Fascia: het onzichtbare netwerk van je lichaam
In je lichaam worden je spieren, gewrichten, organen en andere structuren beschermd door bindweefsel genaamd fascia. Wanneer er te veel spanning op deze fascia komt te staan, kunnen allerlei klachten optreden, van een drukkend gevoel tot chronische pijn. Meestal is het alleen onduidelijk dat fascia de achterliggende oorzaak zijn. Mocht je een klacht hebben die stijfheid in de fascia als oorzaak kan hebben, kan Anna Bron in haar praktijk onderzoeken of dit inderdaad zo is. Zij heeft bovendien verschillende technieken om verlichting van de klachten te ervaren.
De rol van fascia
Fascia, wat is dat eigenlijk? Dit bindweefsel ondersteunt op de achtergrond je hele lichaam. Het is een soort vlies dat om alle spieren, botten, zenuwen, organen en bloedvaten zit. Goed functionerend fascia zorgt ervoor dat het lichaam soepel kan bewegen, doordat alle structuren langs elkaar heen kunnen glijden. Het kan alleen gebeuren dat fascia aan elkaar blijft kleven. Dit kan komen door te weinig beweging, overbelasting, door fysiek trauma of door stress. Zo’n verkleving kan al snel klachten met zich meebrengen. Dit uit zich meestal in pijn, bewegingsbeperkingen of krachtverlies. De fascia vormt een heel netwerk door het lichaam. Als er ergens een verkleving zit, komt er op het hele fasciale netwerk druk te staan, waardoor het hele netwerk dan kan verstijven. De fascie komt daarmee ook strak te zitten rond de spieren en organen. Wanneer je het gevoel hebt fysiek niet lekker in je vel te zitten, het idee hebt stijf te zijn of je lichaam letterlijk voelt alsof je een te strakke jas aan hebt, kan fascia hiervan de oorsprong zijn.
De oorsprong van de klacht
Doordat fascia als een netwerk door je hele lichaam zit, is het niet altijd duidelijk waar de oorsprong zit van een klacht. Stel, je hebt last van je arm. In je bovenarm zit een stekende pijn die maar niet weg wil gaan. Je zoekt het snel in de arm zelf, in de spier of in de schouder, maar niet in het bindweefsel van de tegenoverliggende heup. Toch kan een verkleving op die plek zorgen dat je last van je arm krijgt. De klacht hoeft dus niet op de plek te zitten van de oorsprong.
Wanneer er te veel spanning op de fascia komt te staan, kunnen allerlei klachten optreden
Behandeltechnieken tegen stijve fascia
Het is nodig om weer beweging te krijgen in de fascia om verlichting te kunnen krijgen van de klachten. Anna Bron van Vrijerbewegen.nl heeft verschillende technieken om de spanning uit het lichaam en de fascia weer te verlagen. Ze gebruikt hierbij naast Shiatsu en bindweefselmassage ook vaak cupping. Hierbij plaatst Anna siliconen cups op de huid, waar ze vacuüm trekken. Zo wordt de huid iets naar boven getrokken, de cup in. De lagen worden zo letterlijk van elkaar getrokken. De bloedtoevoer wordt ook versterkt naar dat gedeelte van je lichaam, dit zet het zelfherstellend vermogen extra aan. Vaak zie je na het cuppen ronde afdrukken in de huid. Dit ziet er pijnlijk uit, maar zo voelt het gelukkig niet, vaak geeft cupping namelijk direct meer bewegingsvrijheid. Je kunt de drukkende jas van stijf bindweefsel dan uittrekken en jezelf weer lekker voelen in je eigen vel!
Over Anna
Manuele praktijk Anna (vrijerbewegen.nl) is een professionele praktijk in Drachtstercompagnie waar je terecht kunt met diverse klachten, zoals hoofdpijn, nekpijn, schouderpijn en rugpijn. In de praktijk voert Anna Bron veel verschillende behandelingen uit, zoals shiatsu en andere vormen van massagetherapie, chirotherapie, guasha en cupping. Het ligt eigenlijk altijd aan je klacht en/of wens welke behandeling geschikt is om te gebruiken. Denk jij dat je bindweefsel erg vast zit of heb je klachten waarvan je niet weet welke behandeling geschikt is? Neem dan contact op en laat je adviseren.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Wil je elke dag casual en sportief voor de dag komen? Zorg er dan voor dat je voldoende items in je kledingkast hebt hangen om die ambitie waar te maken. Combineren is daarbij het toverwoord.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.