Opkrabbelen na relatiebreuk? Ga het gesprek aan
Een relatiebreuk is een enorm pijnlijk en ingrijpend proces. Misschien merkte je al een tijdje dat het niet goed ging, of kwam de breuk als donderslag bij heldere hemel. Of je hebt zelf de relatie verbroken. Wat de situatie ook is, het gaat gepaard met veel verwarrende gevoelens als verdriet, opluchting, boosheid en pijn. Het kan dan prettig en zelfs noodzakelijk zijn hierover te willen praten.
Relatiebreuk verwerken
Weinig relaties hebben zoveel impact op je leven als je liefdesrelatie. Helaas betekent dat niet dat een liefdesrelatie automatisch je hele leven in stand blijft. Om allerlei redenen kan een relatie op de klippen lopen. Wanneer de relatie eindigt, heb je te maken met verlies. Net als bij rouw neem je afscheid van een partner en van een mogelijke toekomst. Het is volslagen logisch dat dit pijn doet, ook als je zelf gekozen hebt voor de relatiebreuk. Het verwerkingsproces kost tijd en energie.
Jezelf kwijt
In de beginfase van verliefdheid wilde je waarschijnlijk zoveel mogelijk samenzijn en samen doen. Op langere termijn is het gezond om ook autonoom activiteiten en interesses te hebben, dus aandacht voor eigen wensen, vrienden en hobby’s. Soms is dit tijdens de relatie niet goed gelukt. Misschien cijferde je jezelf weg of kreeg je te weinig ruimte. Dan kan het zijn dat je je na de relatiebreuk verloren voelt, dat je het gevoel hebt jezelf kwijt te zijn geraakt. Na de relatiebreuk breekt dan een tijd aan waarin je op zoek gaat naar wie of wat je zelf bent en wilt zijn. Een mooie, maar ook spannende en ingewikkelde tijd.
Het kan fijn zijn om met iemand te praten die je accepteert voor wie je bent
Pijnlijke relatiebreuk
Soms is de relatiebreuk moeilijk en pijnlijk geweest, waardoor er deuken zijn ontstaan in je zelfbeeld en het vertrouwen dat je hebt in anderen. Dan kan het lastig zijn om je voor anderen open te stellen. Je kan bang zijn opnieuw gekwetst of verlaten te worden. Weer verbindingen aangaan en vertrouwen in iemand leggen is dan enorm moeilijk. Om jezelf te beschermen, kan het zijn dat je een muur opbouwt.
Veilige plek
Door te praten over wat je voelt, jezelf voorzichtig open te stellen wanneer je daar klaar voor bent en een veilige plek op te zoeken, kun je deze muur voorzichtig laten zakken. Dat betekent niet dat je meteen klaar moet zijn voor een volgende relatie, maar wel dat je betekenisvolle banden aan kunt gaan met de mensen om je heen. Bij Zijn’s kun je terecht wanneer je je verhaal wilt doen op een veilige plek zonder oordelen. Ik luister naar je en accepteer je voor wie je bent.
Zijn wie je bent
Wanneer je door een moeilijke tijd gaat, kan het prettig zijn met een onbevooroordeelde buitenstaander te praten. Iemand die niet zelf persoonlijk betrokken is in de situatie en die geen ongevraagde adviezen geeft. Iemand waarbij je helemaal jezelf mag zijn, op een veilige manier jezelf mag ontdekken. Een plek waar je mag zijn wie of wat je bent. Mocht je daar behoefte aan hebben, neem dan gerust contact op.
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
De scheiding is achter de rug en het leven lijkt zijn normale vorm weer aan te nemen. Toch zijn er nog regelmatig conflicten, omdat je ex-partner ‘dwarsligt’.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig.
-
‘Maar hij/zij begon!’ klinkt het met regelmaat op het schoolplein terwijl er gewezen wordt naar een ander.
-
Na veel wikken en wegen is het hoge woord er dan eindelijk uit: jullie zijn uit elkaar. Of de relatie nu lang heeft geduurd of je maar kort samen bent geweest, het staat vast. Je bent weer alleen.