Werkmail in het weekend…?
Wees eens eerlijk. Hoe vaak check jij je werkmail in het weekend of lees je belangrijke rapporten tijdens het avondeten? Waarschijnlijk vaker dan je zou willen. Werk en privé zijn soms moeilijk gescheiden te houden. Is dat erg? Coach Marije Thepass vertelt.
Verleidelijk
Marije: ‘Vroeger was het veel gemakkelijker om werk en privé gescheiden te houden. Je liet al het papierwerk achter op kantoor. Maar tegenwoordig is ons werk slechts een paar muisklikken bij ons vandaan. Het is verleidelijk om ‘s avonds nog even aan de slag te gaan, al is het maar om de werkdruk van morgen te verlichten. Maar morgen is het wéér druk. En zo kom je in een vicieuze cirkel terecht waarin de balans is verstoord.’
Grenzen
En dat terwijl die balans juist essentieel is. Het belangrijkst hierin is het stellen van grenzen. Marije: ‘Bepaal wat je aankunt. Geef aan waar jouw grenzen liggen en als je te veel op je bord krijgt. En stel prioriteiten. Je kunt niet alles tegelijk, hoe efficiënt je ook werkt. Wat is nu belangrijk, wat kan wachten? We lijken te leven voor ons werk, maar daarin vergeet je jezelf af en toe. Onthoud: de belangrijkste prioriteit ben jij. Dat betekent dat je af en toe ‘nee’ moet zeggen.’
‘Ik geef workshops waarmee iedereen timemanagement kan leren’
Thuiswerken
‘De pandemie heeft de grens tussen werk en privé ook vervaagd’, gaat Marije verder. ‘Veel mensen werken (deels) thuis. Maar niet iedereen heeft een plekje waar die rustig kan werken. Dat betekent soms dat je de hele dag werkt aan de eettafel waar je ‘s avonds zit te eten. Dat is moeilijk. Probeer dan om je werk écht af te sluiten als je klaar bent. Ruim alles op en ga ergens anders zitten. En plan je dag van tevoren. Zo voorkom je dat je e-mails zit te beantwoorden tijdens de lunch.’
Timemanagement
De sleutel tot dit alles is timemanagement. Daar weet Marije alles van. ‘Timemanagement is moeilijk en iets wat niet iedereen van nature kan. Ik geef workshops waarmee iedereen het kan leren. Deze workshops helpen niet alleen om je werk te managen, maar ook bij je rol als vader of moeder. Een groep coaches breidt deze workshops zelfs verder uit, zodat ze betrekking hebben op de kinderopvang en het onderwijs. Houd daarom de website in de gaten!’
-
Dat 2022 een bewogen jaar is staat al vast! Na jarenlange lockdowns zijn we eindelijk het “nieuwe normaal” aan het gewoon worden, en onze maatschappij is wellicht onherroepelijk veranderd. Nederlanders waren de voorbije jaren gedwongen om thuis te zitten, en dat zorgde uiteraard voor heel wat opschudding in, en aandacht voor, de online wereld.
-
Nu je hebt gesolliciteerd op die leidinggevende functie wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op het gesprek en het assessment. Een online persoonlijkheidstest of leiderschapstest lijkt daarvoor een goed idee.
-
Zelfliefde en zelfvertrouwen. Voor niet iedereen zijn deze begrippen vanzelfsprekend. Vooral in deze tijd waarin we ons vaak menen te moeten spiegelen aan de perfecte plaatjes op social media.
-
Slechthorendheid kan een belemmering vormen op de werkvloer, zelfs voor mensen die al een hoortoestel dragen. Dan is het van belang om eerst goed te inventariseren hoe de situatie op dat moment is en wat de wensen en mogelijkheden zijn.
-
Mensen zijn veerkrachtig. Ook als er iets heftigs gebeurt, kunnen we tegelijkertijd onze belangrijkste dagelijkse taken blijven doen. Maar soms gebeurt er iets, waardoor je uit het lood geslagen wordt.
-
Caroline (39) had een geweldig vooruitzicht. Over een halfjaar zou Yvonne, haar leidinggevende, met pensioen gaan en nu werd Caroline voorgedragen als haar opvolgster. Ze vond het geweldig. Maar aan de andere kant voelde het ook spannend.
-
Els (42) had nooit een carrièreswitch overwogen, maar na het faillissement van het IT-bedrijf waar ze als leidinggevende van haar afdeling werkte, was er veel veranderd. Er volgde een doorstart. De multinational die de vestiging mét haar werknemers had overgenomen zorgde voor veel veranderingen. Gelukkig vielen er geen ontslagen, maar de sfeer was niet te vergelijken met voorheen.
-
Familiebedrijven zijn prachtig. Ze zijn sterk maatschappelijk betrokken en zichtbaar aanwezig in de regio. Toch kunnen er ook nadelen aan kleven. Dat ondervond Edwin (36) toen hij de groothandel van zijn vader overnam.
-
Vastlopen op werk kan de beste gebeuren. Logisch, je maakt ontwikkeling door, en als je al jaren hetzelfde werk doet, kunnen de werkzaamheden niet meer aansluiten op je interesses. Maar hoe ga je vanaf dat punt verder?
-
Toen Jessie (36) haar vwo-diploma had behaald, wilde ze eerst een tussenjaar doen. Ze had nog geen idee wat ze wilde gaan studeren.