reumaklachten

Hoe houd je artrose- en reumaklachten in toom?

Na een slapeloze nacht waarin je verging van de pijn, sta je met veel moeite en een protesterend lichaam op. Het liefst blijf je de hele dag onder een dekentje of in een warm bad zitten. De dokter zegt dat je in beweging moet blijven, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Alles wat je doet kost energie en je stijve spieren werken tegen bij elke stap die je zet. Toch weet je dat je klachten alleen maar erger worden door stil te blijven zitten. Hoe kun je deze cirkel doorbreken? Reflexzonetherapie biedt uitkomst!

Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen aan de gewrichten, spieren en pezen. Ongeveer twee miljoen mensen in Nederland kampen met de gevolgen van reuma, zoals pijn, stijfheid en vermoeidheidsklachten. Bewegingen en handelingen worden dusdanig bemoeilijkt, dat het vaak grote gevolgen heeft voor het dagelijks functioneren. Reumatische aandoeningen geven meestal langdurige klachten en zijn chronisch. De meeste vormen van reuma zijn nog niet te genezen, maar wel goed te behandelen. Het is daarom belangrijk om in een vroeg stadium in te grijpen.

Artrose

De meest voorkomende vorm van reuma is artrose. Hierbij is er sprake van een aandoening van het kraakbeen in de gewrichten, met klachten als pijn en stijfheid tot gevolg. Artrose wordt ook wel ‘gewrichtsslijtage’ genoemd, maar dit is eigenlijk onjuist. Het komt namelijk niet door veroudering: ook jongeren kunnen er last van hebben. Doordat het kraakbeen verdunt, verslechtert of zelfs geheel verdwijnt, kunnen er ontstekingen optreden of beschadigingen van het onderliggende bot ontstaan.

Artrose- en reumaklachten kunnen grote gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren

Oorzaak behandelen

De oorzaak van reuma is veelal onbekend. Meestal ontstaan reumaklachten door een samenspel van factoren. Zo kan het deels genetisch bepaald zijn, maar ook omgevingsfactoren kunnen invloed hebben. Denk bijvoorbeeld aan virussen en infecties die je eerder hebt gehad, de conditie van het imuunsysteem, verkeerde voeding en roken. Het is daarom belangrijk om het probleem holistisch te behandelen met een interdisciplinaire aanpak.

Reflexzonetherapie bij reumaklachten

Een combinatie van therapieën kan ingezet worden om pijnklachten te verminderen, zoals reflexzonetherapie. Hierbij worden de reflexpunten op de voetzolen zacht gemasseerd om verstoringen en blokkades weg te nemen. Volgens de reflexologie staan bepaalde reflexpunten op de voetzolen namelijk in verbinding met de gewrichten. De reflexzonetherapeut zoekt het juiste reflexpunt op door druk te zetten en de blokkade op te sporen. Wanneer de plek gevoelig is, dan is dit een teken dat er een verstoring zit. Het reflexpunt wordt dan zacht gemasseerd om de energie te laten stromen en het zelfherstellend vermogen van het lichaam te stimuleren. Zo neemt de gevoeligheid af en uiteindelijk ook de pijn in het gewricht.

Tips voor thuis

  • Probeer het klachtenpatroon te achterhalen: wanneer spelen klachten op en wanneer merk je juist verbetering?
  • Beweeg regelmatig, maar overdrijf het niet: zorg voor een goede warming-up bij het bewegen en sport niet te lang of intens
  • Neem de juiste houding aan bij het zitten, staan, liggen en tillen
  • Wissel beweging af met voldoende rust om je lichaam weer te herstellen
  • Let op je gewicht: overgewicht kan klachten verergeren; elke extra kilo is belastend voor de gewrichten
  • Vermijd verzurende voeding zoals brood, pasta, pizza, koekjes, zoutjes, frisdrank, vlees en zuivel
  • Eet in plaats daarvan vooral groente bladgroenten, fruit, gezonde vetten en oliën (olijfolie, vis, noten en zaden), kruiden, ui en knoflook
  • Zoek ontspanning en doe ontspanningsoefeningen om stress te verminderen
  • Vermijd koude en vochtige ruimtes en ga voor een warm bad of een wandeling in de zon om pijn te verlichten

Ontmoet Jolanda

Wil jij weer soepelere spieren en pijnvrij bewegen? Jolanda van Praktijk voor Reflexzonetherapie ‘8’ helpt je graag bij het verminderen van klachten. Reflexzonetherapie heeft een natuurlijk pijnverzachtend effect en is daarom geschikt om toe te passen als pijnbestrijding bij onder andere artrose, reumatoïde artritis, fibromyalgie en RSI-klachten. Door regelmatig een behandeling te ondergaan, zul je steeds meer vertrouwen krijgen in je lichaam, ervaar je minder klachten en zullen bewegingen en handelingen je makkelijker vergaan.

Datum: 16 maart 2021