Gezond en biologisch eten: zo doe je dat
Gezond en biologisch eten is een goede manier om een gezondere levensstijl te hebben. Veel mensen doen dit niet omdat gezond eten soms lastig te vinden is en omdat ze er niet zoveel van weten. Toch zijn er echt een heleboel manieren om gezonder en biologisch te eten, denk bijvoorbeeld aan glutenvrije havermout als ontbijt. Als je regelmatig gezond en biologisch voedsel wilt eten om gezond te blijven, kun je deze tips proberen:
Plan je maaltijden
De eerste tip is om je maaltijden te plannen. Dit is zeer handig wanneer je regelmatig biologisch voedsel wilt eten. Je kunt een hulpmiddel gebruiken, zoals een spreadsheet of een whiteboard, om een lijst te maken en je maaltijden bij te houden. Met een planning kun je makkelijker gezond eten, omdat je niet zomaar impulsief een lekker frietje gaat bakken. In dit geval kun je eerst eens nadenken over welke maaltijden je tijdens de week wilt hebben. Je kunt gezonde recepten vinden om ideeën op te doen over wat je gedurende een week wilt eten. Nadat je je maaltijden hebt uitgekozen, moet je een lijst maken van de recepten en de benodigde ingrediënten. Je kunt ze organiseren in categorieën zoals groenten, fruit, eiwitten en oliën. Wat voor biologisch voedsel je ook kiest voor ontbijt en avondeten, wanneer je de maaltijd plant kun je georganiseerd blijven. Als bonus kun je ook nog eens je budget voor boodschappen in de gaten houden door een boodschappenlijst te maken en niet in een restaurant te eten. Zowel goed voor je lichamelijke als financiële gezondheid dus!
Focus op biologische producten
De tweede tip is om je te richten op biologische producten. Je kunt beginnen door een verscheidenheid aan groenten, fruit, granen, eiwitten en zuivelproducten in je maaltijden op te nemen. Op die manier kun je nog steeds aan je voedingsbehoeften voldoen en je lichaam de benodigde vitaminen, mineralen en vezels geven. Fruit en groenten zijn nodig omdat ze weinig vet bevatten en rijk zijn aan vezels, vitaminen en mineralen. Ze hebben ook antioxidanten die weer goed zijn voor je immuunsysteem. Je moet ook in gedachten houden dat sommige vruchten en groenten pesticiden kunnen bevatten. Dus het is een goed idee om biologisch te kiezen of je eigen producten te kweken, zolang dat mogelijk is. Maar als dat niet mogelijk is, kun je ze altijd direct van boeren kopen die biologische producten verkopen.
Eet zelfbereide maaltijden
De laatste tip is om zoveel mogelijk zelfbereide maaltijden te eten. Wanneer je thuis kookt, heb je volledige controle over de ingrediënten die je gebruikt. Daarentegen weet je niet hoe het voedsel is bereid of welke ingrediënten er worden gebruikt wanneer je in een restaurant eet. Dus door thuis te koken, zorg je ervoor dat je gezondere keuzes kunt maken. Ga op zoek naar goede biologische ingrediënten die je kunt kopen bij de supermarkt.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.