Tijd voor reflectie: weet jij nog wie je bent?
In het leven vervullen we doorgaans veel verschillende rollen. Als ouder stel je je anders op dan als kind, en als partner gedragen we ons anders dan als collega. Je zou kunnen zeggen dat wie we zijn, een combinatie is van alle rollen die we aannemen in het dagelijks leven, ook al kun je nooit én partner én moeder tegelijkertijd zijn..
Maar soms kun je ver verwijderd raken van jezelf en hoe jij je vanbinnen voelt. Zo aan het begin van een nieuw jaar is het tijd voor reflectie, tijd om stil te staan bij wie je écht bent, en hoe jij met verschillende situaties omgaat. Was jij jezelf of gedroeg je je op een manier waarvan je dacht dat het zo moest?
Verschillende rollen
De verschillende rollen die we kunnen vervullen kunnen persoonlijk zijn, op relationeel vlak, professioneel, en soms baseren we ons gedrag op onze vaardigheden. Wanneer bepaalde rollen zoveel tijd en aandacht vragen dat je je ermee gaat identificeren, kan het zijn dat je daardoor niet meer weet wie je daadwerkelijk bent. Zo kan het voorkomen dat het niet meer lukt om je in bepaalde situaties te handhaven. In wiens ogen en aan wiens verwachtingen moet je nou voldoen? Je raakt uit balans, want ook thuis, tijdens hobby’s of bij vrienden schud je die ene rol niet van je af.
Belemmerende overtuigingen
Bepaalde overtuigingen of ideeën over wie je bent of zou moeten zijn, kunnen zich verankeren in je gedrag. Logisch gevolg, want het is comfortabel om te weten waar je aan toe bent. Maar deze overtuigingen kunnen je ook behoorlijk belemmeren. Want ook al zijn bepaalde gedragingen of gedachten een automatisme geworden, dat betekent nog niet dat je er ook daadwerkelijk gelukkiger van wordt omdat je niet meer jezelf bent: je speelt een rol die niet bij je past. Misschien dat je denkt dat je daardoor meer aanzien, energie of zelfs liefde krijgt.
Zelfinzicht
De rollen die je zo gemakkelijk op je neemt, is vaak niet de essentie van wie je bent. Jouw bijdrage aan je omgeving is persoonlijk, veranderlijk en uniek. Daar zijn we niet altijd bewust mee bezig, maar in feite is het jammer voor jezelf als persoon: je doet jezelf tekort. Want zonder dat inzicht in wie je daadwerkelijk bent, is het moeilijk om jezelf te ontwikkelen, te ontplooien, te genieten. De periode rondom de jaarwisseling is bij uitstek een moment om je bewust te worden van je eigen wensen, dromen, gevoelens en verlangens en stil te staan bij de persoon die je werkelijk bent: uniek!
Kom tot waardevolle inzichten over wie je bent met counseling
Een mooie kans
Om tot waardevolle inzichten te komen, kan het nuttig zijn je licht eens op te steken bij een counsellor. Een counsellor kan je helpen door die buitenkant heen te prikken en je een leerzame spiegel voorhouden, zonder waarde- of (voor)oordeel. Daardoor leer je bepaalde denkpatronen of overtuigingen herkennen, en krijg je antwoord op de vraag waar je nu echt energie van krijgt. Zo kun je leren welke keuzes écht bij je passen. En waarom zou je jezelf dat niet gunnen?
Benieuwd?
Mocht jij jezelf beter willen leren kennen, dan helpt Jan van Eck je graag verder. Jan is counsellor die mensen ondersteunt bij persoonlijke ontwikkelvraagstukken, relatieperikelen of andere problemen waar iemand tegenaan loopt in het leven. ‘Mijn counselling (coaching) richt zich volledig op jou als persoon. Graag ben ik voor jou een luisterend oor waar je met al je gevoelens en problemen terecht kunt, zonder te (ver)oordelen. Zit je niet helemaal lekker in je vel, kamp je met twijfels en wil je hulp bij het herkennen en erkennen van je problemen? Ik help je graag.’
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
De scheiding is achter de rug en het leven lijkt zijn normale vorm weer aan te nemen. Toch zijn er nog regelmatig conflicten, omdat je ex-partner ‘dwarsligt’.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig.
-
‘Maar hij/zij begon!’ klinkt het met regelmaat op het schoolplein terwijl er gewezen wordt naar een ander.
-
Na veel wikken en wegen is het hoge woord er dan eindelijk uit: jullie zijn uit elkaar. Of de relatie nu lang heeft geduurd of je maar kort samen bent geweest, het staat vast. Je bent weer alleen.