Solliciteren kun je leren
Je kent ze vast wel, die mensen die schijnbaar moeiteloos van de ene naar de andere baan overstappen. Als zij solliciteren op een leuke job krijgen ze hem nog ook! Hoe anders is dat bij jou: na uren zwoegen op een sollicitatiebrief en cv, is je ‘beloning’ meestal een standaard afwijzing. En die enkele keer dat je wél werd uitgenodigd voor een gesprek greep je ook steevast naast de hoofdprijs. Herkenbaar? Pak het dan nu een keer anders aan en schakel hulp in, want solliciteren kun je leren!
Begeleiding bij sollicitatie
Eén van de latere stappen waarbij ik mijn cliënten help die bij mij komen voor loopbaan coaching is begeleiding bij de sollicitatieprocedure. Dit zet ik echter ook steeds vaker als zelfstandig onderdeel in. Met de juiste tools heb je bij het solliciteren namelijk wel degelijk invloed op je kans van slagen op het vinden én krijgen van een leuke baan. En die tools wil ik je graag aanreiken.
Sollicitatiebrief
Dat begint uiteraard met het schrijven van een goede sollicitatiebrief. Hiervoor gaan we eerst samen de vacature analyseren, waarna je een eerste opzet van de brief op papier zet. Een volgende stap is het bellen van de contactpersoon uit de vacature om verdiepende vragen over de baan te stellen. Op die manier spring je eruit en is je naam al bekend wanneer jouw brief binnenkomt. Aan de hand van dat gesprek stellen we samen je definitieve sollicitatiebrief op.
Curriculum vitae
Uiteraard vormt je curriculum vitae (cv), Latijn voor ‘levensloop’, ook een belangrijk onderdeel van de eerste indruk die je afgeeft. Belangrijke onderdelen zijn de opleidingen, cursussen en trainingen die je gevolgd hebt en de werkervaring die je hebt opgedaan. En vergeet niet het profiel: dit wordt vaak als moeilijkste ervaren. Omdat je ernaar moet streven dat je cv niet langer is dan twee A4-tjes, moet je daarin soms dingen samenvatten of keuzes maken over wat er van belang is voor die betreffende vacature. Ook een actuele profielfoto mag niet ontbreken op je cv. Kies voor een foto waarop je eruitziet zoals je naar het sollicitatiegesprek zou gaan, dus plaats er niet dat vakantiekiekje waarop je dat blote zomerjurkje draagt.
Vrijwel iedereen die ik coach, vindt ook inderdaad een baan
Gesprek voorbereiden
Zodra je wordt uitgenodigd voor een gesprek gaan we dat eerst samen voorbereiden. We beginnen met het oefenen door veelgestelde vragen door te nemen, zodat je vlot kunt reageren en de punten kunt benoemen die je graag kwijt wilt. Als je nu ook alvast nadenkt over zaken waarin je minder goed bent, heb je meer tijd om te bedenken hoe je dat oplost of wat voor positieve eigenschap daar tegenover staat. Ook gaan we aan de slag met de ‘STAR(R)-methode’, een gedragsgerichte interviewmethode die vaak bij sollicitatie- en functioneringsgesprekken wordt gebruikt. STAR(R) staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en eventueel Reflectie. Door je alvast te verdiepen in een fictieve situatie, jouw taak daarin, hoe jij het zou aanpakken, hoe dat werkt en wat je ervan kunt leren, kun je straks vlotter antwoorden geven op vragen die je gesteld worden.
Een ander onderdeel van mijn begeleiding bij sollicitatie is je LinkedIn-profiel dat we samen onder de loep nemen. LinkedIn is een online sociaalnetwerksite, gericht op vakmensen. Zorg dat deze qua tekst en foto helemaal actueel en up-to-date is, want recruiters leggen je cv vaak naast je LinkedIn-profiel. Waar je cv maar twee A4-tjes lang ‘mag’ zijn, zijn daar bij LinkedIn geen marges aan verbonden. Vraag je echter wel kritisch af of alles wat erop staat nog relevant is voor de functie die je ambieert en of het niet beter is om bepaalde zaken samen te vatten.
Succes
Natuurlijk kan ik je geen succes garanderen, maar de ervaring heeft wel geleerd dat je met een goede voorbereiding sneller wordt uitgenodigd voor een gesprek. Van cliënten die ik in hun zoektocht naar een nieuwe baan heb mogen coachen, hoor ik vaak terug dat ze met veel meer zelfvertrouwen zo’n sollicitatiegesprek aangingen. Vrijwel iedereen die ik coach, vindt ook inderdaad een baan. Solliciteren kun je leren!
-
Je timmert al jarenlang aan de weg als ondernemer. Maar plotseling wordt er roet in het eten gegooid. Je staat voor een moeilijke keuze. Leg je je neer bij de situatie, breek je je spaarpot aan en wacht je tot alles vanzelf weer beter wordt?
-
Vorige week kwam ik Hanneke tegen. Wat zag ze er fantastisch uit! Ze straalde helemaal.
-
Wanneer je door de stad loopt en om je heen kijkt, zie je meteen dat niemand hetzelfde is. Iedereen heeft op zijn eigen manier een bepaalde uitstraling. De één loopt in een nette jas met simpele zwarte jeans, terwijl een ander straalt van kleur. Maar denk jij weleens bewust na over je uitstraling?
-
We hebben allemaal wel eens moment waarop een blik in de toekomst erg welkom zou zijn. Periodes waarin alles lijkt tegen te zitten of waarin beslissingen genomen moeten worden.
-
Veel mensen denken dat coaching of counseling iets zweverigs is. Het kan zijn dat je een verkeerd beeld hebt door social media. Maar coaching is in de meeste gevallen helemaal niet vreemd of zweverig.
-
Voor de één is het iets heel vanzelfsprekends, voor de ander is het er bijna nooit. Een gevoel van zelfvertrouwen. Cynthia (40) worstelde het grootste deel van haar leven met een tekort aan het gevoel van zelfvertrouwen.
-
Ieder mens is uniek. Gelukkig maar, want dat maakt het leven en de omgang met anderen juist zo dynamisch. Toch vind je in ieder mens ook wel gedragsstijlen terug die je van jezelf herkent.
-
Het bedrijf waar Martijn al jaren met veel plezier op de administratie werkte, was vorig jaar door de coronacrisis in grote problemen geraakt en uiteindelijk had het de deuren moeten sluiten. Sindsdien was Martijn op zoek naar een andere baan. En dat bleek niet mee te vallen.
-
Onze samenleving dreigt steeds meer verdeeld te raken. Er heerst een angstcultuur waarbij groepen lijnrecht tegenover elkaar staan. Zodoende lijkt de veilige basis onder onze voeten weg te zijn. Een constant gevoel van onveiligheid neemt de overhand.
-
In de loop van de tijd kan er veel veranderen. Niet alleen in je eigen leven, maar ook in de wereld om je heen. Zoals op je werk.