oedeemtherapie

Last van oedeem? Oedeemtherapie helpt!

Je merkt sinds enkele weken dat je steeds lastiger in je broeken past. Oké, een pondje erbij gebeurt iedereen weleens. Maar wanneer je je in een paar enkellaarsjes probeert te wurmen, pauzeer je een paar tellen. Is het nou vocht wat zich heeft opgehoopt? Mogelijk heb je last van oedeem

Zwelling als gevolg van oedeem

Je drukt uit nieuwsgierigheid in het stuk huid en er blijft een putje staan. Dit is een klassiek voorbeeld van oedeem! Oedeem is de ophoping van vocht op ongebruikelijke plekken in het lijf. Vaak komt het voor in de buik, enkels en longen. Het wordt veroorzaak door:

  • de verminderde pompfunctie van het hart,
  • erfelijkheid (hereditair angio-oedeem),
  • lever- of nieraandoening,
  • het niet goed afvoeren van bloed door de aderen naar je hart. 

Symptomen van oedeem

Om vast te stellen dat je oedeem hebt, kun je thuis zelf wat kleine checks doen. De eerste check is het gewicht. Je bent in enkele dagen 1 à 2 kilo aangekomen. Vochtophoping in de benen kun je constateren door de indruktest te doen. Druk enkele seconden stevig in het been, en laat vervolgens los. Er blijft vervolgens een putje in de huid staan. Wanneer je plotselinge zwelling rondom de buik opmerkt, is het mogelijk buikoedeem (ascites). Bij oedeem in de longen is er vaak sprake van kortademigheid, vooral als je ligt en bij inspanning.

Vaak worden meerdere behandelmethodes toegepast om het maximale resultaat te behalen.

Dingen die je zelf kunt doen bij oedeem

Thuis zijn er dingen die je kunt doen om oedeem te beperken.

  1. Trek de gympen aan. Beweging is bevorderlijk voor de spieren en doorbloeding van de benen. Vochtophoping vermindert hierdoor.
  2. Houd het zoutvaatje van tafel. Door te matigen met zout, houd je minder vocht vast in het lijf. Het resultaat: de bloeddruk daalt.
  3. Houd regelmatig je gewicht bij. Doe dit sowieso bij oedeem door hartfalen.
  4. Investeer in goede compressiekousen. Deze elastische kousen zorgen voor het terugdringen van lymfevocht naar het hart. Zijn jouw pogingen om van oedeem af te komen tevergeefs? Behandeling is mogelijk!

De oplossing

Bij de pakken neerzitten is niet nodig! Je kunt bij een huidtherapeut namelijk terecht voor oedeemtherapie. Vaak worden meerdere behandelmethodes toegepast om het maximale resultaat te behalen. De huidtherapeut trapt af met manuele lymfedrainage. Daarna volgen compressietherapie, ademhalings- en bewegingsoefeningen, eventuele lymfetaping en het zwachtelen van behandelde plekken.

Oedeemtherapie bij Medikos

Oedeem is een lastige kwaal om zelf tegen te gaan. Gelukkig sta je er niet alleen in! Benieuwd naar wat onze huidtherapeut voor jou kan betekenen? Contacteer ons gerust bij vragen of om een consult in te plannen!

Datum: 28 juni 2022