Gewoon in een appel bijten
Helaas is niet iedereen gezegend met een gezond en gaaf gebit en daarom is het fijn dat je ontbrekende elementen kunt vervangen door een deel- of volledige prothese. Een deelprothese heeft vaak genoeg steun aan (het restant van) je eigen gebit, maar een volledige prothese wil na verloop van tijd nog weleens los gaan zitten. Met alle gevolgen van dien. Tja, bijt dan nog maar eens in een appel….
Loszittende prothese
Als je prothese loszit, dan beoordeelt de tandprotheticus of deze vervangen of aangepast kan worden of dat het plaatsen van een implantaat nodig is. Een implantaat is een kunstwortel die in de kaak wordt geplaatst. Zodra je kaak is genezen, kan de prothese hierop worden geklikt en zit je prothese stevig vast. Wanneer de tandprotheticus vindt dat je een implantaat nodig hebt, word je doorverwezen naar de implantoloog.
Implantaat
De implantoloog maakt met jou een afspraak voor een eerste consult om inzicht te krijgen in jouw gezondheid, medicijngebruik, allergieën en eventuele problemen bij eerdere tandheelkundige behandelingen. Aan de hand van het onderzoek en een röntgenfoto wordt een behandelplan gemaakt dat vervolgens met jou wordt besproken. Als je zorgverzekeraar de implantaatvergoeding vergoedt, worden de implantaten, onder plaatselijke verdoving, geplaatst. Een implantaat wordt meestal gemaakt van titanium met een keramische buitenlaag omdat deze materialen niet door het lichaam worden afgestoten
Controle implantaat
Zo’n drie maanden na het plaatsen van de implantaten word je weer verwacht bij de implantoloog om de ingroei van het implantaat en de genezing van je kaak te controleren. De afdekschroeven die op de implantaten zitten, worden vervangen door drukknopen waarop het klikgebit, dat door de tandprotheticus is gemaakt, bevestigd kan worden.
Een loszittende tandprothese is een veelvoorkomend probleem
Tandprothese
Ondertussen volgen er verschillende afspraken bij de tandprotheticus om een nieuwe prothese, het zogenaamde ‘klikgebit’ aan te meten of je bestaande gebitsprothese aan te passen. Deze kan worden bevestigd als de kaak is genezen en het implantaat is goedgekeurd door de implantoloog.
Mondhygiëne
Een goede hygiëne van je mond en het klikgebit is erg belangrijk voor het behoud van de implantaten. Tijdens een poetsinstructie leer je hoe je de overgangen van de implantaten naar het tandvlees het best schoon kunt houden en welke hulpmiddelen je hiervoor kunt gebruiken. Roken en overmatig alcoholgebruik hebben een nadelige invloed hebben op het succes van het implantaat. Nadat het implantaat en het klikgebit zijn geplaatst, blijf je onder controle bij zowel de tandprotheticus als de implantoloog. Bij hen kun je dus altijd terecht als je nog vragen hebt of advies wilt.
Bijten zonder zorgen
Blijf niet langer rondlopen met een loszittende prothese want met een stevig implantaat en een goed aangemeten tandprothese kun je weer als vanouds onbezorgd in een appel bijten.
-
De vorm van je mond én de stand van je tanden en kiezen wordt voor een groot gedeelte bepaald door de functie van spieren in en om je mond. Wanneer je duimzuigt, nagelbijt, door je mond ademt of slist, kan het evenwicht van de spieren onderling verstoord worden.
-
Je favoriete outfit, een nieuwe coupe of mooie gemanicuurde nagels: ze kunnen allemaal een positief effect hebben op je zelfvertrouwen. Toch begint contact met anderen vaak met een glimlach of een praatje. Een mooi gebit is daarom net zo belangrijk.
-
Je gebit is ontzettend belangrijk: je moet er je hele leven mee eten, drinken, praten en lachen. Natuurlijk wil jij ervoor zorgen dat jouw kind dit zijn hele leven ook zorgeloos kan doen!
-
Een gebit met gezond tandvlees en gezonde tanden zónder gaatjes. Dat is toch wat je wilt voor je kind? Als ouder kun je hier zelf een grote rol bij spelen, met de hulp van de tandarts én de mondhygiënist.
-
Een stralende lach is een sieraad voor je gezicht. Helaas heeft niet iedereen parelwitte en netjes recht naast elkaar staande tanden.
-
Wist je dat maar liefst 40% van de volwassenen in Nederland bang is voor de tandarts? Bij kinderen ligt dit percentage wat lager, maar toch is nog 15% van de kinderen bang om naar de tandarts te gaan. 6% hiervan is echt extreem angstig.
-
Geen gaatjes en gezond tandvlees. Dat is toch wat je graag wilt voor je kind?
-
Een afspraakje, een belangrijk sollicitatiegesprek of op de foto gaan: als je een stralend en gezond gebit hebt, dan stap je met zelfvertrouwen op álles in je leven af. Voor het krijgen én het behouden van dat stralende gebit is het belangrijk om goed te zorgen voor gezonde tanden, kiezen en tandvlees.
-
Trouw bezoek jij je tandarts één of twee keer per jaar voor een controle. Het advies ‘twee minuten poetsen’ is jou met de paplepel ingegoten, en dit doe jij dan ook braaf. En als je eraan denkt, dan flos je ook nog even of haal je een tandenstoker tussen je tanden.
-
Wist je dat maar liefst 40% van de volwassenen in Nederland het eng vindt om naar de tandarts te gaan? Sommigen zijn zó bang voor de tandarts dat ze niets aan hun gebitsproblemen durven te laten doen. Ontzettend zonde, én bovendien bijzonder slecht voor het gebit én je algehele gezondheid.