Vastlopen op werk: tijd voor verandering!
Vastlopen op werk kan de beste gebeuren. Logisch, je maakt ontwikkeling door, en als je al jaren hetzelfde werk doet, kunnen de werkzaamheden niet meer aansluiten op je interesses. Maar hoe ga je vanaf dat punt verder? Wanneer je ergens vastgeroest zit, is het lastig loskomen. Bij Coachingspraktijk Petra Verweij denk ik graag met je mee.
Totaal niet gemotiveerd
Hoe vaak check je je mail op een dag? En loop je maar weer naar de koffieautomaat voor nog een bakje? Het lukt je maar niet om geconcentreerd te blijven zitten doorwerken. De oorzaak? Een totaal gebrek aan motivatie. Begrijpelijk wanneer je in een baan vastzit die niet meer bij je past. Dit kan verschillende redenen hebben:
- Je bent je baan ontgroeid
- Er is te veel of te weinig werkdruk
- Je krijgt weinig of geen waardering en feedback
- Je voelt je niet betrokken bij je baan of collega’s
- De arbeidsomstandigheden zijn niet goed
Probleem vaststellen en aankaarten
Het is ontzettend vervelend om vast te lopen in je carrière. Per slot van rekening brengen we een groot deel van ons leven werkend door. Het is dan belangrijk dat we daar plezier bij ervaren. Een eerste oplossing bij vastlopen is het probleem te signaleren en aan te kaarten bij je leidinggevende. Pas als je iets benoemt, kan er ook iets aan gedaan worden. Dat is misschien een beetje spannend, maar er komen vaak mooie, vruchtbare gesprekken uit voort. Uiteindelijk wil jouw werkgever ook het liefst blije werknemers!
Het is belangrijk om werkplezier te ervaren
Inspanning versus inspiratie
Ten tweede is het zinvol de balans van inspanning en ontspanning te evalueren. Om je werk interessant te houden en te vernieuwen, heb je ook tijd nodig om geïnspireerd te raken. Arbeidsdeskundigen stellen dat, om het werk leuk te houden, je 90% van de tijd inspant en 10% van je tijd gebruikt om te ontspannen of inspiratie op te doen. Deze verdeling zorgt voor een gezonde cyclus waarbij je genoeg tijd hebt voor je werkzaamheden én kunt nadenken over vernieuwingen.
In een andere hoek gaan zitten
‘Ik voel me in een hoek gezet en weet niet hoe ik daaruit moet komen’. Misschien is het tijd om zelf heft in eigen hand te nemen en in een andere hoek te gaan zitten. Wat wil jij? Waar word je gelukkig van? Welke vaardigheden kun je goed en welke wil je graag gaan ontwikkelen? Niemand dwingt je te blijven zitten waar je zit. Als jij toe bent aan een nieuwe, frisse wind, is het helpend met een coach te praten. Die kan meedenken over de te nemen stappen.
Verheldering na vastlopen op werk
Ben jij toe aan een carrièreswitch? Of ben je wel blij bij je werkgever, maar zit je vast in een functie en weet je niet hoe je verder moet? Vaak is verheldering van jouw wensen een belangrijke eerste stap. Daar help ik je graag bij. Het doel van de begeleiding is het hervinden van plezier. Want dat leidt tot leukere opdrachten en meer motivatie. Neem gerust contact op.
-
Wist je dat bijna 40% van de Nederlandse ondernemers te veel betaalt voor hun zakelijke autoverzekering? Dit verrassende feit onderstreept het belang van het zorgvuldig vergelijken van verschillende aanbieders.
-
Zelfliefde en zelfvertrouwen. Voor niet iedereen zijn deze begrippen vanzelfsprekend. Vooral in deze tijd waarin we ons vaak menen te moeten spiegelen aan de perfecte plaatjes op social media.
-
Als je overweegt om je om te scholen naar een carrière in de zorg, ben je vast benieuwd naar de mogelijkheden om subsidies te verkrijgen. Subsidies kunnen een waardevolle financiële steun bieden tijdens je omscholingstraject, zodat je je kunt concentreren op je opleiding zonder je zorgen te maken over de kosten.
-
Dat 2022 een bewogen jaar is staat al vast! Na jarenlange lockdowns zijn we eindelijk het “nieuwe normaal” aan het gewoon worden, en onze maatschappij is wellicht onherroepelijk veranderd. Nederlanders waren de voorbije jaren gedwongen om thuis te zitten, en dat zorgde uiteraard voor heel wat opschudding in, en aandacht voor, de online wereld.
-
Nu je hebt gesolliciteerd op die leidinggevende functie wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op het gesprek en het assessment. Een online persoonlijkheidstest of leiderschapstest lijkt daarvoor een goed idee.
-
Slechthorendheid kan een belemmering vormen op de werkvloer, zelfs voor mensen die al een hoortoestel dragen. Dan is het van belang om eerst goed te inventariseren hoe de situatie op dat moment is en wat de wensen en mogelijkheden zijn.
-
Mensen zijn veerkrachtig. Ook als er iets heftigs gebeurt, kunnen we tegelijkertijd onze belangrijkste dagelijkse taken blijven doen. Maar soms gebeurt er iets, waardoor je uit het lood geslagen wordt.
-
Caroline (39) had een geweldig vooruitzicht. Over een halfjaar zou Yvonne, haar leidinggevende, met pensioen gaan en nu werd Caroline voorgedragen als haar opvolgster. Ze vond het geweldig. Maar aan de andere kant voelde het ook spannend.
-
Els (42) had nooit een carrièreswitch overwogen, maar na het faillissement van het IT-bedrijf waar ze als leidinggevende van haar afdeling werkte, was er veel veranderd. Er volgde een doorstart. De multinational die de vestiging mét haar werknemers had overgenomen zorgde voor veel veranderingen. Gelukkig vielen er geen ontslagen, maar de sfeer was niet te vergelijken met voorheen.
-
Familiebedrijven zijn prachtig. Ze zijn sterk maatschappelijk betrokken en zichtbaar aanwezig in de regio. Toch kunnen er ook nadelen aan kleven. Dat ondervond Edwin (36) toen hij de groothandel van zijn vader overnam.