Dé dag van de ooglidcorrectie
Aan het woord is dr. Koen Ingels. Hij neemt je mee in een dag uit zijn leven, waarin hij een ooglidcorrectie uitvoert. ‘Ik begin elke dag steevast om 8.00 uur, vaak in de vestiging van de Maurits Kliniek in Nijmegen, Utrecht of Den Haag. Bij ons staat de patiënt centraal, dus ik reis naar de patiënt toe, in plaats van andersom!’
Voorbereiding op de ooglidcorrectie
‘Wanneer een patiënt langskomt voor een ooglidcorrectie, worden van te voren altijd foto’s genomen in een aparte ruimte met goede belichting. Deze foto’s zijn mijn uitgangspositie voor de verdere operatie. Na de foto’s teken ik bij de patiënt in liggende houding af wat er moet worden weggehaald aan overtollige huid. Daarna laat ik de patiënt ook altijd rechtop zitten, zodat de zwaartekracht haar werk doet, en kijk ik of het goed is afgetekend.’
Ochtend
‘Ik probeer in de ochtend vaak de operaties te plannen. Dat werkt voor mij het prettigst. Ik ben gespecialiseerd in aangezichtschirurgie. Een belangrijk aspect van mijn werk is goede voorlichting geven voordat een patiënt bijvoorbeeld een ooglidcorrectie ondergaat. Ik vind het belangrijk dat ik open en eerlijk naar de patiënt toe ben.
Goede voorlichting
Er kan bij een operatie in minder dan 5% van de gevallen wel eens iets misgaan. Het is belangrijk dat men daarvan op de hoogte is. Patiënten zijn bij mij in veilige handen, want ik heb als plastisch aangezichtschirurg enorm veel ervaring, ook met de meest complexe reconstructies. Goede resultaten bereik je door goede voorlichting, eerlijkheid, vertrouwen en een ervaren en gedegen arts. Mijn collega’s en ik hebben naast onze specialisatie nog een specifieke opleiding gedaan en een internationaal examen afgelegd.’
Plaatselijke verdoving
‘Een ooglidcorrectie vindt altijd onder plaatselijke verdoving plaats. De patiënt krijgt een paar prikjes waardoor het ooglid verdoofd wordt. Dan kan ik aan de slag gaan. Omdat ik mij op de operatie moet concentreren, stelt mijn assistente de patiënt op zijn of haar gemak en maakt een praatje.
Gemoedelijke sfeer
De sfeer tijdens de operatie is heel gemoedelijk. Wil de patiënt graag een achtergrondmuziekje horen? Dan zet ik de radio aan. Wil de patiënt gewoon liggen en niet praten? Dan passen we ons daarop aan. Wanneer ik aan het hechten ben, wat voor mij routinewerk is, kan ik wel gezellig meepraten. Ik vind het fijn dat ik af en toe persoonlijke verhalen van een patiënt meekrijg. Dat maakt het werk toch afwisselender.’
Gemiddeld duurt een ooglidcorrectie 45 minuten voor beide oogleden
Ruim de tijd nemen
‘Ik plan een operatie altijd ruim in. Gemiddeld duurt een ooglidcorrectie 45 minuten voor beide oogleden. Tijdens deze operatie haal ik de overtollige huid weg en een reepje spier van de oogleden. Ik besteed ook aandacht aan het kapsel van het vet. Daarna maak ik een lange doorlopende hechting. Een ooglidcorrectie wordt ook wel gecombineerd met een wenkbrauwlift. Bij deze operatie maak ik ook wat huid los onder de wenkbrauw, zodat deze hoger kan worden vastgezet. Verder besteed ik veel aandacht aan de bloedvaatjes. Ik zorg ervoor dat alles droog is, zodat het niet kan nabloeden. Ook let ik goed op de symmetrie van het gezicht, zodat het eindresultaat mooi en natuurlijk wordt.’
Diepvrieserwtjes
‘Na het hechten is goed koelen heel belangrijk om de nabloeding tegen te gaan. Ik adviseer altijd om een washand te pakken, en deze te vullen met diepvrieserwtjes. De patiënt dient 5 tot 10 minuten per uur te koelen. De erwtjes in de washand vormen zich naar het gezicht; vandaar dat ik dit altijd als tip meegeef. Je moet er altijd van uitgaan dat je er een beetje blauw gaat zien. Meestal nemen mensen dan ook een week vrij van werk. In deze eerste week moet je ook voorzichtig zijn met bijvoorbeeld sporten. Na ongeveer twee weken zie je eigenlijk niet meer dat er een operatie heeft plaatsgevonden.’
Geen vermoeide blik meer
‘Een ooglidcorrectie zorgt ervoor dat iemand weer die mooie open blik heeft. Het frist op en neemt die vermoeide blik weg. Ik zie de gemiddelde leeftijd van mijn patiënten wel naar beneden gaan. Eerder waren het vooral mensen tussen de vijftig en zestig jaar die een ooglidcorrectie lieten doen. Tegenwoordig zijn er ook veel veertigers die hier bewust voor kiezen. Daarnaast wordt de groep ook breder: er zijn steeds meer mensen van rond de zeventig jaar die voor deze operatie kiezen. Veertigers storen zich vaak aan de vermoeide blik, en mensen van rond de zestig en de zeventig hebben veel baat bij het functionele aspect van de operatie. Ze kunnen klachten ervaren als minder goed zien, omdat het ooglid te ver overhangt.’
Functioneel én verfraaiing
‘Een ooglidcorrectie heeft bijna altijd een combinatiefunctie: zowel functioneel voor meer zicht als verfraaiing van het uiterlijk. Ik vind het fijn dat ik mensen hiermee kan helpen. Daarnaast ben ik altijd heel geïnteresseerd in hoe mensen een operatie ervaren hebben. Op Zorgkaart Nederland kunnen patiënten reviews achterlaten, wat leerzaam is voor ons. Ook promoveert er momenteel een arts op patiënttevredenheid bij ooglidcorrecties. We willen blijven analyseren en innoveren, om het hoogst haalbare eruit te halen voor de patiënt.’
Over Dr. Koen Ingels
Dr. Koen Ingels heeft zijn KNO-opleiding gevolgd in het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Daarna was hij werkzaam in het Universitair Ziekenhuis Gent, waar hij zich verder specialiseerde in de grotere hoofd- en halschirurgie. Naast zijn werk bij de Mauritskliniek is dr. Ingels ook werkzaam in het RadboudUMC Nijmegen. Zijn bijzondere expertise ligt in ooglidcorrecties, neuscorrecties en aangezichtsverlamming. Verder is dr. Koen Ingels een internationaal gerenommeerd spreker, lid van diverse boards en (cursus)faculties, en heeft meer dan 100 vakartikelen op zijn naam staan.
-
Als je ouder wordt, wordt je huid langzamerhand dunner en slapper. Dit is onder meer goed te merken aan je oogleden. Als de huid daar verslapt, kun je zelfs een overschot aan huid krijgen dat hinderlijk over je ooglid heen hangt.
-
Suzanne (54): ‘Ik ontmoette hem toen ik nog niet zo lang als cateraar werkte. Voor een groot project moest ik veel groente en fruit inkopen, en maakte een afspraak met de leverancier. Hij groente- en fruitleverancier, ik kok. Hoe romantisch kun je het hebben?
-
Hectische feestdagen kunnen zorgen voor veel stress. Dit is al snel zichtbaar op je gezicht. Een behandeling met injectables kan hierbij helpen. Iedereen kan immers wel een handje extra gebruiken tijdens deze grauwe winterdagen.
-
Slaapgebrek, drukte, ongezond eten. We weten heus wel hoe het moet, maar toch is het soms moeilijk echt goed voor jezelf te zorgen. En wanneer we een tijd lang wat minder zorgvuldig met onszelf zijn omgegaan, is dat helaas vaak terug te zien in de spiegel, vooral in het gebied rond de ogen.
-
Wanneer je overhangende oogleden hebt, kan het zijn dat daar verschillende klachten door ontstaan. Zo kun je ouder lijken dan je bent, maar ook kan het overtollige vel een drukkend gevoel geven.
-
Op internet kun je allerlei filmpje vinden hoe je je overhangende oogleden kunt opmaken om een mooie, open blik te creëren. Die vermoeide uitstraling en wat sombere blik valt echter nooit helemaal te camoufleren. Daarnaast los je er je klachten als vermoeide ogen en hoofdpijn ook niet mee op.
-
‘Meid, wat zie jij er goed uit!’ Die opmerking hoor ik de laatste weken bijna dagelijks en ik neem hem elke keer met een glimlach in ontvangst. Ik voel me ook geweldig en steeds als ik in de spiegel kijk, krijg ik een fijn gevoel.
-
Net als elke vrouw staat mooi ouder worden hoog op jouw wensenlijstje. Hiervoor tref jij dan ook de goede maatregelen. Je snuift regelmatig de frisse buitenlucht op, drinkt veel water, eet gezond en doet regelmatig aan lichaamsbeweging.
-
Vroeger werd je vaak geprezen om je mooie ogen, maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Afgezien van het feit dat die overhangende oogleden je ouder doen lijken dan je bent, geven ze ook een drukkend gevoel. Aan het eind van dag zie je soms slechter, heb je regelmatig hoofdpijn en een vermoeid gevoel boven je ogen.
-
Mooi oud worden: net als elke vrouw is dit ook jouw doel. Hiervoor tref je al de goede maatregelen. Je sport, drinkt veel water en eet gezond. Ook verzorg je je gezicht met lekkere crèmes en op zijn tijd een maskertje en een scrub.