
Matchen als succesvolle interventie
‘Ze staan in het bushokje en ze gaan er niet uit!’ Met een roodaangelopen gelaat en verwilderde blik stond haar collega in de deuropening van haar kantoor. Zij was de zorgcoördinator van deze VMBO-mavo. Het was pauze. De leerlingen waren naar de kelder-kantine of naar buiten gestroomd. Buiten betekende buiten op de stoep, voor en naast het gebouw. Een niet zo ideale situatie, maar een andere buitenplaats was er niet.
Angélique de Graaff
Regels
Omdat de stoep een openbare plaats is, waren er regels waaraan de leerlingen zich moesten houden. Zo mochten ze zich uitsluitend voor en naast de school ophouden en niet een rondje om lopen, langs een achterliggende basisschool of zelfs de stoep verlaten om een wandelingetje in een naburig park te maken. Er was nog een regel: de leerlingen mochten niet zitten, staan of hangen in het bushokje op de stoep. Oudere buurtbewoners durfden anders in de schoolpauze bij deze halte de bus niet meer uit.
Gevoel voor drama
De collega bracht zijn onheilstijding met gevoel voor drama. ‘Ik heb ze verzocht daar weg te gaan!’ hijgde hij. ‘Een grote bek terug, kon ik krijgen!’ De zorgcoördinator stond op van achter haar bureau: ‘Als jij verder surveilleert aan de zijkant, loop ik wel naar het bushokje,’ stelde ze voor. ‘Nou,’ brieste de collega nog wat na, ‘ik denk dat er een harde aanpak nodig is. Ze willen van geen wijken weten. Ze lachten me ook nog vierkant uit!’ ’Om wie gaat het?’ informeerde ze. ‘Mehmet, natuurlijk, Yuksel en Erol’ hij somde de spaarzame Turkse leerlingen op die de school telde.
Ramp-toerisme
Ze liet haar collega door de zijdeur uit naar buiten en nam zelf de route door de voordeur. Vanaf het bordesje zag ze hen staan. Dicht opeengepakt tegen de zijruit. Zo konden ze alledrie met hun rug naar de schooldeur staan. Toen ze de trap afliep zag ze wat opgeschoten jongelui in de richting van het bushok slenteren: ‘ramp-toerisme’ wist ze. Bruggers speelden tikkertje en een zittenblijver uit de eerste riep met overslaande baard-in-de-keelstem: ‘Hé Mehmet! Ze komen je halen, hoor!’ Ze kon een glimlach niet onderdrukken: ‘Probeer tenmínste verstáánbaar te gillen, Jermaine,’ plaagde ze.
‘Als jullie verder met hen willen praten kan dat, maar dan moet je even meelopen’
Gesprek
Toen ze langs de opgeplakte ruggen de voorkant van het bushokje bereikte, zag ze een tweetal haar volstrekt onbekende jongens zitten op het bankje. Zichtbaar ook Turks. Ze keek van hen naar haar eigen leerlingen en weer terug. De drie opeengeplakte jongens kwamen wat los van hun glazen ruggensteun en keken wat uitdagend om zich heen. Ze keken haar niet aan. De energieke dame stak haar hand uit naar de haar onbekende jongens: ‘Hallo daar. Ik ben Jacqueline en ik geef hier les.’ En terwijl ze met een hoofdbeweging naar haar leerlingen toe knikte: ‘Ook aan deze drie heren hier.’ Terwijl de onbekende jongens haar de uitgestoken hand drukte, en hun naam mompelden, zei ze: ‘Ik heb over jullie niets te zeggen, dus als jullie hier blijven zitten is dat goed, natuurlijk. Maar jullie vrienden hier,’ en ze klopte de dichtst bij staande goedmoedig op de bovenarm, ‘mogen hier niet staan. Regel van de school, sorry. Als jullie verder met hen willen praten kan dat, maar dan moet je even meelopen.’ En tegen haar eigen leerlingen: ‘Kom op Yuksel, Mehmet, Erol, dan kunnen jullie verderop je gesprek afmaken en kunnen jullie vrienden toch opletten of hun bus eraan komt.’
Zonder poespas
De collega komt aan het eind van de dag verhaal halen: ‘ze hebben niet eens op hun donder van je gekregen! Zo krijg je toch nóóit respect van ze?’ De zorgcoördinator kijkt hem aan: ‘wat was het, denk je, dat maakte dat ze zonder poespas uit het bushok kwamen?’
-
Slechthorendheid kan een belemmering vormen op de werkvloer, zelfs voor mensen die al een hoortoestel dragen. Dan is het van belang om eerst goed te inventariseren hoe de situatie op dat moment is en wat de wensen en mogelijkheden zijn.
-
Toen Jessie (36) haar vwo-diploma had behaald, wilde ze eerst een tussenjaar doen. Ze had nog geen idee wat ze wilde gaan studeren.
-
Kijk eens rond op je werk. Waarschijnlijk zie je heel veel verschillende mensen. De één druk pratend met andere collega’s, de ander rustig in een hoekje met een koptelefoon op. Als werkgever krijg je te maken met veel verschillende ‘soorten’ werknemers.
-
Dat 2022 een bewogen jaar is staat al vast! Na jarenlange lockdowns zijn we eindelijk het “nieuwe normaal” aan het gewoon worden, en onze maatschappij is wellicht onherroepelijk veranderd. Nederlanders waren de voorbije jaren gedwongen om thuis te zitten, en dat zorgde uiteraard voor heel wat opschudding in, en aandacht voor, de online wereld.
-
De afgelopen 2 jaar zijn bewogen jaren geweest doordat er veel beperkingen waren door corona. Door corona zijn we ook grotendeels thuis gaan werken en ondervonden dat dit voor veel bedrijven goed werkte. Nu de maatregelen voorbij zijn, merk je dat we weer meer teruggaan naar kantoor.
-
Verlies je ineens je baan doordat je leidinggevende je contract niet heeft verlengd? Of is samen besloten dat je er beter mee kunt stoppen? Ergens weet je ook wel dat je niet op je plek zat. Toch is het dan vaak lastig om verder te kijken, omdat je niet wil breken met het comfortabele.
-
De Azerbeidzjaanse Efendieva Sevindzj heeft een passie voor vertalen: van juridische documenten tot sprookjes, en alles ertussenin. Ze is niet alleen beëdigd tolk, maar vertaalt als kandidaat-notaris moeilijke juridische stukken naar begrijpelijke taal.
-
We hebben een roerige periode achter de rug. Misschien moest je tijdens de pandemie ineens veel thuiswerken, is de inhoud van je werkzaamheden veranderd, of ben jij zelf veranderd. Denk eens na: ben jij nog blij met je baan?
-
Als de coronaperiode ons één ding heeft laten zien, is dat er een heleboel mogelijk is wanneer het er echt op aankomt. Het werkende leven stond bij iedereen opeens op zijn kop. Kantoren die sluiten, de kinderopvang die dichtgaat, maar werk dat gewoon doorloopt.
-
Je kinder- en pubertijd is een mooie periode waarin je allerlei ervaringen opdoet. Je maakt vrienden en ontwikkelt jezelf. Daarnaast ben je aan de slag met verbreden van je kennis en verken je welk beroep je wilt doen.