Naar elkaar luisteren is erg belangrijk
Je bent met een paar vriendinnen op stap en ineens stokt jouw adem: in jouw ooghoek zie je ineens een leuke man. Hij heeft een mooi uiterlijk, ziet er vlot en verzorgd uit en heeft een leuke lach. Ineens kijkt hij ook jouw kant op en jij draait verlegen jouw hoofd opzij. Na een poos hebben jullie voldoende moed verzameld en stappen jullie op elkaar af.
Jan van Eck
Fijne gesprekken
Hoeveel relaties beginnen niet op een dergelijke manier? Jullie hebben heel fijne gesprekken, luisteren naar elkaar en spreken veel af. Gevoelens over en weer worden sterker en jullie besluiten om samen verder in het leven te willen gaan. Jullie zijn verliefd en kleine irritaties worden weggewuifd.
Irritaties
Maar kleine irritaties worden grote en komen frequenter voor. Jullie maken elkaar verwijten en kijken maar naar één kant van een situatie, naar één kant van iemands doen en laten, en gaan snel over tot oordelen en laten de vooroordelen de vrije loop. Wat is er de oorzaak van dat jullie elkaar pijn doen?
Ervaringen
Aan welke mening wil jij je blijven vasthouden en ben je niet bereid een stapje terug te doen en te kijken naar wat jij doet? Wat zegt het over jou? Je hebt allerlei ervaringen opgedaan en (on)bewust ga jij jouw mening hierop baseren. Bijvoorbeeld ‘alle mannen zijn maar op één ding uit’ of ‘mannen denken alleen maar aan zichzelf en ontlopen hun verantwoordelijkheden’.
Waarom doet iemand zoals hij doet?
Intuïtie
Soms voel je dat er iets niet klopt, maar krijg je er geen vinger achter wat het is. Soms volg jij je gevoel en soms niet. Bij het laatste kom je meestal bedrogen uit en wordt je vooroordeel weer gevoed: ‘Zie je wel dat ik gelijk heb!’ Als je rekening houdt met jouw mening, word jij je meer bewust van wat jij doet. Zo ontdek je dat elk verhaal meerdere kanten heeft, maar dat er maar één waarheid is. Ieder mens interpreteert elke gebeurtenis op zijn eigen manier en denkt dat dit de enige waarheid is en dat de ander dit ook zo moet zien.
Ontdekken
Door schade en schande ontdek je wat jouw vooroordelen zijn en wat jij er op jouw manier aan kunt doen. Waarom heb je dit en wat zegt het over jou, jouw manier van reageren, jouw meningen, ervaringen, inzichten? Hoe vaak kloppen jouw vooroordelen? Het gaat niet om het feit dat het jouw schuld zou zijn, maar dat je inzichten krijgt.
Naar elkaar luisteren
Wat helpt is echt, respectvol, luisteren naar de ander: waarom doet iemand zoals hij doet? Reageert hij vanuit oude pijnen en is hij er zich niet van bewust dat hij dit doet? Wil je samen met mij onderzoeken welke goede kwaliteiten jij en de ander hebben, en wat jouw (voor)oordelen zijn waardoor je iedere keer tegen dezelfde problemen aanloopt?
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
De scheiding is achter de rug en het leven lijkt zijn normale vorm weer aan te nemen. Toch zijn er nog regelmatig conflicten, omdat je ex-partner ‘dwarsligt’.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig.
-
‘Maar hij/zij begon!’ klinkt het met regelmaat op het schoolplein terwijl er gewezen wordt naar een ander.
-
Na veel wikken en wegen is het hoge woord er dan eindelijk uit: jullie zijn uit elkaar. Of de relatie nu lang heeft geduurd of je maar kort samen bent geweest, het staat vast. Je bent weer alleen.