teambuilding

Teambuilding? Stap de paardenbak in!

Bij teambuilding denk je misschien aan een middagje ‘survivalen’, een creatieve workshop of gewoon een gezellige barbecue bij een collega in de tuin. Maar wist je dat paardencoaching ook uitermate geschikt is om een team te versterken?

Teambuilding

In een werksituatie kan een goed op elkaar ingespeeld team het verschil maken. Natuurlijk is het leuk als je in de pauze gezellig met je collega’s kunt kletsen of tijdens de vrijdagmiddagborrel met plezier een uurtje langer blijft, maar dat is niet de enige reden dat teambuilding belangrijk is. Een team waarin alle neuzen dezelfde kant op staan, is een gemotiveerd team. En gemotiveerde werknemers zijn productiever dan minder gemotiveerde werknemers. Ook zal er in een gemotiveerd en sterk team minder verzuim plaatsvinden. Verder zijn goede communicatie en samenwerken natuurlijk ook van groot belang om optimaal te kunnen presteren. Leuk voor jou, maar ook voor je werkgever!

Paardencoaching

Paarden kunnen ons een hoop leren. Een paard is namelijk een sociaal kuddedier en zal spiegelen wat hij bij jou ziet wanneer jij in de bak stapt. Een paardencoach kijkt toe en observeert de interactie die plaatsvindt bij specifieke opdrachten die je uitvoert. Deze opdrachten worden doelgericht door de paardencoach ingezet om jouw problemen aan te pakken. Hierbij komen patronen en eventuele belemmerende overtuigingen aan het licht. Ook zal je de consequenties en de verschillen in de manier waarop jij een paard benadert gelijk ervaren. Hierdoor is het een hele effectieve leermethode.

Teambuilding met paarden

Paardencoaching is daarom ook erg geschikt voor teambuilding. Een paard maakt geen onderscheid tussen mens en paard en zal de teamleden gewoon als een kudde zien. In iedere kudde, van zowel mensen als dieren, heerst een bepaalde hiërarchie: een rolverdeling. Iedereen heeft immers zijn eigen talenten en onzekerheden. Ook onderlinge verhoudingen zijn van invloed op de hiërarchie. Een paard scant deze rolverdeling en zal laten zien bij wie de meeste energie zit, zonder dat hier een waardeoordeel aan gekoppeld wordt.

Doordat een paard op neutrale wijze de kudde scant, krijgt ieder teamlid inzicht in de situatie

Inzicht in de situatie

Paardencoach Janneke van Bergeijk, eigenaresse van coachingspraktijk Horse Spirit, legt uit: ‘Doordat een paard op neutrale wijze de kudde scant, krijgt ieder teamlid inzicht in de situatie. Op die manier kan er ruimte en vrijheid ontstaat om bepaalde situaties anders te zien en dingen los te laten. Dat is echt heel verhelderend. Of er nu een specifiek probleem is waar een team mee worstelt, of dat het in het algemeen niet lekker loopt: er ontstaat een mogelijkheid om hier gelijk mee aan de slag te gaan. De kennis die tijdens een sessie wordt opgedaan, zal ook op een positieve manier doorwerken op de werkvloer.

Over Janneke van Bergeijk en Horse Spirit

Janneke heeft een drive om haar cliënten te leren vertrouwen op de kracht die al in hen zit. Door hen deze kracht te laten ervaren en gebruiken komen ze volledig tot hun recht. Ze heeft door haar ervaring met paarden, diverse cursussen en haar opleiding en werk als verpleegkundige veel kennis verzamelt. Deze kennis zet ze in tijdens de sessies. Ze werkt tijdens de coachingsessies samen met haar paarden Whita, een 13-jarige merrie en Chaos, een ruin van 12.

Datum: 22 oktober 2019