Hoe voel je je veilig en ontspannen?
Onze samenleving dreigt steeds meer verdeeld te raken. Er heerst een angstcultuur waarbij groepen lijnrecht tegenover elkaar staan. Zodoende lijkt de veilige basis onder onze voeten weg te zijn. Een constant gevoel van onveiligheid neemt de overhand. Het valt niet mee om je temidden van alle onrust staande te houden. Je kunt overspoeld raken door gevoelens van spanning, stress of paniek. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je je weer veilig en ontspannen kunt voelen in je lichaam.
Zelfvertrouwen en grenzen
Al deze onzekerheden vragen om meer zelfvertrouwen. Vraag jezelf daarom af: hoe kan je je eigen zelfvertrouwen vergroten? Waar liggen je eigen grenzen en hoe voel je dat? Wat kun je loslaten, moet je met alles bezig zijn, moet je alles volgen? Wanneer je weet waar je grenzen zitten, dan voel je je ook veiliger. Het is een daad van zelfbescherming: waar zeg je ja tegen en waar zeg je nee tegen? Voel je je overstuur, dan weet je dat je je grenzen hebt laten overschrijden. Je bent dan meestal te veel bezig met de verwachtingen en meningen van anderen.
90 seconden
We kunnen ons soms heel gespannen voelen, opeens in paniek raken. Dit proberen we vaak weg te duwen of iets anders te doen. Maar dit is niet altijd de beste methode. In zo’n geval is het goed om te weten dat de meeste heftige emoties maar zo’n 90 seconden duren. Misschien gaat het daarna niet per se weg of over, maar het verandert vaak wel. Het wordt minder intens of maakt plaats voor een andere emotie. Daarom is het soms beter om er even bij te blijven en te kijken wat er gebeurt. En door in je achterhoofd te houden dat het gevoel niet zo lang duurt, kan dit helpen bij het rustig blijven bij het gevoel dat het je overspoelt of het nooit meer overgaat.
Oefening voor veiligheid
Als je je snel gestrest en angstig voelt, kan het goed zijn om af en toe de tijd te nemen om te voelen op welke plek in je lichaam wat ontspanning zit. Waar kun je je een beetje veilig voelen? Onderstaande oefeningen helpen je om terug te gaan naar de container van je lichaam waarbinnen alle emoties en sensaties zich afspelen. Je voelt zo duidelijker waar je grenzen zitten en je hersenen en je zenuwstelsel wordt kalmer. Je kunt deze oefeningen overal en op elk moment toepassen, vooral als je merkt dat je spanning of paniek voelt.
Je kunt overspoeld raken door gevoelens van spanning, stress of paniek
Omhels jezelf
Plaats je rechterhand op je linkerzij en je linkerhand op je rechterschouder. Houd jezelf op deze manier vast en neem de tijd om te kijken hoe dit voelt. Voel niet alleen het contact van je handen op je lichaam, maar ook wat er zich vanbinnen afspeelt. Wat merk je daar? Op een bepaald moment kan het fijn zijn om je rechterhand naar je linkerschouder te verplaatsen en eventueel wat meer te bewegen met je handen, om de grenzen duidelijker te voelen.
Hart, hoofd en buik verbinden
Een andere manier om je veiliger te voelen is door een hand op je voorhoofd en een hand op je hartgebied te plaatsen. Neem weer de tijd om even te voelen wat er zich afspeelt tussen die twee handen en in het lichaam. Voel je dat daar energie is, dat de temperatuur verandert? Gaat er iets stromen, iets bewegen? Wanneer je merkt dat er iets verschuift, breng de hand op je voorhoofd dan naar het buikgebied en doe hier hetzelfde.
Over Maroesja Grabijn
Voor meer tips en oefeningen om je veiliger en ontspannen te voelen kun je terecht bij lichaamsgericht therapeut en coach Maroesja Grabijn. Met praktische oefeningen krijg je weer de nodige tools in je rugzak om op pad te gaan. Je leert zo beter je gevoel te volgen, bewuster aandacht te hebben voor je lichaam en de rust in je lijf terug te vinden.
-
Je timmert al jarenlang aan de weg als ondernemer. Maar plotseling wordt er roet in het eten gegooid. Je staat voor een moeilijke keuze. Leg je je neer bij de situatie, breek je je spaarpot aan en wacht je tot alles vanzelf weer beter wordt?
-
Vorige week kwam ik Hanneke tegen. Wat zag ze er fantastisch uit! Ze straalde helemaal.
-
Wanneer je door de stad loopt en om je heen kijkt, zie je meteen dat niemand hetzelfde is. Iedereen heeft op zijn eigen manier een bepaalde uitstraling. De één loopt in een nette jas met simpele zwarte jeans, terwijl een ander straalt van kleur. Maar denk jij weleens bewust na over je uitstraling?
-
We hebben allemaal wel eens moment waarop een blik in de toekomst erg welkom zou zijn. Periodes waarin alles lijkt tegen te zitten of waarin beslissingen genomen moeten worden.
-
Veel mensen denken dat coaching of counseling iets zweverigs is. Het kan zijn dat je een verkeerd beeld hebt door social media. Maar coaching is in de meeste gevallen helemaal niet vreemd of zweverig.
-
Voor de één is het iets heel vanzelfsprekends, voor de ander is het er bijna nooit. Een gevoel van zelfvertrouwen. Cynthia (40) worstelde het grootste deel van haar leven met een tekort aan het gevoel van zelfvertrouwen.
-
Ieder mens is uniek. Gelukkig maar, want dat maakt het leven en de omgang met anderen juist zo dynamisch. Toch vind je in ieder mens ook wel gedragsstijlen terug die je van jezelf herkent.
-
Het bedrijf waar Martijn al jaren met veel plezier op de administratie werkte, was vorig jaar door de coronacrisis in grote problemen geraakt en uiteindelijk had het de deuren moeten sluiten. Sindsdien was Martijn op zoek naar een andere baan. En dat bleek niet mee te vallen.
-
Je kent ze vast wel, die mensen die schijnbaar moeiteloos van de ene naar de andere baan overstappen. Als zij solliciteren op een leuke job krijgen ze hem nog ook! Hoe anders is dat bij jou: na uren zwoegen op een sollicitatiebrief en cv, is je ‘beloning’ meestal een standaard afwijzing.
-
In de loop van de tijd kan er veel veranderen. Niet alleen in je eigen leven, maar ook in de wereld om je heen. Zoals op je werk.