Verlies van werk na reorganisatie – hoe ga je hiermee om?
Verandert er veel binnen het bedrijf waar je werkt? De kans bestaat dat er dan een reorganisatie gaat plaatsvinden. Als zo’n situatie zich voordoet, wordt er ook gekeken naar het volledige personeelsbestand. Van wie kan het bedrijf nog gebruikmaken en wie staat er straks op straat? Je zou zeggen dat er op zo’n moment alleen maar verliezers zijn. Voor zowel de mensen die het slechte nieuws geven, als krijgen. Ben jij betrokken bij een reorganisatie die slecht voor je uitpakt? Dat kan spannend zijn, maar ook nieuwe kansen opleveren.
Onrustig gevoel
Met een reorganisatie gaat vaak veel onrust gepaard. In het bedrijf, maar ook bij jou als medewerker. Zo kun je kampen met vragen rondom:
- wat de redenen voor reorganisatie zijn
- mogelijke gevolgen van een reorganisatie
- hoe je omgaat met het verlies van een baan
- wat je rechten zijn als je wordt ontslagen
Redenen voor reorganisatie van een bedrijf
Er zijn veel redenen te bedenken waarom een bedrijf moet reorganiseren, maar uiteindelijk komt het allemaal neer op bedrijfseconomische redenen. Er is dan sprake van financiële problemen. Denk bijvoorbeeld aan het dalen van inkomsten door de coronapandemie. In andere gevallen zijn de problemen binnen het bedrijf zelf de oorzaak, zoals een slechte leiding of een hoog verloop onder personeel. Ook door deze kwesties lijdt het bedrijf inkomstenderving. Inefficiënte processen of steeds maar weer nieuwe medewerkers inhuren kost ook geld. Er wordt gereorganiseerd om te kijken hoe de processen efficiënter kunnen, zodat ze uiteindelijk minder geld kosten.
Wat zijn mogelijke gevolgen van een reorganisatie?
Een reorganisatie is vaak onzeker voor het personeel. Het is een langdurig proces en je weet niet wanneer je het nieuws krijgt. Laat staan wat het nieuws kan zijn. In alle gevallen van reorganisatie wordt een sociaal plan gemaakt. Hou rekening met de volgende situaties:
- Je krijgt een andere functie: in het sociaal plan staan afspraken over een herplaatsingsbeleid. Wie komen er voor een andere functie in aanmerking en op welke afdelingen is er plek? Loongaranties worden daarin meegenomen. Je behoudt dus altijd je huidige salaris. Maar ook is het belangrijk voor jezelf te bedenken wat jij graag zou willen gaan doen.
- Je wordt overgeplaatst: je behoudt dezelfde functie, maar je gaat op een andere locatie werken. In sommige bedrijven is overplaatsing heel normaal. In het sociaal plan of in de cao staat meer informatie over verhuiskosten, meer reiskosten of een langere reistijd. Zinvol is om na te denken of dat iets is dat bij je past.
- Je krijgt begeleiding bij het vinden van een nieuwe baan of functie: dit noemen ze ook wel ‘outplacement’.
- Er volgt ontslag: dit is de meest definitieve oplossing. In zo’n geval is het UWV er voor de werknemers. Ook dan kan er nog budget zijn om met een loopbaancoach aan de slag te gaan.
Hoe ga je om met het verlies van je baan?
Je baan verliezen is vervelend nieuws. Hoe ga je hiermee om?
Trek het je niet persoonlijk aan
Een ontslag in grote aantallen is nooit persoonlijk. De leiding kijkt hoe zij zo goed mogelijk kunnen snijden in de kosten. Het klinkt hard, maar in zo’n situatie ben je soms echt gewoon een nummer. Vooral dure krachten die er lang werken, zitten al snel in de gevarenzone.
Hoe ga je om met verlies van werk na een reorganisatie?
Geef jezelf de tijd om te rouwen
Het verliezen van een baan voelt soms net zo als een relatiebreuk. Het komt hard aan en is pijnlijk. Moeilijk te verteren af en toe. Zeker als je op je plek zat. Geef jezelf dus de tijd om te rouwen en het verlies te verwerken. Dat gaat niet als je van de ene in de andere baan stapt. Het beste is om jezelf een deadline te geven, een tijd waarin je het allemaal kan laten bezinken. Ga daarna weer aan de slag bij een baan die je ook leuk vindt.
Zie het als een kans om iets nieuws te doen
Zat je toch niet helemaal op je plek? Dan is dit hét moment om iets nieuws te gaan doen. Vanuit het bedrijf en het UWV zijn er regelingen om je bijvoorbeeld om te laten scholen. Bespreek met je consulent wat er allemaal mogelijk is. Of kies voor loopbaancoaching als je liever zelf initiatief neemt.
Weet wat je rechten zijn
Wat moet je nu doen bij ontslag tijdens een reorganisatie? Onderteken nooit zomaar iets en zorg dat je een goed plan op tafel hebt, dat is opgesteld door het UWV en het bedrijf. Lees het goed door voordat je een handtekening zet. En ga eventueel in overleg met een jurist wel of niet van een rechtsbijstandsverzekering. Die kan je helpen bepalen waar je recht op hebt en welke plichten je hebt. Denk bijvoorbeeld aan eventuele vergoedingen of loopbaanbegeleiding.
Over Marianne Kremer Coaching
Of je nu in een reorganisatie bent terechtgekomen, of om andere redenen vastloopt in je werk, ik help je graag. In mijn werk als loopbaancoach begeleid ik mensen die op zoek gaan naar een nieuwe baan. Wil je aan de slag met jezelf en vind je graag snel een baan die bij jou past? Neem dan contact op.
-
Zelfliefde en zelfvertrouwen. Voor niet iedereen zijn deze begrippen vanzelfsprekend. Vooral in deze tijd waarin we ons vaak menen te moeten spiegelen aan de perfecte plaatjes op social media.
-
Als je overweegt om je om te scholen naar een carrière in de zorg, ben je vast benieuwd naar de mogelijkheden om subsidies te verkrijgen. Subsidies kunnen een waardevolle financiële steun bieden tijdens je omscholingstraject, zodat je je kunt concentreren op je opleiding zonder je zorgen te maken over de kosten.
-
Dat 2022 een bewogen jaar is staat al vast! Na jarenlange lockdowns zijn we eindelijk het “nieuwe normaal” aan het gewoon worden, en onze maatschappij is wellicht onherroepelijk veranderd. Nederlanders waren de voorbije jaren gedwongen om thuis te zitten, en dat zorgde uiteraard voor heel wat opschudding in, en aandacht voor, de online wereld.
-
Nu je hebt gesolliciteerd op die leidinggevende functie wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op het gesprek en het assessment. Een online persoonlijkheidstest of leiderschapstest lijkt daarvoor een goed idee.
-
Slechthorendheid kan een belemmering vormen op de werkvloer, zelfs voor mensen die al een hoortoestel dragen. Dan is het van belang om eerst goed te inventariseren hoe de situatie op dat moment is en wat de wensen en mogelijkheden zijn.
-
Mensen zijn veerkrachtig. Ook als er iets heftigs gebeurt, kunnen we tegelijkertijd onze belangrijkste dagelijkse taken blijven doen. Maar soms gebeurt er iets, waardoor je uit het lood geslagen wordt.
-
Caroline (39) had een geweldig vooruitzicht. Over een halfjaar zou Yvonne, haar leidinggevende, met pensioen gaan en nu werd Caroline voorgedragen als haar opvolgster. Ze vond het geweldig. Maar aan de andere kant voelde het ook spannend.
-
Els (42) had nooit een carrièreswitch overwogen, maar na het faillissement van het IT-bedrijf waar ze als leidinggevende van haar afdeling werkte, was er veel veranderd. Er volgde een doorstart. De multinational die de vestiging mét haar werknemers had overgenomen zorgde voor veel veranderingen. Gelukkig vielen er geen ontslagen, maar de sfeer was niet te vergelijken met voorheen.
-
Familiebedrijven zijn prachtig. Ze zijn sterk maatschappelijk betrokken en zichtbaar aanwezig in de regio. Toch kunnen er ook nadelen aan kleven. Dat ondervond Edwin (36) toen hij de groothandel van zijn vader overnam.
-
Vastlopen op werk kan de beste gebeuren. Logisch, je maakt ontwikkeling door, en als je al jaren hetzelfde werk doet, kunnen de werkzaamheden niet meer aansluiten op je interesses. Maar hoe ga je vanaf dat punt verder?