kwaliteiten

Versterk je innerlijke kwaliteiten

In de loop van de tijd kan er veel veranderen. Niet alleen in je eigen leven, maar ook in de wereld om je heen. Zoals op je werk. Je hebt nog wel plezier in de inhoud, maar de omstandigheden om je werk uit te voeren, worden steeds lastiger. En dat kan veel stress, en daardoor minder plezier in je baan, opleveren.

Conflicten

Neem nu Jolanda*. Ze staat al jaren, met veel plezier, voor de klas. Maar de laatste tijd botste het steeds vaker tussen haar en één van haar collega’s. Ze had het gevoel dat ze continu verkeerd begrepen werd. Dat botste nogal eens, en dat lag hem vooral in het feit waarop Jolanda het gesprek aanvloog. Die constante woordenwisselingen, die soms behoorlijk heftig konden oplopen, maakten het werk voor haar steeds minder aantrekkelijk.

Kernkwaliteiten

Jolanda kwam bij mij om zich te laten coachen omdat ze geen idee had hoe ze dit moest oplossen. Het leek alleen maar erger te worden. Na een uitgebreid intakegesprek stelde ik Jolanda voor om met haar kernkwaliteiten aan de gang te gaan. Kernkwaliteiten zijn eigenschappen die tot het wezen of de kern van een persoon behoren. Ze ‘kleuren’ een mens en zijn altijd potentieel aanwezig. Ze zijn als het ware aangeboren. Een heel duidelijke kernkwaliteit van Jolanda is daadkracht.

Valkuil

Je kunt echter ook doorschieten in zo’n kernkwaliteit. Het wordt dan als het ware een beetje te veel van het goede en het is goed wanneer je je bewust bent van zo’n valkuil. Een dergelijke valkuil is namelijk onlosmakelijk verbonden aan je kernkwaliteit, Bij Jolanda schoot haar daadkracht nogal eens door in drammerigheid, en dat was dan ook het ‘etiketje’ dat zij van die bewuste collega opgeplakt had gekregen.

Uitdaging

Om Jolanda’s valkuil, die haar collega ergerde en nogal eens triggerde tot heftige woordenwisselingen, te dichten, gingen we aan de slag met de uitdaging die ook onlosmakelijk aan je kernkwaliteit verbonden is. Zo’n uitdaging is de positief tegenovergestelde kwaliteit van je valkuil. In het voorbeeld van Jolanda is dat bijvoorbeeld ‘geduld’, waarbij zij de juiste balans moest proberen te vinden tussen daadkracht en geduld.

Iemands valkuil is vaak een bron van conflicten, irritatie en spanningen met zijn omgeving

Allergie


Iemands valkuil is vaak een bron van conflicten, irritatie en spanningen met zijn omgeving. Dat geldt vooral als die valkuil ook de allergie van een ander blijkt te zijn. Veel mensen blijken namelijk ‘allergisch’ te zijn voor te veel van hun uitdaging, vooral als hij die in een ander verpersoonlijkt vindt. Jolanda’s collega was vrij passief wat veel van Jolanda’s uitdaging geduld vergde. Daar wist ze zich geen raad mee en daar ging het vaak mis. Wat Jolanda het meest kwetsbaar maakte, was niet haar valkuil, maar juist haar allergie.

Inzicht


Met deze nieuwe inzichten is Jolanda aan het werk gegaan, door zich vooral op haar kernkwaliteiten en uitdagingen te concentreren. Door deze kennis leerde ze ook de kernkwaliteiten, valkuilen en uitdagingen van haar collega te analyseren, waardoor ze de omgang en communicatie met haar anders aanvloog.

Plezier


Natuurlijk gaat het nog weleens fout, vooral wanneer Jolanda gestrest is of veel aan haar hoofd heeft. Maar ze voelt nu wanneer ze getriggerd wordt en dat zorgt ervoor dat ze grote stappen heeft gezet. En het mooie is dat ze daardoor ook het plezier in haar werk weer teruggevonden heeft.

*In verband met de privacy gaat het hier om een fictieve casus

Datum: 24 februari 2020