‘Ik heb vocht in mijn benen. Oedeemtherapie hielp!’
Diane (35): ‘Eigenlijk ben ik ermee geboren, met lymfoedeem. Maar pas later in mijn leven kwam het echt tot uiting. Er ontwikkelde zwelling in mijn beide benen. In het begin was de zwelling wat wisselend aanwezig, en stoorde ik me er dus ook weinig aan. Natuurlijk, het was vervelend, maar zwakte telkens ook weer af. Pas later zwelden mijn benen op zonder dat dit weer afnam. Toen wist ik zeker waar ik mee te maken had.
Lymfoedeem brengt klachten mee
Wat veel mensen niet weten, is dat lymfoedeem niet alleen zorgt voor opgezwollen ledematen, maar ook andere klachten met zich meebrengt. Zo had ik geregeld last van pijn in mijn benen, en een zwaar, vermoeid gevoel. Dat was erg afleidend en zorgde ervoor dat ik zelfs bepaalde activiteiten uit de weg ging. Het was niet dat ik geen conditie had of niet fit was, sterker nog, ik heb altijd graag aan spinning gedaan en ging er graag op uit met vriendinnen. Maar door de jaren heen ging dat me steeds moeilijker af. En daar baalde ik van.
Serieuze aandoening
Ik ben redelijk lang blijven doorlopen met mijn klachten. Ergens was ik ervan overtuigd dat het wel over zou gaan met gezond eten, veel rust en voldoende beweging. En dat is ook goed voor je gezondheid, maar lymfoedeem is een serieuze aandoening die behandeld kan en moet worden. Toen ik eenmaal de stap naar de huisarts zette, kon hij vrij snel zien wat er bij mij aan de hand is. Hij drukte een duim op mijn been, en vertelde me dat er geen deukje ontstond doordat bij mij het weefsel al verhard was aangezien ik lang was doorgelopen.
Speciale oedeemtherapie
Mijn huisarts verwees me door naar Multi Fysio B.V. om daar een gespecialiseerde oedeembehandeling te krijgen. Omdat hier therapeuten werken die zich specifiek bezighouden met oedeemtherapie, voelde ik me in goede handen. We hebben de verschillende behandelmogelijkheden doorgesproken en mijn therapeut legde me uit wat voor mij het meest geschikt was. Inmiddels zit ik weer een stuk beter in mijn vel. Ik weet beter wat mijn grenzen zijn, maar ook hoe ik op de juiste manier voor mijn lichaam kan zorgen. En ik kan weer heerlijk met mijn vriendinnen erop uit!’
Wat is lymfoedeem?
Lymfoedeem is in feite een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Lymfoedeem kan aangeboren zijn of later in het leven ontstaan. Bij aangeboren lymfoedeem zijn er vanaf de geboorte minder lymfebanen aanwezig in het lichaam. Hierdoor ontstaan in de loop van het leven zwellingen. Maar ook kan lymfoedeem later ontstaan, dat gebeurt ten gevolge van beschadiging van het lymfevatenstelsel door bijvoorbeeld een operatie, chemotherapie, bestraling of een trauma.
Mogelijke behandelingen
Oedeemtherapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden. Dit zijn:
- Compressietherapie
- Oefentherapie
- Manuele lymfedrainage
- Lymftaping
Vergoedingen
Wat goed is om te weten, is dat lymfoedeem wordt gezien als een chronische aandoening. Hierdoor valt de behandeling voor lymfoedeem, de oedeemtherapie, binnen de basisverzekering. Dat wil zeggen dat vanaf de 21e behandeling de kosten worden vergoed door de verzekering. Ben je aanvullend verzekerd, dan kan het zijn dat eerdere behandelingen ook vergoed worden.
Multi Fysio
Heb jij last van lymfoedeem? Of ben jij om een andere reden op zoek naar een praktijk voor fysiotherapie? Multi Fysio is een praktijk voor fysiotherapie, sport, én bewegen. De praktijk heeft als doel jou te begeleiden naar een optimale vorm van functioneel bewegen. Verder heeft Multi Fysio een divers personeelsbestand, waardoor je er voor alle fysiotherapeutische aandoeningen terecht kunt. Multi Fysio is gespecialiseerd in oedeemtherapie, oncologiefysiotherapie, manuele lymfedrainage, manuele therapie, geriatriefysiotherapie, hydrotherapie, medical taping en longfysiotherapie.
-
Veel vrouwen krijgen na de behandelingen van borstkanker last van vochtophoping in de arm: lymfoedeem. De oorzaak is vaak een verwijdering of beschadiging van de lymfevaten en/of lymfeklieren. Lymfoedeem komt meestal voor aan armen en benen, maar kan ook in andere lichaamsdelen ontstaan.
-
Het menselijk lichaam bestaat voor bijna 80% uit vocht. Dit vocht bevindt zich in lichaamscellen, lymfebanen, hersenbanen en bloedbanen.
-
Je merkt sinds enkele weken dat je steeds lastiger in je broeken past. Oké, een pondje erbij gebeurt iedereen weleens. Maar wanneer je je in een paar enkellaarsjes probeert te wurmen, pauzeer je een paar tellen.
-
Na de diagnose ‘borstkanker’ volgt er vaak een traject in het ziekenhuis: operatie, wel of geen bestraling, chemotherapie, medicatie. Er komt een heleboel op je af. Na deze periode komt er een tijd van herstel.
-
Het lymfatisch stelsel is een vernuftig afweer- en reinigingssysteem dat ons lichaam beschermt tegen schadelijke stoffen en infecties.
-
In je lichaam bevinden zich verschillende vatenstelsels. Je kent natuurlijk je bloedvatenstelsel, maar je hebt ook een lymfestelsel met vele lymfeklieren en -vaten.
-
Twee jaar geleden stond het leven van Annette ineens op zijn kop toen er bij haar borstkanker werd geconstateerd. Ze had het knobbeltje in haar borst zelf ontdekt toen ze onder de douche stond.
-
In je lichaam zitten verschillende vatenstelsel. De bekendste is ongetwijfeld het bloedvatenstelsel.
-
Het krijgen van de diagnose ‘borstkanker’ is een ingrijpende gebeurtenis.
-
Tijdens of na de operatie of bestraling ter behandeling van lymfeoedeem kan het lymfestelsel beschadigd raken, doordat de lymfeklieren zijn verwijderd of bestraald. De lymfebanen zijn dan onderbroken en kunnen hun werk niet goed meer doen.