Een uitvaart met kleur
Een goede uitvaart kan helpen om afscheid te nemen en je verlies te verwerken. Bovendien kan het een fijne herinnering zijn om alleen of met je naasten op terug te kijken.
Persoonlijke rituelen
Wat een uitvaart zo mooi maakt, zijn de persoonlijke rituelen die we eraan toevoegen. De hobby’s van de overledene die in de uitvaart verwerkt worden, een favoriete kleur die gedragen wordt, de eigen muziek of een gekke gewoonte die iemand had die in de ceremonie verwerkt wordt. Juist die persoonlijke touch maakt een uitvaart zo memorabel. Mara van Uitvaartbegeleiding vertelt hier meer over.
In de details
‘Een afscheid persoonlijk maken kan in heel kleine dingen zitten. Dit kan bijvoorbeeld door de gasten een rol King pepermunt mee te geven als zij naar huis gaan, een ‘ritueel’ dat oma altijd deed als je langskwam. Hierdoor voelt het niet alleen als een afscheid, maar haal je ook samen fijne herinneringen op. Een uniek verzoek dat ik gekregen heb was de uitvaart van een dame die haar hele leven had geschilderd. Haar huis hing en stond vol met schilderijen. De locatie hebben toen helemaal aangekleed met haar werken, als een soort tentoonstelling. Tijdens de borrel kon iedereen een schilderij uitkiezen. Op die manier nam iedereen een stukje van haar mee. Een jaar na haar overlijden heeft de familie weer een tentoonstelling gehouden. De schilderijen hebben ze verkocht en de opbrengst hebben ze aan een goed doel geschonken.’
Het kan in de kleine dingen zitten
Verschillende mogelijkheden
‘Een afscheidsritueel kan heel groot en uitgebreid zijn, of juist klein en subtiel. Dit hangt helemaal af van wat past, waar de nabestaanden zich goed bij voelen en wat de wensen van de overledene zelf waren. Dit kan bijvoorbeeld het aansteken van kaarsen zijn, of het plaatsen van een bloem op de kist. Een andere optie is een bloemenband. Dit is een op maat gemaakte rouwband, waar de gasten of de familie de bloemen in kunnen steken. Later kunnen deze bloemen gedroogd worden, om bijvoorbeeld met de urn te bewaren. Anderen brengen een toost uit, steken sterretjes af of schrijven een laatste groet op de kist. Er is ontzettend veel mogelijk en juist dat elke uitvaart zo anders is, maakt het zo mooi om te doen.’
Rouwen
‘Ik denk dat rituelen helpen met het verwerken. Als het lastig is voor mensen om over hun gevoelens te praten, bijvoorbeeld voor de (klein)kinderen, dan kun je iets doen zonder daarbij te hoeven spreken. Dit biedt troost.’
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.
-
Hoe vaak beginnen we in ons leven niet aan iets nieuws? We willen allemaal weleens iets anders of zijn toe aan iets nieuws. Soms is die drang zó sterk dat er echt iets móét veranderen en er een frisse wind door je leven moet waaien, omdat het plezier of de passie uit je leven verdwenen is.