Vakantie over, je relatie voorbij?
Voor jou was het afgelopen periode hopelijk ook zover: vakantie! Eindelijk weer tijd samen met je partner. Tijd om gezamenlijk te relaxen, weer dichter bij elkaar te komen en meer tijd aan elkaar te besteden. Weg van de vaste bezigheden en verplichtingen. Daar keek je naar uit!
Samen genieten?
Jij had verwachtingen en maakte plannen: samen bezienswaardigheden ontdekken, wandelingen maken in het bos of op het strand, vroeg opstaan of juist lekker lang uitslapen. Kortom: samen genieten van ontspanning en rust. Helaas is het tegendeel soms waar: in plaats van dat je van elkaars aanwezigheid geniet, ergeren jullie aan elkaar en gaan jullie met elkaar in discussie: van kibbelen naar ruzie.
Ruzies
De onderwerpen variëren: hij kijkt te veel naar vrouwen, jullie hebben verschillende wensen (hij wil iets ‘doen’, jij wil relaxen). Een van jullie drinkt te veel alcohol of geeft te veel geld uit. Maar een fundamenteel punt van discussie: jullie zijn je ervan bewust geworden dat jullie uit elkaar zijn gegroeid. Jullie leven langs elkaar heen!
Grenzen bewaken
Natuurlijk kun je een ruzie of conflict niet altijd voorkomen. Dat hoeft ook helemaal niet! Merk je irritaties of ergernissen bij jezelf of bij je partner, dan kun je dit voorkomen door rekening te houden met elkaars grenzen. Dat kan gaan om elkaars materiële, fysieke en emotionele grenzen. Heb je wensen, spreek ze dan uit. Een keer iets voor jezelf doen is ook belangrijk! Elkaar kunnen loslaten is namelijk ook een belangrijke kracht in een relatie. Net zoals taken verdelen: laat je partner in zijn waarde en respecteer waar hij of zij goed in is.
Jullie zijn je ervan bewust geworden dat jullie uit elkaar zijn gegroeid
Relativeringsvermogen
Een vakantie lost jullie problemen niet op, maar kan wél helpen om opnieuw te ontdekken wat jullie nou zo leuk aan elkaar vinden. Dat vereist zelfkennis, kennis en respect voor de ander. Een dosis relativeringsvermogen is ook mooi meegenomen. Probeer te benoemen wat pijn doet en hoe deze pijn doorwerkt in je denken en gedrag. Let erop dat je vanuit jezelf praat en niet vanuit de ander en probeer je oprecht in te leven in de ander!
Gedrag
Door goed naar elkaar te luisteren, kun je begrijpen waar de schoen wringt. Het is aan te raden om hier geen buitenstaanders bij te betrekken, ook al ben je nog zo close met je vrienden of familie. Het conflict wordt hierdoor alleen maar groter. En tot slot: wees je ervan bewust dat het niet gaat om afwijzing van jou als persoon. Het gaat om een reactie op jouw gedrag, waar de ander emoties aan koppelt.
Relatietherapie
Natuurlijk kunnen jullie weer dichter bij elkaar komen door samen meer te ontspannen. Lachen, sporten, nieuwe dingen doen en seks kunnen weer voor een betere connectie zorgen. Maar pak je hiermee écht de kern van de problemen aan? Ruzies kunnen destructief werken als je elkaar aanvalt op je persoonlijkheid, eindeloos problemen blijft ontkennen of elkaar veroordeelt. Wanneer de communicatie ernstig verstoord is, dan kan professionele hulp in de vorm van relatietherapie een middel zijn om een echtscheiding te voorkomen.
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
De scheiding is achter de rug en het leven lijkt zijn normale vorm weer aan te nemen. Toch zijn er nog regelmatig conflicten, omdat je ex-partner ‘dwarsligt’.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig.
-
‘Maar hij/zij begon!’ klinkt het met regelmaat op het schoolplein terwijl er gewezen wordt naar een ander.
-
Na veel wikken en wegen is het hoge woord er dan eindelijk uit: jullie zijn uit elkaar. Of de relatie nu lang heeft geduurd of je maar kort samen bent geweest, het staat vast. Je bent weer alleen.