Hypnotherapie bij rouw en verlies
Omgaan met rouw en verlies is ongelooflijk moeilijk. Er is geen handleiding voor geschreven en iedereen komt er vroeg of laat mee in aanraking. Je ervaart emoties en gevoelens die je niet kunt verwoorden en het kan soms behoorlijk overweldigend zijn om met een verlies te moeten leven. Je hebt het gevoel dat je leven even helemaal stilstaat, terwijl alles en iedereen om je heen doorgaat. Hoe kun je de gebeurtenis een plekje geven en zorgen dat je de balans een beetje terugvindt? Hypnotherapie helpt je hierbij!
Wat is rouw?
Bij een rouwproces denk je al snel aan de periode waarin je terecht komt nadat je een dierbare bent verloren: een partner, een familielid, een huisdier. Toch kun je ook rouwen wanneer je bijvoorbeeld je werk bent verloren of omdat je relatie is geëindigd. Hoe je omgaat met dit verdriet speelt een grote rol in het verloop van het verwerkingsproces, maar uiteindelijk zul je verschillende fasen doorlopen.
Het rouwproces: blijf niet hangen
Soms blijven mensen lang ‘hangen’ in een bepaalde fase van het rouwproces. Je bent niet klaar voor de volgende stap en weet niet meer hoe je de cirkel kunt doorbreken, je bent in een ontkennende fase beland en kunt de rouw niet toelaten of de rouw uit zich in lichamelijke klachten. In deze en andere situaties die ontstaan tijdens verliesverwerking kan hypnotherapie je helpen om bepaalde patronen te doorbreken zodat er ruimte vrij komt om verder te gaan.
Hypnotherapie
Bij hypnotherapie denk je misschien aan de vorm van hypnose die we allemaal kennen van televisie, maar dat is niet hoe het werkt. Je wordt tijdens een sessie wél in trance gebracht, maar die trance is hetzelfde als wanneer je helemaal opgaat in een boek of een film en daardoor niet meer meekrijgt wat er in je omgeving gebeurt, helemaal niet eng dus! Hypnotherapeut Judith van Royen vertelt: ‘Veel mensen zijn bang de controle te verliezen tijdens hypnose, maar niets is minder waar. Je hoort alles, ziet alles, voelt alles en praat zelfs met me.’
Rouw en verlies zijn moeilijk om te verwerken
Contact met je onderbewuste
‘We gebruiken de trance om contact te maken met je onderbewuste en kunnen deze zo actief maken dat je daar veranderingen kan laten plaats vinden. Ik ben er om je door het proces te begeleiden, maar de veranderingen die je wilt aanbrengen heb je zelf in de hand. Ik kan geen veranderingen aanbrengen die jij niet toestaat. Je kunt dat zelfs helemaal weigeren. Het is daarom belangrijk dat jíj degene bent die bepaalde dingen wilt veranderen en niet iemand uit je omgeving.’
Hypnotherapie: de voordelen
De voordelen op een rijtje:
- Quick fix: In plaats van een langdurige therapie ben je in een paar weken van je klachten af.
- Veilig: Je houdt tijdens de gehele sessie alles onder controle.
- Natuurlijk: De therapie heeft geen bijwerkingen en zonder problemen te combineren met andere vormen van therapie of medicatie.
- Positief: Je krijgt meer plezier en zult minder dagelijkse stress ervaren.
- Goed voor het zelfvertrouwen: Je krijgt meer grip op je eigen leven en de gebeurtenissen daarin.
Hypnose mogelijkheden
Hypnose kan helpen bij:
- burn-out
- traumaverwerking
- verlegenheid
- boosheid
- verdriet
- jaloezie
- ongelukkige gevoelens
- PDS
- allergieën
- stotteren
- nagelbijten
- verslavingen
- eetverslaving
- afvallen
- angsten
Boost je leven!
Hypnose kan ook heel goed worden ingezet bij positieve zaken zoals beter worden in sporten of je werk. Ook kan het je focus, relaties, eigenwaarde en zelfvertrouwen een flinke boost geven!
-
Op een of meer momenten in ons leven ervaren we allemaal een soort verlies. Het kan het verlies van een relatie zijn als gevolg van een relatiebreuk of scheiding, van een baan of bedrijf, van een huisdier, van een geliefde, van gezondheid of het gevoel van veiligheid na een traumatische gebeurtenis. Wat de tragedie ook is, de natuurlijke reactie is om te rouwen.
-
Rouwen is iets dat meeslepend kan zijn, en het is belangrijk om te begrijpen dat je hier de tijd voor moet nemen. Het is net zo belangrijk om te onthouden dat rouw niet eeuwig hoef te duren en je na verloop van tijd zal leren omgaan met verdriet. Een van de moeilijkste ervaringen in het leven is het verlies van een dierbare of een geliefde.
-
Een goede uitvaart kan helpen om afscheid te nemen en je verlies te verwerken.
-
Samen een dierbare herdenken kan zó belangrijk zijn. Vorig jaar leidde dat weleens tot ingrijpende beslissingen. Zo ging vroeg op een ochtend in november mijn telefoon.
-
Na de uitvaart is de periode van rouw eigenlijk pas net begonnen. Het verlies is nog heel recent.
-
Je wist dat het moment een keer zou komen, maar nu het er is bijt het nog meer dan verwacht. Na het verlies voelde je jezelf verbonden met iedereen om je heen. Op den duur had je alleen het idee dat je contacten steeds meer afstand begonnen te nemen. Tot het voelde alsof je jouw verdriet alleen nog kon voelen wanneer je alleen was.
-
Eigenlijk wil je dat kinderen zo min mogelijk met de dood te maken hebben. Toch krijgen mensen regelmatig op jonge leeftijd al te maken met de dood. Soms een ver familielid, soms iemand die heel dichtbij staat.
-
Een jong gezin in de bloei van hun leven heeft net hun tweede kind gekregen, maar ze zitten op een donkere wolk. Wat een fijne tijd moet zijn met elkaar als jong gezin, is nu elke dag weer een gevecht en een grote uitdaging.
-
Er waren eens drie bomen. Tijdens een harde storm verloren ze alle drie een tak waarvan ze erg hielden.
-
Een verlies is altijd ingrijpend. Op het moment zelf, waarop schok en onbegrip de boventoon kunnen voeren. Maar zeker ook achteraf: waarna een vaak lang verwerkingsproces van rouw en verlies begint.