Reuma

Beter bewegen bij reuma

Reuma en bewegen: op het eerste gezicht niet de beste combinatie. Door de klachten aan je lijf en in je voeten zijn dingen als een wandeling buiten of wat sporten niet erg aanlokkelijk. En dan is het door je klachten soms ook vervelend om schoenen te dragen, omdat ze niet goed meer passen. Beweging, en het juiste schoeisel dat dit faciliteert, is juist zo belangrijk voor je. Een podoloog kan ervoor zorgen dat bewegen toch weer leuk voor je wordt.

Reuma

Reuma: een veelvoorkomende aandoening in Nederland. Eigenlijk slaat de naam ‘reuma’ niet op een ziektebeeld, maar is het een verzamelterm voor tientallen aandoeningen. Om precies te zijn, kunnen deze in drie categorieën worden onderverdeeld, namelijk: ontstekingsreuma (artritis), artrose (slijtage) en wekedelenreuma. Maar hebben allemaal een ding gemeen: je ervaart pijnlijke klachten aan de gewrichten, pezen en spieren.

Wist je dat…

  • meer dan 2 miljoen mensen in Nederland reuma hebben?
  • maar liefst 70% van de patiënten met reuma ook klachten aan de voeten heeft?

Reumatische klachten aan de voet (reumavoeten)

Mensen met reuma hebben in veel gevallen ook klachten aan de voeten. Dat komt onder meer doordat door stijfheid en vergroeiingen de stand van de voet kan veranderen. Dit kan pijnlijk zijn. Daarbij is er een grote kans dat jij, om de pijnlijke plek te ontlasten, een verkeerde houding gaat aannemen. En dat zorgt op zijn beurt dan weer voor nieuwe pijn of overbelasting elders in je lichaam. Hierdoor ervaar je meer ongemakken aan je voeten, waardoor je ook bij het wandelen en bewegen meer ongemakken ervaart.

Reuma is een pijnlijke maar veelvoorkomende aandoening

De reumatische voet: vele ongemakken

Je kunt te maken krijgen met de volgende ongemakken:

  • Scheefstand van je tenen en je voeten
  • Stijve armen en benen, vooral in de ochtend
  • Knobbels bij de tenen, die daardoor scheefgroeien. Soms gaan ze over elkaar staan, met als gevolg het ontstaan van hamertenen, klauwtenen, likdoorns en eeltplekken
  • Weinig mobiliteit in je tenen
  • Niet goed passende schoenen
  • Lopen wordt moeilijk en is pijnlijk
  • Irritaties en pijn in de voeten

Bewegen kan geen kwaad

Als je lichaam pijnlijk en stijf aanvoelt, ga je dat gevoel natuurlijk graag uit de weg door zo rustig mogelijk te blijven. Maar bewegen is juist essentieel bij reumatische aandoeningen. Weet je ook waarom? Het zorgt ervoor dat je gewrichten soepel en je spieren sterk blijven. Heb je artrose, slijtage of wekedelenreuma, dan is het al helemaal aan te raden dat je blijft bewegen. Dit vermindert de pijn en de stijfheid. Wanneer je een manier van bewegen kiest die bij jou past, is het beter vol te houden op dagen dat je meer pijn hebt. Bouw het gewoon rustig op, zodat je niets overbelast.

Niet te genezen, wel behandelbaar

Hoewel reuma een chronische ziekte is, die niet te genezen, is het gelukkig wel in veel gevallen goed behandelbaar. Een podoloog helpt jou om je klachten te beperken en om ervoor te zorgen dat je beter kunt bewegen. Register (sport)podoloog Jasper Wanders: ‘Bij zo’n behandeling passen we corrigerende, stabiliserende of beschermende technieken toe om de voet zoveel mogelijk te ondersteunen én te ontlasten. Denk hierbij aan aangepaste zolen om de pijn te verlichten. Ik geef je schoenadvies en onderzoek ik hoe we jouw schoenen kunnen verbeteren. Daarnaast bied ik speciale voettrainingen aan, die ervoor zorgen dat de voeten soepeler kunnen bewegen en sterker worden. Hiermee worden vervelende klachten uitgesteld.

Datum: 27 februari 2019