coaching

Coaching zweverig? Integendeel!

Veel mensen denken dat coaching of counseling iets zweverigs is. Het kan zijn dat je een verkeerd beeld hebt door social media. Maar coaching is in de meeste gevallen helemaal niet vreemd of zweverig. Het is heel nuchter, waarbij er alle aandacht is voor wie jij bent en waar jij naartoe wilt. Wat houdt coaching écht in en wat betekent een goede coach voor jou? Je leest er hier meer over.

Waarom coaching?

Coaching is geschikt voor verschillende hulpvragen. Je hebt misschien wel eens van een loopbaancoach gehoord, een personal trainer of een life coach. Als je vastloopt in je leven, zowel zakelijk als op privégebied, kun je bij een coach terecht. Zeker als je therapie net even iets te zwaar vindt. Bij coaching ga je bijvoorbeeld aan de slag met persoonlijke ontwikkeling of werkvraagstukken. De hulpvragen die je hebt, zijn vaak inherent aan je levensfase. Zeker de huidige generaties doorlopen bepaalde fases sneller, waardoor vastlopen soms op de loer ligt. Als coach met zo’n 20 jaar ervaring kan ik jou hierbij helpen.

Wat betekent een goede coach voor jou?

Van een goede coach mag je verwachten dat hij of zij de juiste opleiding en papieren heeft. Ook helpt ervaring om jou op de juiste manier te kunnen helpen. Als coach houd ik je een spiegel voor. Waar loop je tegenaan en waarom ervaar je dat zo? Ook weet ik dat er geen eenduidig antwoord is op een bepaalde vraag. Die kan ik niet voor je invullen, daarmee ga je zelf aan de slag. Door het vergroten van zelfinzicht verkrijg je, met behulp van de sessies, weer meer regie over je eigen leven. Je weet wat je kunt doen tegen het gevoel van vastzitten. Dat zorgt weer voor een vrij en opgelucht gevoel.

Wat kun je verwachten tijdens coaching?

Hoe een coachingsessie eruit ziet, verschilt natuurlijk enorm per hulpvraag. In de kern draait het om werken aan zelfleiderschap. Dat is het aanleren van een nieuwe een manier van denken en handelen waarbij allerlei aspecten komen kijken en waar je niet van het een op het andere moment vaardig in bent. Zo ga je onder andere aan de slag met zelfreflectie, zelfliefde en zelfvertrouwen. Het kost tijd om dit onder de knie te krijgen. Dat is ook helemaal niet erg.

Coaching is niet zweverig, wel heel persoonlijk.

Hoe ziet een sessie eruit?

Vaak bakenen we in het eerste gesprek de belangrijkste hulpvragen af en brengen we je voorgeschiedenis in kaart. Vanaf dat punt kan besloten worden wat het beste plan van aanpak is. Sommige mensen willen heel concreet aan de slag met duidelijke stappenplannen, anderen zoeken meer het gesprek en de reflectie. Door samen helder uit te spreken wat de wederzijdse verwachtingen zijn, kan ik je zo goed mogelijk helpen. Ieder mens is uniek dus iedere coaching is ‘op maat’.

Wat is loopbaancoaching?

Naast het werken aan zelfleiderschap en persoonlijke ontwikkeling, zoom ik met sommige mensen ook specifiek in op loopbaancoaching. Dit is een variant van coaching waarbij je ondersteuning krijgt bij loopbaanvraagstukken. Dat lijkt heel concreet en werkgericht, maar heeft vaak eveneens veel te maken met zelfleiderschap. Zo is het ook hierbij belangrijk te reflecteren op jouw eigen talenten, drijfveren, interesses en competenties. Ook denk je na over jouw (persoonlijke) leiderschapsstijl. Hoe neem je beslissingen en organiseer je alles in jouw (werkende) leven? Door jezelf beter te leren kennen, is het vaak gemakkelijker je loopbaan richting te geven.

Steun in de rug?

Hoe lang een coachingstraject duurt, loopt sterk uiteen. Voor de één is de vraag na drie sessies opgeklaard, een ander heeft daar meer tijd voor nodig. Coaching is een steun in de rug. Hoe stevig die steun moet zijn, verschilt enorm. Heb jij vragen waar je zelf niet helemaal uitkomt, persoonlijk of zakelijk? Dan denk ik graag met je mee. Neem gerust contact op voor meer informatie of het maken van een afspraak.

Datum: 29 juni 2022