oedeem

‘Het gaat steeds beter met mijn oedeem’

In je lichaam bevinden zich verschillende vatenstelsels. Je kent natuurlijk je bloedvatenstelsel, maar je hebt ook een lymfestelsel met vele lymfeklieren en -vaten. Het lymfestelsel speelt een grote rol bij de afvoer van overtollig vocht uit de weefsels. Wanneer het systeem verstoord wordt, bijvoorbeeld door een operatie waarbij lymfeklieren worden verwijderd, ontstaat een vochtophoping, oftewel oedeem.

Behandelingen tegen oedeem

Huidtherapeute Hélène Kempers van Huid- en Oedeemtherapie Kempers: ‘Wij bieden verschillende huid- en oedeembehandelingen aan voor vrouwen en mannen. Die behandelingen zijn erg divers en kunnen medische of cosmedische doelen hebben. Zo spelen wij bijvoorbeeld een rol bij de nazorg bij verschillende soorten kanker. Deze behandelingen kunnen door onze cliënten als ‘nieuwe start’ ervaren worden. Wij hebben aan onze cliënten gevraagd om dit toe te lichten.

‘Zeer welkom en plezierig’

Marc (64): ‘Ongeveer 13 jaar geleden onderging ik operaties waarbij veel lymfeklieren zijn verwijderd. Hierna is lymfoedeem ontstaan. Om het lymfoedeem onder controle te houden, is behandeling noodzakelijk. Via mond-tot-mondreclame kwam ik erachter dat de praktijk van Hélène Kempers ook oedeemtherapie aanbiedt. De behandeling bestaat uit massage van het oedeemgebied, dit zijn de benen en de onderbuik, alsmede het aanmeten van therapeutische elastische kousen. Ik ervaar al die jaren deze noodzakelijke behandeling als zeer welkom en plezierig. Zeker in tijden van complicaties krijg ik steeds goed advies. De behandeling, in combinatie met fysiotherapie, heeft het mede mogelijk gemaakt dat ik destijds ook mijn werkzaamheden kon hervatten.’

Ik ervaar al die jaren deze noodzakelijke behandeling als zeer welkom en plezierig

‘Het kan wél weer goed komen’

Miranda (46): ‘Via mijn plastisch chirurg van het Reinier de Graaf Gasthuis ben ik in de praktijk Huid- en Oedeemtherapie H.M. Kempers terechtgekomen. Bij verschillende operaties die ik ondergaan heb, zijn onder andere alle lymfeklieren in mijn rechteroksel weggehaald en daar had ik veel last en pijn van. Ook had ik oedeem in mijn rechterarm. In de praktijk krijg ik oedeembehandelingen die gericht zijn op mijn rechterarm en rechterborstgebied. Na de constatering van borstkanker en alle vervelende en zware behandelingen die daarop volgden, had ik regelmatig momenten waarop ik het niet meer zag zitten of dacht dat het nooit meer goed kon komen. De therapieën hebben mij laten zien en merken dat het wél weer goed kan komen. Niet alleen de behandelingen leveren mij veel op qua vermindering van ongemakken en pijntjes, zeker ook de vriendelijke, begripvolle, gezellige gesprekken tijdens de oedeembehandelingen. Ik zeg altijd: ‘Ik heb geen therapie bij een psychiater nodig gehad, want ik had mijn gesprekken met de oedeemdames!”

‘Mijn wereld werd ineens een stuk groter’

Sandra (48): ‘Via het Medisch Trainingscentrum de Viergang in Pijnacker ben ik terechtgekomen bij Huid- en Oedeemtherapie H.M. Kempers. Hier is lipoedeem in mijn benen ontdekt via een echo. Bij Huid- en Oedeemtherapie H.M. Kempers is er gestart met de LPG Alliance (oedeemtherapie) behandelingen en hierdoor werd mijn wereld ineens weer een stuk groter. Ik kreeg hier een enorme boost van. De eerste paar behandelingen heb ik ervaren als zeer vermoeiend. Toen ik thuiskwam na de behandeling, moest ik twee uur bijkomen, maar nu we verder zijn in het behandelplan, beweeg ik weer door te wandelen en te sporten, en ik heb veel pijnverlichting. Helaas ben ik nog niet pijnvrij, maar ik heb hoop voor de toekomst, want langzamerhand gaat het steeds beter. Inmiddels heb ik ook mijn voeding onder de loep genomen. Al met al is mijn ervaring dus een nieuw begin. Het is een nieuw hoofdstuk en ik heb een flinke dosis vertrouwen in de toekomst. Ik hoop dat ik iemand hiermee kan inspireren, net zoals het mijn leven een positieve draai heeft gegeven!’

Datum: 14 februari 2020