Hij rouwde om zijn verloren baan
Joost* werkt al jaren als licht- en geluidstechnicus in vaste theaterproducties. Tijdens zijn loopbaan heeft hij al met diverse grotere theaterproducties door het land gereisd. Hij geniet van zijn werk achter de schermen. Het is een apart wereldje waar hij zich helemaal thuis voelt. Maar ineens was daar corona. Ineens sloten de theaters hun deuren en zit Joost thuis.
Verveling
Alhoewel hij zijn werk mist, heeft hij zich die eerste weken eigenlijk prima vermaakt. Er zijn nog genoeg klusjes te doen die al veel te lang waren blijven liggen. Hij schuurt, verft en timmert er lustig op los. En na een paar weken is alles klaar: zijn huis heeft er nog nooit zo keurig onderhouden uitgezien. Maar vanaf dat moment begint wel de verveling toe te slaan. De overgang van het bruisende theaterleven naar de stilte van zijn appartement op twee hoog is dan ook wel erg groot. Joosts wereldje is ineens erg klein geworden.
Neerslachtig
Joost begint zich steeds neerslachtiger te voelen. Vooruitzichten dat hij zijn werk weer snel zou kunnen oppakken, zijn er niet. Terwijl hij normaal gesproken ook nooit weet wat hij volgend jaar zou doen, het is immers altijd weer afwachten bij welke theaterproductie hij zich kan aansluiten, weet hij nu niet hoe hij verder moet.
Rouw en verlies
Via een kennis komt Joost bij mij terecht. Tijdens de coachsessies onderzoeken we waar zijn pijn precies zit. Om het inzichtelijk te maken, teken ik een zogenoemde ‘verlieskast’ op levensniveau. In elk laadje zit een verlies, een stukje pijn. En welk laadje vraagt nu om aandacht? Joost ontdekt dat hij als het ware in een soort rouwproces zit. Rouw vanwege het verlies van een baan die hij altijd met zoveel passie heeft vervuld. Rouw omdat het er niet naar uitziet dat hij op korte termijn weer aan het werk kan in zijn geliefde vakgebied.
Oude passie
Om in eerste instantie wat afleiding te zoeken en weer wat plezier in zijn lange en eenzame dagen te brengen, gaan we onderzoeken waar hij, naast zijn werk, nog meer blij van wordt. Zodra Joost over zijn vroegere hobby fotografie vertelt, beginnen zijn ogen opeens te stralen. Vroeger, tijdens zijn middelbareschooltijd, had hij zelfs een eigen doka. Is het misschien tijd om zijn oude camera’s weer eens af te stoffen en daarmee aan de slag te gaan?
Cursus
Tijdens onze volgende afspraak zie ik een compleet andere Joost. Hij is enthousiast en oogt een stuk opgewekter. Het is belangrijk om, als je in zo’n periode van rouw en verdriet zit, leuke dingen op te pakken om een burn-out te voorkomen. Omdat er voor Joost op de korte termijn in zijn vakgebied nog weinig te doen is, opper ik of het geen goed idee is om op dit moment meer tijd in de fotografie te steken door middel van het volgen van een cursus.
Rouwfotografie
Joost is zich gaan verdiepen in het cursusaanbod en hij heeft besloten zich in te schrijven voor een opleiding tot afscheidsfotograaf. Inmiddels heeft hij via een kennis in de uitvaartbranche al een keer een fotoreportage mogen maken en deze is heel goed ontvangen. Of Joost echt een carrièreswitch gaat maken weet hij nog niet, maar hij is enorm enthousiast en ziet zijn toekomst weer zonnig tegemoet.
*In verband met de privacy gaat het hier om een fictieve casus
-
Zelfliefde en zelfvertrouwen. Voor niet iedereen zijn deze begrippen vanzelfsprekend. Vooral in deze tijd waarin we ons vaak menen te moeten spiegelen aan de perfecte plaatjes op social media.
-
Als je overweegt om je om te scholen naar een carrière in de zorg, ben je vast benieuwd naar de mogelijkheden om subsidies te verkrijgen. Subsidies kunnen een waardevolle financiële steun bieden tijdens je omscholingstraject, zodat je je kunt concentreren op je opleiding zonder je zorgen te maken over de kosten.
-
Dat 2022 een bewogen jaar is staat al vast! Na jarenlange lockdowns zijn we eindelijk het “nieuwe normaal” aan het gewoon worden, en onze maatschappij is wellicht onherroepelijk veranderd. Nederlanders waren de voorbije jaren gedwongen om thuis te zitten, en dat zorgde uiteraard voor heel wat opschudding in, en aandacht voor, de online wereld.
-
Nu je hebt gesolliciteerd op die leidinggevende functie wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op het gesprek en het assessment. Een online persoonlijkheidstest of leiderschapstest lijkt daarvoor een goed idee.
-
Slechthorendheid kan een belemmering vormen op de werkvloer, zelfs voor mensen die al een hoortoestel dragen. Dan is het van belang om eerst goed te inventariseren hoe de situatie op dat moment is en wat de wensen en mogelijkheden zijn.
-
Mensen zijn veerkrachtig. Ook als er iets heftigs gebeurt, kunnen we tegelijkertijd onze belangrijkste dagelijkse taken blijven doen. Maar soms gebeurt er iets, waardoor je uit het lood geslagen wordt.
-
Caroline (39) had een geweldig vooruitzicht. Over een halfjaar zou Yvonne, haar leidinggevende, met pensioen gaan en nu werd Caroline voorgedragen als haar opvolgster. Ze vond het geweldig. Maar aan de andere kant voelde het ook spannend.
-
Els (42) had nooit een carrièreswitch overwogen, maar na het faillissement van het IT-bedrijf waar ze als leidinggevende van haar afdeling werkte, was er veel veranderd. Er volgde een doorstart. De multinational die de vestiging mét haar werknemers had overgenomen zorgde voor veel veranderingen. Gelukkig vielen er geen ontslagen, maar de sfeer was niet te vergelijken met voorheen.
-
Familiebedrijven zijn prachtig. Ze zijn sterk maatschappelijk betrokken en zichtbaar aanwezig in de regio. Toch kunnen er ook nadelen aan kleven. Dat ondervond Edwin (36) toen hij de groothandel van zijn vader overnam.
-
Vastlopen op werk kan de beste gebeuren. Logisch, je maakt ontwikkeling door, en als je al jaren hetzelfde werk doet, kunnen de werkzaamheden niet meer aansluiten op je interesses. Maar hoe ga je vanaf dat punt verder?