Versterk je innerlijke kwaliteiten
In de loop van de tijd kan er veel veranderen. Niet alleen in je eigen leven, maar ook in de wereld om je heen. Zoals op je werk. Je hebt nog wel plezier in de inhoud, maar de omstandigheden om je werk uit te voeren, worden steeds lastiger. En dat kan veel stress, en daardoor minder plezier in je baan, opleveren.
Conflicten
Neem nu Jolanda*. Ze staat al jaren, met veel plezier, voor de klas. Maar de laatste tijd botste het steeds vaker tussen haar en één van haar collega’s. Ze had het gevoel dat ze continu verkeerd begrepen werd. Dat botste nogal eens, en dat lag hem vooral in het feit waarop Jolanda het gesprek aanvloog. Die constante woordenwisselingen, die soms behoorlijk heftig konden oplopen, maakten het werk voor haar steeds minder aantrekkelijk.
Kernkwaliteiten
Jolanda kwam bij mij om zich te laten coachen omdat ze geen idee had hoe ze dit moest oplossen. Het leek alleen maar erger te worden. Na een uitgebreid intakegesprek stelde ik Jolanda voor om met haar kernkwaliteiten aan de gang te gaan. Kernkwaliteiten zijn eigenschappen die tot het wezen of de kern van een persoon behoren. Ze ‘kleuren’ een mens en zijn altijd potentieel aanwezig. Ze zijn als het ware aangeboren. Een heel duidelijke kernkwaliteit van Jolanda is daadkracht.
Valkuil
Je kunt echter ook doorschieten in zo’n kernkwaliteit. Het wordt dan als het ware een beetje te veel van het goede en het is goed wanneer je je bewust bent van zo’n valkuil. Een dergelijke valkuil is namelijk onlosmakelijk verbonden aan je kernkwaliteit, Bij Jolanda schoot haar daadkracht nogal eens door in drammerigheid, en dat was dan ook het ‘etiketje’ dat zij van die bewuste collega opgeplakt had gekregen.
Uitdaging
Om Jolanda’s valkuil, die haar collega ergerde en nogal eens triggerde tot heftige woordenwisselingen, te dichten, gingen we aan de slag met de uitdaging die ook onlosmakelijk aan je kernkwaliteit verbonden is. Zo’n uitdaging is de positief tegenovergestelde kwaliteit van je valkuil. In het voorbeeld van Jolanda is dat bijvoorbeeld ‘geduld’, waarbij zij de juiste balans moest proberen te vinden tussen daadkracht en geduld.
Iemands valkuil is vaak een bron van conflicten, irritatie en spanningen met zijn omgeving
Allergie
Iemands valkuil is vaak een bron van conflicten, irritatie en spanningen met zijn omgeving. Dat geldt vooral als die valkuil ook de allergie van een ander blijkt te zijn. Veel mensen blijken namelijk ‘allergisch’ te zijn voor te veel van hun uitdaging, vooral als hij die in een ander verpersoonlijkt vindt. Jolanda’s collega was vrij passief wat veel van Jolanda’s uitdaging geduld vergde. Daar wist ze zich geen raad mee en daar ging het vaak mis. Wat Jolanda het meest kwetsbaar maakte, was niet haar valkuil, maar juist haar allergie.
Inzicht
Met deze nieuwe inzichten is Jolanda aan het werk gegaan, door zich vooral op haar kernkwaliteiten en uitdagingen te concentreren. Door deze kennis leerde ze ook de kernkwaliteiten, valkuilen en uitdagingen van haar collega te analyseren, waardoor ze de omgang en communicatie met haar anders aanvloog.
Plezier
Natuurlijk gaat het nog weleens fout, vooral wanneer Jolanda gestrest is of veel aan haar hoofd heeft. Maar ze voelt nu wanneer ze getriggerd wordt en dat zorgt ervoor dat ze grote stappen heeft gezet. En het mooie is dat ze daardoor ook het plezier in haar werk weer teruggevonden heeft.
*In verband met de privacy gaat het hier om een fictieve casus
-
Je timmert al jarenlang aan de weg als ondernemer. Maar plotseling wordt er roet in het eten gegooid. Je staat voor een moeilijke keuze. Leg je je neer bij de situatie, breek je je spaarpot aan en wacht je tot alles vanzelf weer beter wordt?
-
Vorige week kwam ik Hanneke tegen. Wat zag ze er fantastisch uit! Ze straalde helemaal.
-
Wanneer je door de stad loopt en om je heen kijkt, zie je meteen dat niemand hetzelfde is. Iedereen heeft op zijn eigen manier een bepaalde uitstraling. De één loopt in een nette jas met simpele zwarte jeans, terwijl een ander straalt van kleur. Maar denk jij weleens bewust na over je uitstraling?
-
We hebben allemaal wel eens moment waarop een blik in de toekomst erg welkom zou zijn. Periodes waarin alles lijkt tegen te zitten of waarin beslissingen genomen moeten worden.
-
Veel mensen denken dat coaching of counseling iets zweverigs is. Het kan zijn dat je een verkeerd beeld hebt door social media. Maar coaching is in de meeste gevallen helemaal niet vreemd of zweverig.
-
Voor de één is het iets heel vanzelfsprekends, voor de ander is het er bijna nooit. Een gevoel van zelfvertrouwen. Cynthia (40) worstelde het grootste deel van haar leven met een tekort aan het gevoel van zelfvertrouwen.
-
Ieder mens is uniek. Gelukkig maar, want dat maakt het leven en de omgang met anderen juist zo dynamisch. Toch vind je in ieder mens ook wel gedragsstijlen terug die je van jezelf herkent.
-
Het bedrijf waar Martijn al jaren met veel plezier op de administratie werkte, was vorig jaar door de coronacrisis in grote problemen geraakt en uiteindelijk had het de deuren moeten sluiten. Sindsdien was Martijn op zoek naar een andere baan. En dat bleek niet mee te vallen.
-
Je kent ze vast wel, die mensen die schijnbaar moeiteloos van de ene naar de andere baan overstappen. Als zij solliciteren op een leuke job krijgen ze hem nog ook! Hoe anders is dat bij jou: na uren zwoegen op een sollicitatiebrief en cv, is je ‘beloning’ meestal een standaard afwijzing.
-
Onze samenleving dreigt steeds meer verdeeld te raken. Er heerst een angstcultuur waarbij groepen lijnrecht tegenover elkaar staan. Zodoende lijkt de veilige basis onder onze voeten weg te zijn. Een constant gevoel van onveiligheid neemt de overhand.