Teambuilding? Stap de paardenbak in!
Bij teambuilding denk je misschien aan een middagje ‘survivalen’, een creatieve workshop of gewoon een gezellige barbecue bij een collega in de tuin. Maar wist je dat paardencoaching ook uitermate geschikt is om een team te versterken?
Teambuilding
In een werksituatie kan een goed op elkaar ingespeeld team het verschil maken. Natuurlijk is het leuk als je in de pauze gezellig met je collega’s kunt kletsen of tijdens de vrijdagmiddagborrel met plezier een uurtje langer blijft, maar dat is niet de enige reden dat teambuilding belangrijk is. Een team waarin alle neuzen dezelfde kant op staan, is een gemotiveerd team. En gemotiveerde werknemers zijn productiever dan minder gemotiveerde werknemers. Ook zal er in een gemotiveerd en sterk team minder verzuim plaatsvinden. Verder zijn goede communicatie en samenwerken natuurlijk ook van groot belang om optimaal te kunnen presteren. Leuk voor jou, maar ook voor je werkgever!
Paardencoaching
Paarden kunnen ons een hoop leren. Een paard is namelijk een sociaal kuddedier en zal spiegelen wat hij bij jou ziet wanneer jij in de bak stapt. Een paardencoach kijkt toe en observeert de interactie die plaatsvindt bij specifieke opdrachten die je uitvoert. Deze opdrachten worden doelgericht door de paardencoach ingezet om jouw problemen aan te pakken. Hierbij komen patronen en eventuele belemmerende overtuigingen aan het licht. Ook zal je de consequenties en de verschillen in de manier waarop jij een paard benadert gelijk ervaren. Hierdoor is het een hele effectieve leermethode.
Teambuilding met paarden
Paardencoaching is daarom ook erg geschikt voor teambuilding. Een paard maakt geen onderscheid tussen mens en paard en zal de teamleden gewoon als een kudde zien. In iedere kudde, van zowel mensen als dieren, heerst een bepaalde hiërarchie: een rolverdeling. Iedereen heeft immers zijn eigen talenten en onzekerheden. Ook onderlinge verhoudingen zijn van invloed op de hiërarchie. Een paard scant deze rolverdeling en zal laten zien bij wie de meeste energie zit, zonder dat hier een waardeoordeel aan gekoppeld wordt.
Doordat een paard op neutrale wijze de kudde scant, krijgt ieder teamlid inzicht in de situatie
Inzicht in de situatie
Paardencoach Janneke van Bergeijk, eigenaresse van coachingspraktijk Horse Spirit, legt uit: ‘Doordat een paard op neutrale wijze de kudde scant, krijgt ieder teamlid inzicht in de situatie. Op die manier kan er ruimte en vrijheid ontstaat om bepaalde situaties anders te zien en dingen los te laten. Dat is echt heel verhelderend. Of er nu een specifiek probleem is waar een team mee worstelt, of dat het in het algemeen niet lekker loopt: er ontstaat een mogelijkheid om hier gelijk mee aan de slag te gaan. De kennis die tijdens een sessie wordt opgedaan, zal ook op een positieve manier doorwerken op de werkvloer.
Over Janneke van Bergeijk en Horse Spirit
Janneke heeft een drive om haar cliënten te leren vertrouwen op de kracht die al in hen zit. Door hen deze kracht te laten ervaren en gebruiken komen ze volledig tot hun recht. Ze heeft door haar ervaring met paarden, diverse cursussen en haar opleiding en werk als verpleegkundige veel kennis verzamelt. Deze kennis zet ze in tijdens de sessies. Ze werkt tijdens de coachingsessies samen met haar paarden Whita, een 13-jarige merrie en Chaos, een ruin van 12.
-
Zelfliefde en zelfvertrouwen. Voor niet iedereen zijn deze begrippen vanzelfsprekend. Vooral in deze tijd waarin we ons vaak menen te moeten spiegelen aan de perfecte plaatjes op social media.
-
Als je overweegt om je om te scholen naar een carrière in de zorg, ben je vast benieuwd naar de mogelijkheden om subsidies te verkrijgen. Subsidies kunnen een waardevolle financiële steun bieden tijdens je omscholingstraject, zodat je je kunt concentreren op je opleiding zonder je zorgen te maken over de kosten.
-
Dat 2022 een bewogen jaar is staat al vast! Na jarenlange lockdowns zijn we eindelijk het “nieuwe normaal” aan het gewoon worden, en onze maatschappij is wellicht onherroepelijk veranderd. Nederlanders waren de voorbije jaren gedwongen om thuis te zitten, en dat zorgde uiteraard voor heel wat opschudding in, en aandacht voor, de online wereld.
-
Nu je hebt gesolliciteerd op die leidinggevende functie wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op het gesprek en het assessment. Een online persoonlijkheidstest of leiderschapstest lijkt daarvoor een goed idee.
-
Slechthorendheid kan een belemmering vormen op de werkvloer, zelfs voor mensen die al een hoortoestel dragen. Dan is het van belang om eerst goed te inventariseren hoe de situatie op dat moment is en wat de wensen en mogelijkheden zijn.
-
Mensen zijn veerkrachtig. Ook als er iets heftigs gebeurt, kunnen we tegelijkertijd onze belangrijkste dagelijkse taken blijven doen. Maar soms gebeurt er iets, waardoor je uit het lood geslagen wordt.
-
Caroline (39) had een geweldig vooruitzicht. Over een halfjaar zou Yvonne, haar leidinggevende, met pensioen gaan en nu werd Caroline voorgedragen als haar opvolgster. Ze vond het geweldig. Maar aan de andere kant voelde het ook spannend.
-
Els (42) had nooit een carrièreswitch overwogen, maar na het faillissement van het IT-bedrijf waar ze als leidinggevende van haar afdeling werkte, was er veel veranderd. Er volgde een doorstart. De multinational die de vestiging mét haar werknemers had overgenomen zorgde voor veel veranderingen. Gelukkig vielen er geen ontslagen, maar de sfeer was niet te vergelijken met voorheen.
-
Familiebedrijven zijn prachtig. Ze zijn sterk maatschappelijk betrokken en zichtbaar aanwezig in de regio. Toch kunnen er ook nadelen aan kleven. Dat ondervond Edwin (36) toen hij de groothandel van zijn vader overnam.
-
Vastlopen op werk kan de beste gebeuren. Logisch, je maakt ontwikkeling door, en als je al jaren hetzelfde werk doet, kunnen de werkzaamheden niet meer aansluiten op je interesses. Maar hoe ga je vanaf dat punt verder?