Verdwaald in het leven? Vind richting door coaching!
Je voelt dat je niet op de juiste plek zit, maar weet niet precies wat je nu eigenlijk wilt. Want is die baan nu echt wel wat bij je past? En hoe staat het eigenlijk met je privéleven, geef je wel aandacht aan de zaken waar je echt aandacht aan wilt geven? Te midden van al deze twijfels begin je langzamerhand vraagtekens te zetten bij alles. Want zijn de eigenschappen die jij altijd als kwaliteiten zag dat wel echt? Eigenlijk weet je niet goed wat jouw talenten zijn en waar je energie van krijgt…
Verdwaald
Als je je ‘verdwaald’ voelt in het leven, kan dat erg onaangenaam zijn. Je bent op een punt beland waarvan je niet weet hoe je er bent gekomen, en door gebrek aan overzicht weet je daarbij niet goed welke richting je dan wél moet inslaan. Een gevoel van richting- of doelloosheid kan je behoorlijk dwarszitten. Om weer stappen in de goede richting te zetten, kun je best wat ondersteuning gebruiken.
Kiezen van richting
Esther Uitman-van der Leest is coach en eigenaar van L’Estro armonico. Ze vertelt: ‘Als je niet goed weet welke kant je op wilt in je leven of je carrière, is het kiezen van een richting natuurlijk erg moeilijk. Met mijn coaching help ik je inzichten te verkrijgen over je kernkwaliteiten, zodat je kunt ontdekken waar je wel gelukkig van wordt en energie van krijgt. Ook is het belangrijk dat je gaat inzien dat je op dit punt bent gekomen door de keuzes die je hebt gemaakt. Als je daar niet tevreden mee bent, zul je in de toekomst andere keuzes moeten maken. Die verantwoordelijkheid durven nemen, daar help ik je graag bij.’
Vier stappen
In de vier stappen van de Circle of Change en vanuit NLP werk je, in samenwerking met Esther, toe naar het nemen van die verantwoordelijkheid voor je keuzes. Deze stappen bestaan uit:
- Zelfreflectie: hoe zit ik ten diepste in elkaar, waar zitten mijn talenten en knelpunten?
- Bewustwording: wat betekent dit voor mij in mijn gedrag naar mezelf en anderen toe?
- Beslisruimte: met die nieuwe kennis kan ik zelf beslissen hoe ik verder wil en hoe het anders kan.
- Verantwoordelijkheid: zo kan ik verantwoordelijkheid nemen voor de dingen die ik wel of niet doe.
Coaching helpt je weer het juiste pad op.
Nieuwsgierigheid naar jezelf
De eerste stappen ‘zelfreflectie’ en ‘bewustwording’ kunnen worden bereikt met een zogenaamde ACT-meting. Daarom start Esther ieder traject hiermee. Deze talentmeting is een instrument op wetenschappelijke basis dat inzichtelijk maakt waar iemands talenten liggen. De uitkomsten hiervan vormen het vertrekpunt van de verdere begeleiding. Esther: ‘Nieuwsgierigheid naar jezelf is de sleutel naar succes. Want pas als je jezelf goed kent, kun je de beslissingen nemen die bij je passen en die je weer de juiste richting op sturen.’
Invloed op je brein
Met NLP leer je hoe je door middel van gesproken taal en non-verbale communicatie invloed krijgt op onbewuste breinprocessen. Het leert je herkennen wat jouw onbewuste, onderliggende patronen zijn en hoe deze leiden tot het gedrag dat je vertoont. Hierdoor kun je de teugels weer in handen nemen en een duurzame verandering bewerkstelligen.
Ontmoet Esther
Esther Uitman-van der Leest is van oorsprong docent en leidinggevende in het Voortgezet Onderwijs. Vanuit een passie voor mensen en organisaties is ze werkzaam als coach, trainer en adviseur. De ACT-meting, waaruit onbewuste drijfveren en kansrijke ontwikkeling duidelijk wordt, is de vliegende start van (coach)trajecten. Als certified Master Practicioner in de Art & Science of NLP, Time Line Therapy en Hypnotist is Esther een krachtige, realistische coach met doelgerichte resultaten op het gebied van persoonlijke en teamontwikkeling en organisatieadvies. Esther omschrijft haar werk als ‘echte arbeid. Niet met mijn handen, maar met mensen. Zodat we allebei aan het eind van de dag kunnen zeggen: het is toch weer gelukt.’
-
Als je overweegt om je om te scholen naar een carrière in de zorg, ben je vast benieuwd naar de mogelijkheden om subsidies te verkrijgen. Subsidies kunnen een waardevolle financiële steun bieden tijdens je omscholingstraject, zodat je je kunt concentreren op je opleiding zonder je zorgen te maken over de kosten.
-
Dat 2022 een bewogen jaar is staat al vast! Na jarenlange lockdowns zijn we eindelijk het “nieuwe normaal” aan het gewoon worden, en onze maatschappij is wellicht onherroepelijk veranderd. Nederlanders waren de voorbije jaren gedwongen om thuis te zitten, en dat zorgde uiteraard voor heel wat opschudding in, en aandacht voor, de online wereld.
-
Nu je hebt gesolliciteerd op die leidinggevende functie wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op het gesprek en het assessment. Een online persoonlijkheidstest of leiderschapstest lijkt daarvoor een goed idee.
-
Zelfliefde en zelfvertrouwen. Voor niet iedereen zijn deze begrippen vanzelfsprekend. Vooral in deze tijd waarin we ons vaak menen te moeten spiegelen aan de perfecte plaatjes op social media.
-
Slechthorendheid kan een belemmering vormen op de werkvloer, zelfs voor mensen die al een hoortoestel dragen. Dan is het van belang om eerst goed te inventariseren hoe de situatie op dat moment is en wat de wensen en mogelijkheden zijn.
-
Mensen zijn veerkrachtig. Ook als er iets heftigs gebeurt, kunnen we tegelijkertijd onze belangrijkste dagelijkse taken blijven doen. Maar soms gebeurt er iets, waardoor je uit het lood geslagen wordt.
-
Caroline (39) had een geweldig vooruitzicht. Over een halfjaar zou Yvonne, haar leidinggevende, met pensioen gaan en nu werd Caroline voorgedragen als haar opvolgster. Ze vond het geweldig. Maar aan de andere kant voelde het ook spannend.
-
Els (42) had nooit een carrièreswitch overwogen, maar na het faillissement van het IT-bedrijf waar ze als leidinggevende van haar afdeling werkte, was er veel veranderd. Er volgde een doorstart. De multinational die de vestiging mét haar werknemers had overgenomen zorgde voor veel veranderingen. Gelukkig vielen er geen ontslagen, maar de sfeer was niet te vergelijken met voorheen.
-
Familiebedrijven zijn prachtig. Ze zijn sterk maatschappelijk betrokken en zichtbaar aanwezig in de regio. Toch kunnen er ook nadelen aan kleven. Dat ondervond Edwin (36) toen hij de groothandel van zijn vader overnam.
-
Vastlopen op werk kan de beste gebeuren. Logisch, je maakt ontwikkeling door, en als je al jaren hetzelfde werk doet, kunnen de werkzaamheden niet meer aansluiten op je interesses. Maar hoe ga je vanaf dat punt verder?