Lymfoedeem: snel laten behandelen!
Tijdens of na de operatie of bestraling ter behandeling van lymfeoedeem kan het lymfestelsel beschadigd raken, doordat de lymfeklieren zijn verwijderd of bestraald. De lymfebanen zijn dan onderbroken en kunnen hun werk niet goed meer doen. Hierdoor hoopt het lymfevocht zich op in de buurt van het beschadigde gedeelte van de lymfebanen. Het gevolg: lymfeoedeem.
Lymfeoedeem: grotere impact
Niet alleen in het gebied in het lichaam dat bestraald of geopereerd is kan er vochtophoping ontstaan. Ook kan lymfeoedeem als gevolg van een behandeling tegen borstkanker zich ontwikkelen buten het geopereerde of bestraalde gebied, zoals in je arm, schouder of rug.
Klachten bij lymfeoedeem
Lymfeoedeem leidt tot vervelende klachten, zoals een zwaar, trekkerig of gespannen gevoel in de ledematen (armen en benen), tintelingen en zenuwpijn. Deze klachten kunnen vrij snel na de behandeling ontstaan en zijn meestal blijvend van aard. Daarom is het belangrijk om lymfoedeem zo vroeg mogelijk te herkennen en te behandelen.
De behandeling
Lymfedrainage is een massage waarbij de afvoer van het lymfevocht wordt gestimuleerd. Om de doorstroming op gang te houden, zwachtelt de therapeut na de massage je arm. Als na een aantal behandelingen de arm weer soepeler en vaak ook dunner is geworden, kan er een elastische kous worden aangemeten. Deze kous wordt dagelijks gedragen.
Lymfetaping
Bij een milde vorm van oedeem kan men door middel van lymfetape ook al verlichting ervaren. Als men geen goede afvoer heeft, of wanneer de huid heel hard en stug is, kan men met endermologie de huid weer soepeler krijgen waarna men met handmatige massage verder kan.
Bij lymfedrainage wordt de afvoer van het lymfevocht gestimuleerd
Wat kun je zelf doen?
De huidtherapeut kan je verschillende oefeningen leren die de doorstroming van het lymfestelsel verbeteren. Om de behandeling te ondersteunen, is het belangrijk dat je blijft bewegen. Bepaalde sporten zoals zwemmen, yoga en nordic walking zijn erg geschikt.
Goed om te weten: vergoeding
De behandeling van de zieke of beschadigde huid is een specialisme van de huidtherapeut. Om een vergoeding te krijgen voor een behandeling, heb je een verwijzing van de arts of specialist nodig. De vergoedingen zijn afhankelijk van de polis van de verzekering. Bij de indicatie ‘chronische behandeling’ wordt na een verplicht eigen risico de behandeling opgenomen in de basisverzekering.
Voor jou!
Oktober staat bekend als de maand van de borstkanker. In deze maand geeft Dermavita, naast de behandelingen, als extraatje een huidverzorgingspakket cadeau, bestaande uit enkele kleine producten die speciaal voor de bestraalde of geopereerde huid van toepassing zijn. Daarnaast mag natuurlijk het lintje van Pink Ribbon niet ontbreken.
Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?
Huidtherapie bestaat uit:
- manuele lymfedrainage
- oedeem- en fibrosegrepen
- zwachtelen
- lymfetaping
- lymfapress
- endermologie
-
Veel vrouwen krijgen na de behandelingen van borstkanker last van vochtophoping in de arm: lymfoedeem. De oorzaak is vaak een verwijdering of beschadiging van de lymfevaten en/of lymfeklieren. Lymfoedeem komt meestal voor aan armen en benen, maar kan ook in andere lichaamsdelen ontstaan.
-
Het menselijk lichaam bestaat voor bijna 80% uit vocht. Dit vocht bevindt zich in lichaamscellen, lymfebanen, hersenbanen en bloedbanen.
-
Je merkt sinds enkele weken dat je steeds lastiger in je broeken past. Oké, een pondje erbij gebeurt iedereen weleens. Maar wanneer je je in een paar enkellaarsjes probeert te wurmen, pauzeer je een paar tellen.
-
Na de diagnose ‘borstkanker’ volgt er vaak een traject in het ziekenhuis: operatie, wel of geen bestraling, chemotherapie, medicatie. Er komt een heleboel op je af. Na deze periode komt er een tijd van herstel.
-
Het lymfatisch stelsel is een vernuftig afweer- en reinigingssysteem dat ons lichaam beschermt tegen schadelijke stoffen en infecties.
-
In je lichaam bevinden zich verschillende vatenstelsels. Je kent natuurlijk je bloedvatenstelsel, maar je hebt ook een lymfestelsel met vele lymfeklieren en -vaten.
-
Twee jaar geleden stond het leven van Annette ineens op zijn kop toen er bij haar borstkanker werd geconstateerd. Ze had het knobbeltje in haar borst zelf ontdekt toen ze onder de douche stond.
-
Diane (35): ‘Eigenlijk ben ik ermee geboren, met lymfoedeem. Maar pas later in mijn leven kwam het echt tot uiting. Er ontwikkelde zwelling in mijn beide benen. In het begin was de zwelling wat wisselend aanwezig, en stoorde ik me er dus ook weinig aan.
-
In je lichaam zitten verschillende vatenstelsel. De bekendste is ongetwijfeld het bloedvatenstelsel.
-
Het krijgen van de diagnose ‘borstkanker’ is een ingrijpende gebeurtenis.