in de cijfers. En ineens zag Jannie daar vreselijk tegenop!
Dood spoor
Voor haar was dát het moment om contact met mij op te nemen. Ze had het gevoel dat ze op een dood punt was uitgekomen en wist niet goed hoe ze verder moest. Nog vijftien jaar doorwerken als boekhoudster, een vak dat ze altijd met veel plezier had gedaan, leek ineens oneindig lang en zwaar. Maar ja, wat moest ze dan?
Nú nog aan de studie? Kon dat nog? Ze was immers al 53?
Loopbaantraject
Samen zijn we het loopbaantraject aangegaan. Tijdens één van onze eerste gesprekken kwam Jannies voorliefde voor het basisonderwijs ter sprake. Haar ogen begonnen te glanzen toen ze vertelde over de vele uurtjes die ze eerder, toen haar kinderen nog jong waren, op school geholpen had. Voor mij was het al vrij snel duidelijk, maar bij Jannie moest het kwartje nog vallen. Nú nog aan de studie? Kon dat nog? Ze was immers al 53?
Informatie inwinnen
Op mijn advies is ze bij de basisschool in haar woonplaats gaan informeren of ze eens een dagje mocht meelopen. Ook is ze naar de open dag van de PABO gegaan. Het bleek dat ze de opleiding in twee jaar kon doen. Net in die periode ging de boekhandel waar Jannie werkte in afgeslankte vorm verder en verloor ze haar baan. Voor Jannie voelde het alsof het zo moest zijn. Ze hakte de knoop door en schreef zich in voor de opleiding.
Carrièreswitch
Het is prachtig om te zien hoe Jannie is opgebloeid sinds ze die beslissing nam. Tegenwoordig staat ze drie dagen in de week voor de klas. Ze liep tijdens haar studie al stage op deze school en kreeg er een baan aangeboden toen ze haar opleiding afrondde. Laatst sprak ik haar en toen bedankte ze zich nogmaals: ‘Zonder jou had ik deze carrièreswitch nooit durven maken!’
*In verband met de privacy gaat het hier om een fictieve casus
-
Zelfliefde en zelfvertrouwen. Voor niet iedereen zijn deze begrippen vanzelfsprekend. Vooral in deze tijd waarin we ons vaak menen te moeten spiegelen aan de perfecte plaatjes op social media.
-
Als je overweegt om je om te scholen naar een carrière in de zorg, ben je vast benieuwd naar de mogelijkheden om subsidies te verkrijgen. Subsidies kunnen een waardevolle financiële steun bieden tijdens je omscholingstraject, zodat je je kunt concentreren op je opleiding zonder je zorgen te maken over de kosten.
-
Dat 2022 een bewogen jaar is staat al vast! Na jarenlange lockdowns zijn we eindelijk het “nieuwe normaal” aan het gewoon worden, en onze maatschappij is wellicht onherroepelijk veranderd. Nederlanders waren de voorbije jaren gedwongen om thuis te zitten, en dat zorgde uiteraard voor heel wat opschudding in, en aandacht voor, de online wereld.
-
Nu je hebt gesolliciteerd op die leidinggevende functie wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op het gesprek en het assessment. Een online persoonlijkheidstest of leiderschapstest lijkt daarvoor een goed idee.
-
Slechthorendheid kan een belemmering vormen op de werkvloer, zelfs voor mensen die al een hoortoestel dragen. Dan is het van belang om eerst goed te inventariseren hoe de situatie op dat moment is en wat de wensen en mogelijkheden zijn.
-
Mensen zijn veerkrachtig. Ook als er iets heftigs gebeurt, kunnen we tegelijkertijd onze belangrijkste dagelijkse taken blijven doen. Maar soms gebeurt er iets, waardoor je uit het lood geslagen wordt.
-
Caroline (39) had een geweldig vooruitzicht. Over een halfjaar zou Yvonne, haar leidinggevende, met pensioen gaan en nu werd Caroline voorgedragen als haar opvolgster. Ze vond het geweldig. Maar aan de andere kant voelde het ook spannend.
-
Els (42) had nooit een carrièreswitch overwogen, maar na het faillissement van het IT-bedrijf waar ze als leidinggevende van haar afdeling werkte, was er veel veranderd. Er volgde een doorstart. De multinational die de vestiging mét haar werknemers had overgenomen zorgde voor veel veranderingen. Gelukkig vielen er geen ontslagen, maar de sfeer was niet te vergelijken met voorheen.
-
Familiebedrijven zijn prachtig. Ze zijn sterk maatschappelijk betrokken en zichtbaar aanwezig in de regio. Toch kunnen er ook nadelen aan kleven. Dat ondervond Edwin (36) toen hij de groothandel van zijn vader overnam.
-
Vastlopen op werk kan de beste gebeuren. Logisch, je maakt ontwikkeling door, en als je al jaren hetzelfde werk doet, kunnen de werkzaamheden niet meer aansluiten op je interesses. Maar hoe ga je vanaf dat punt verder?