Omgaan met onzekerheid: voor werkgevers en werknemers
Bij het invullen van de jaarplanner voor 2020 had je waarschijnlijk geen wereldwijde pandemie voor ogen. Laat staan dat etentjes, uitgaan, sporten en onderonsjes met collega’s opeens niet meer vanzelfsprekend zouden zijn. Hoewel niets in het leven zeker is, houden we ons als mens toch zoveel mogelijk vast aan vertrouwde patronen: van een ochtendritueel tot aan een werkschema. Wanneer deze zekerheden wegvallen, moeten we ons aanpassen. Leren omgaan met onzekerheid is dan van groot belang.
Veranderende tijden
Voor de zoveelste keer dit jaar veranderen de spelregels. Was je er net aan gewend dat het sociale leven weer op gang kwam, moet je je weer aanpassen en een stap terug doen. Het werk met collega’s wordt weer verruild door Zoom-sessies op je thuiscomputer en je kunt niet meer zomaar een drankje doen bij je favoriete café. Gelukkig hebben we in onszelf hiervoor een heel mooi en veerkrachtig systeem ontwikkeld. Maar wanneer we in blijvende onzekerheid verkeren, wordt het steeds lastiger om het hoofd boven water te houden.
Omgaan met onzekerheid
Al deze veranderingen leveren meer stress op. Je moet je patronen steeds omgooien, je gedrag en plannen aanpassen en weer opnieuw wennen aan de nieuwe afspraken. Bovendien vinden deze veranderingen enorm snel plaats. Veel mensen raken hiervan in de war. Ze ervaren veel onrust en weten niet hoe ze hiermee om moeten gaan, waardoor de productiviteit omlaaggaat. Een burn-out ligt dan op de loer.
Uitzichtloze situatie
Door alle onzekerheid die er heerst, kan het lijken als een uitzichtloze situatie. Niemand kan ons vertellen wanneer we weer teruggaan naar normaal, of we überhaupt weer teruggaan naar het oude normaal. We tasten in het donker en kunnen de situatie op de korte termijn niet meer goed inschatten, waardoor het moeilijk is om plannen te maken. We kunnen ons gevangen voelen, doordat onze keuzevrijheid steeds meer beperkt wordt. Maar we hebben nog wel een belangrijke keuze, namelijk hoe we met deze onzekerheid willen omgaan.
Niemand kan ons vertellen wanneer we weer teruggaan naar normaal
Oefening: moeilijke emoties herschikken
In plaats van direct te reageren als je stress of een andere sterke emotie voelt, kan je de volgende keer proberen om wat tijd in te bouwen. Nieuwsgierig het proces wat ruimte geven om je emoties op hun beloop te laten. Het is namelijk onmogelijk om volledig op te gaan in je stressreactie als je nieuwsgierigheid ook aan blijft. In plaats van jezelf te veroordelen voor de emotie, de emotie weg te duwen of zo snel mogelijk door de emotie heen te gaan, vraag jezelf: voelt dit bekend? Wanneer komt dit het meeste voor? Wat is eigenlijk de boodschap van de emotie? Als je in staat bent om ‘in de vraag te blijven’ en nieuwsgierig te blijven naar je ervaringen, helpt het je succesvol door je emoties en ervaringen te navigeren.
Voor werkgevers en werknemers
Als werkgever valt het niet mee om jezelf en je werknemers overeind te houden. Doordat je je werknemers minder ziet, heb je minder zicht op hun functioneren. Wat kun je als werkgever doen om je werknemers gezond te houden? Naast bovenstaande oefening biedt coaching de mogelijkheid om erover te praten en op een andere manier bezig te gaan met gevoelens. Om de situatie in een ander daglicht te zien. Zo help je je werknemers meer veerkracht op te bouwen en zekerder te worden in onzekere tijden.
Het kan natuurlijk ook dat je zelf wat extra steun kunt gebruiken. Zowel werkgevers als werknemers kunnen daarom terecht bij Maroesja Grabijn voor een coachingstraject. Als lichaamsgericht therapeut en coach op het gebied van stress en traumaverwerking begeleidt zij mensen en organisaties bij het vergroten van hun innerlijke veerkracht.
-
Eigenlijk zijn we allemaal een radertje in het grote geheel. Onderdeel van een systeem. Van je gezin, je werk, je vriendengroep. Als er één radertje stagneert, heeft dat invloed op de rest.
-
Liz (34): ‘Toen ik een paar jaar geleden dertig werd, had ik het idee dat ik alles voor elkaar had. Ik had een superleuke baan in een bibliotheek met fijne collega’s. Daarnaast heb ik een fijne vriendengroep en ben ik heel gelukkig met mijn vriendin.
-
Benthe: ‘Als klein meisje was ik al vrij stil en teruggetrokken. Alleen als ik me in een ‘veilige’ omgeving bevond, bij mijn ouders of oudere zus, dan kwebbelde ik volop. Als ik met nieuwe dingen of mensen in aanraking kwam, keek ik altijd eerst de kat uit de boom. En ik had een sterke overtuiging dat ik dingen niet beheerste.
-
Heb je het gevoel dat je aan allerlei verwachtingen moet voldoen en alle ballen hoog moet houden? Ben je vermoeid en heb je het idee dat je faalt, niet mooi bent, niet voldoet aan het ideaalbeeld van je omgeving?
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
In onze moderne wereld, waar stress en burn-outs helaas steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om op verschillende manieren te zoeken naar een verbetering van de geestelijke gezondheid. Eén van die manieren, verrassend genoeg, is het leren van een nieuwe taal.
-
Wanneer je een trauma ervaart, lijkt het alsof je brein op tilt slaat. Spanning en stress hopen zich op tot het punt waarop je niet meer normaal lijkt te functioneren.
-
Je bent zó moe. Dagelijks ben je in de weer met vroege wekkers, je gezin, je baan, je sociale contacten, je werk. Je staat continu onder druk.
-
Het is soms heerlijk om je even onder te dompelen in een warm bad. Om dat verwenmomentje écht compleet te maken, kun je je bad verrijken met een lekkere badolie, of een lekkere combinatie van oliën.