Reorganisatie

Verlies van werk na reorganisatie – hoe ga je hiermee om?

Verandert er veel binnen het bedrijf waar je werkt? De kans bestaat dat er dan een reorganisatie gaat plaatsvinden. Als zo’n situatie zich voordoet, wordt er ook gekeken naar het volledige personeelsbestand. Van wie kan het bedrijf nog gebruikmaken en wie staat er straks op straat? Je zou zeggen dat er op zo’n moment alleen maar verliezers zijn. Voor zowel de mensen die het slechte nieuws geven, als krijgen. Ben jij betrokken bij een reorganisatie die slecht voor je uitpakt? Dat kan spannend zijn, maar ook nieuwe kansen opleveren.

 

Onrustig gevoel

Met een reorganisatie gaat vaak veel onrust gepaard. In het bedrijf, maar ook bij jou als medewerker. Zo kun je kampen met vragen rondom:

  • wat de redenen voor reorganisatie zijn
  • mogelijke gevolgen van een reorganisatie
  • hoe je omgaat met het verlies van een baan
  • wat je rechten zijn als je wordt ontslagen

Redenen voor reorganisatie van een bedrijf

Er zijn veel redenen te bedenken waarom een bedrijf moet reorganiseren, maar uiteindelijk komt het allemaal neer op bedrijfseconomische redenen. Er is dan sprake van financiële problemen. Denk bijvoorbeeld aan het dalen van inkomsten door de coronapandemie. In andere gevallen zijn de problemen binnen het bedrijf zelf de oorzaak, zoals een slechte leiding of een hoog verloop onder personeel. Ook door deze kwesties lijdt het bedrijf inkomstenderving. Inefficiënte processen of steeds maar weer nieuwe medewerkers inhuren kost ook geld. Er wordt gereorganiseerd om te kijken hoe de processen efficiënter kunnen, zodat ze uiteindelijk minder geld kosten.

Wat zijn mogelijke gevolgen van een reorganisatie?

Een reorganisatie is vaak onzeker voor het personeel. Het is een langdurig proces en je weet niet wanneer je het nieuws krijgt. Laat staan wat het nieuws kan zijn. In alle gevallen van reorganisatie wordt een sociaal plan gemaakt. Hou rekening met de volgende situaties:

  • Je krijgt een andere functie: in het sociaal plan staan afspraken over een herplaatsingsbeleid. Wie komen er voor een andere functie in aanmerking en op welke afdelingen is er plek? Loongaranties worden daarin meegenomen. Je behoudt dus altijd je huidige salaris. Maar ook is het belangrijk voor jezelf te bedenken wat jij graag zou willen gaan doen.
  • Je wordt overgeplaatst: je behoudt dezelfde functie, maar je gaat op een andere locatie werken. In sommige bedrijven is overplaatsing heel normaal. In het sociaal plan of in de cao staat meer informatie over verhuiskosten, meer reiskosten of een langere reistijd. Zinvol is om na te denken of dat iets is dat bij je past.
  • Je krijgt begeleiding bij het vinden van een nieuwe baan of functie: dit noemen ze ook wel ‘outplacement’.
  • Er volgt ontslag: dit is de meest definitieve oplossing. In zo’n geval is het UWV er voor de werknemers. Ook dan kan er nog budget zijn om met een loopbaancoach aan de slag te gaan.

Hoe ga je om met het verlies van je baan?

Je baan verliezen is vervelend nieuws. Hoe ga je hiermee om?

Trek het je niet persoonlijk aan

Een ontslag in grote aantallen is nooit persoonlijk. De leiding kijkt hoe zij zo goed mogelijk kunnen snijden in de kosten. Het klinkt hard, maar in zo’n situatie ben je soms echt gewoon een nummer. Vooral dure krachten die er lang werken, zitten al snel in de gevarenzone.

Hoe ga je om met verlies van werk na een reorganisatie?

Geef jezelf de tijd om te rouwen

Het verliezen van een baan voelt soms net zo als een relatiebreuk. Het komt hard aan en is pijnlijk. Moeilijk te verteren af en toe. Zeker als je op je plek zat. Geef jezelf dus de tijd om te rouwen en het verlies te verwerken. Dat gaat niet als je van de ene in de andere baan stapt. Het beste is om jezelf een deadline te geven, een tijd waarin je het allemaal kan laten bezinken. Ga daarna weer aan de slag bij een baan die je ook leuk vindt.

Zie het als een kans om iets nieuws te doen

Zat je toch niet helemaal op je plek? Dan is dit hét moment om iets nieuws te gaan doen. Vanuit het bedrijf en het UWV zijn er regelingen om je bijvoorbeeld om te laten scholen. Bespreek met je consulent wat er allemaal mogelijk is. Of kies voor loopbaancoaching als je liever zelf initiatief neemt.

Weet wat je rechten zijn

Wat moet je nu doen bij ontslag tijdens een reorganisatie? Onderteken nooit zomaar iets en zorg dat je een goed plan op tafel hebt, dat is opgesteld door het UWV en het bedrijf. Lees het goed door voordat je een handtekening zet. En ga eventueel in overleg met een jurist wel of niet van een rechtsbijstandsverzekering. Die kan je helpen bepalen waar je recht op hebt en welke plichten je hebt. Denk bijvoorbeeld aan eventuele vergoedingen of loopbaanbegeleiding.

Over Marianne Kremer Coaching

Of je nu in een reorganisatie bent terechtgekomen, of om andere redenen vastloopt in je werk, ik help je graag. In mijn werk als loopbaancoach begeleid ik mensen die op zoek gaan naar een nieuwe baan. Wil je aan de slag met jezelf en vind je graag snel een baan die bij jou past? Neem dan contact op.

 

Datum: 04 juni 2022