
Oedeem met succes te lijf
Veel vrouwen krijgen na de behandelingen van borstkanker last van vochtophoping in de arm: lymfoedeem. De oorzaak is vaak een verwijdering of beschadiging van de lymfevaten en/of lymfeklieren. Lymfoedeem komt meestal voor aan armen en benen, maar kan ook in andere lichaamsdelen ontstaan. Het begint vaak met een strak en stuwend gevoel en kan door behandeling verlicht worden. Wanneer lymfoedeem niet wordt behandeld, wordt het lichaamsdeel steeds dikker en harder. Er kunnen zelfs ontstekingen of wondjes ontstaan.
Oedeemtherapie
Gelukkig kan de oedeemfysiotherapeut veel voor je betekenen. Oedeemtherapie is een behandeling met verschillende onderdelen, waaronder manuele lymfdrainage. De oedeemfysiotherapeut maakt zachte, pompende bewegingen waardoor het netwerk van lymfevaten vlak onder de huid geactiveerd wordt. Hierdoor wordt de vochtopname door de lymfevaten gestimuleerd en de afvoer van lymfevocht verhoogd.
Lymphastym en LPG
Manuele lymfdrainage wordt handmatig uitgevoerd. Om nog meer kwaliteit van de behandeling te kunnen bieden, wordt er gebruik gemaakt van verschillende apparaten. Zo wordt in de praktijk van Ann Taveirne gebruik gemaakt van de Lymphastym. Dit is een compressiepomp waarmee via manchetten drukmassage gegeven wordt op het lichaamsdeel dat behandeld moet worden. Ook wordt er gewerkt met LPG endermologie. Endermologie is een intensieve bindweefselmassage die de huid en het onderhuidse bindweefsel behandelt. De doorbloeding van de huid wordt verbeterd, de afvoer van lymfevocht wordt bevorderd en verhard (litteken)weefsel wordt verzacht.
Ook bij lipoedeem kunnen oedeemtherapie, endermologie en de inzet van de Lymphastym de pijn verminderen en de kwaliteit van leven verbeteren.
Zodra het oedeem is verminderd en de situatie stabiel is, kan er een therapeutische elastische kous worden aangemeten.
Persoonlijk behandelplan voor iedere patiënt
Zelfredzaamheid
Uitgangspunt bij de behandeling is de zelfredzaamheid van de patiënt. Samen met de oedeemfysiotherapeut leert de patiënt de handgrepen om oedeem aan te pakken. Afhankelijk van de klacht krijgt de patiënt een op maat gemaakt oefenprogramma van de oedeemfysiotherapeut.
Meer weten hierover? Neem contact op met de praktijk of stel jouw vraag via het contactformulier.
Uitblinker in uitstekende zorg
Wil jij soepeler en pijnvrij bewegen? Of onder goede begeleiding aan je conditie werken? Dan ben je bij Ann Taveirne Centrum Fysiotherapie & Revalidatie op de goede plek. Uitstekende zorg en een vriendelijke sfeer: dát zijn de dingen die ervoor zorgen dat het centrum uitblinkt. Je kunt er terecht voor algemene fysiotherapie, oncologiefysiotherapie, oedeemtherapie, orofaciale fysiotherapie, neurorevalidatie, revalidatie na bijvoorbeeld een blessure of ongeluk, manuele therapie, dry needling, medische shiatsu, medische fitness en beweeggroepen.
-
Je merkt sinds enkele weken dat je steeds lastiger in je broeken past. Oké, een pondje erbij gebeurt iedereen weleens. Maar wanneer je je in een paar enkellaarsjes probeert te wurmen, pauzeer je een paar tellen.
-
Na de diagnose ‘borstkanker’ volgt er vaak een traject in het ziekenhuis: operatie, wel of geen bestraling, chemotherapie, medicatie. Er komt een heleboel op je af. Na deze periode komt er een tijd van herstel.
-
Het lymfatisch stelsel is een vernuftig afweer- en reinigingssysteem dat ons lichaam beschermt tegen schadelijke stoffen en infecties.
-
Diane (35): ‘Eigenlijk ben ik ermee geboren, met lymfoedeem. Maar pas later in mijn leven kwam het echt tot uiting. Er ontwikkelde zwelling in mijn beide benen. In het begin was de zwelling wat wisselend aanwezig, en stoorde ik me er dus ook weinig aan.
-
De behandelingen die je hebt moeten ondergaan in de strijd tegen kanker, kunnen vervelende bijwerkingen met zich meebrengen. Eén van die bijwerkingen is ophoping van lymfevocht in het behandelde gebied.
-
De mooiste tijd van het jaar is aangebroken! Een stralend zonnetje, cocktails op het terras en flaneren over het strand in je nieuwste bikini. Niet voor iedereen in pretje.
-
Hoera: de tijd van een stralend zonnetje, cocktails drinken op het terras en flaneren over het strand in je mooiste bikini is aangebroken. Niet voor iedereen is het warme weer een pretje, bijvoorbeeld als je lijdt aan lipoedeem.
-
Iedere maand is daar weer dat moment. Weer ongesteld… Je bent dus nog steeds niet zwanger, terwijl je zó uitkijkt naar de komst van een kindje.
-
Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, kan een vervelende en ongemakkelijke aandoening zijn. Het wordt veroorzaakt door een allergische reactie op stuifmeel en andere allergenen in de lucht, zoals schimmelsporen en huidschilfers van huisdieren. Gelukkig hebben we enkele tips voor je uitgezocht om de symptomen van hooikoorts onder controle te houden.
-
De HPV-vaccinatie: we horen er veel over en landelijk is er zelfs een campagne gestart. Maar waar staat ‘HPV’ nu eigenlijk voor?