‘Ik kwam keer op keer in conflictsituaties terecht’
We krijgen er allemaal wel eens mee te maken: conflicten. Voor de één vormen ze echter een groter probleem dan voor de ander. Marten (47) ondervond hier veel last van. ‘Wanneer ik boos was, kon ik nauwelijks met anderen praten of me verbonden voelen. Veel situaties voelden daarom onoplosbaar, terwijl ik diep vanbinnen er echt wel uit wilde komen. Ik raakte vastgedraaid in mijn emoties en kon mijn weg daaruit niet vinden.’
De gemene deler
‘In mijn situatie kwamen conflicten op verschillende vlakken voor’, vertelt Marten. ‘Zowel in romantische relaties als met vrienden en op het werk ontstonden er vaak slepende problemen. Na een arbeidsconflict voelde ik me zo gestrest, dat ik er lichamelijke klachten van kreeg. Ik voelde me vaak onbegrepen en het maakte me nog bozer. Maar op een gegeven moment realiseerde ik mij dat de gemene deler van ieder conflict ikzelf was.’
Kamp jij met moeizame en herhalende conflicten?
De eerste fase
‘De fase waarin ik voor het eerst veel boosheid ervoer, was na de scheiding van mijn ouders. Al op mijn vierde waren ze uit elkaar. Maar toen ik iets ouder werd, zorgde alleen al de gedachte van naar mijn vader gaan voor boos gedrag. Dat uitte zich op school, thuis bij mijn moeder, met vriendjes en bij de sportvereniging. Ik zette een grote mond op, vooral tegen leraren of hulpverleners die zeiden dat ik naar mijn vader moest. Soms probeerde mijn moeder me gerust te stellen. Dat hielp even, maar iedere keer dat ik naar mijn vader moest, ging het weer mis.’
Ik ontwaakte
‘Mijn vader is een extreem autoritaire man die tegen alles en iedereen aanschopte. Hij had altijd gelijk, en als je een andere mening was toegedaan, had je pech. Als kind voelde ik me gekleineerd en geïntimideerd. Het was emotioneel een totaal onveilige omgeving. Van mijn voorbeeldfiguur nam ik over dat, op onbehaaglijke momenten, ik mijn mond open moest trekken. Als kind wordt je dat zo nu en dan nog wel vergeven, maar als volwassene natuurlijk niet. Toen ik mij realiseerde waar mijn gedrag uit voortkwam, was het alsof ik ontwaakte.’
Worsteling met mijzelf
‘Samen met Sypke Visser ontdekte ik dat de bron van alle conflicten een worsteling was met mijzelf. Ik worstelde met een gevoel van onveiligheid, van angst, een gevoel van niet geaccepteerd worden. En ik loste dat keer op keer op door een grote mond op te zetten en anderen van me af te duwen. Door die realisatie heb ik voor het eerst echt stappen kunnen zetten tot verzoening. Allereerst met mezelf, maar heel voorzichtig ook met de mensen om me heen. Steeds meer leer ik de welbekende valkuil te omzeilen. Daar ben ik Sypke oneindig dankbaar voor.’
Voor jou!
Herken jij je in het verhaal van Marten en kamp je ook met moeizame en herhalende conflicten? Gun jezelf een leuker en lichter leven met positieve gedachten over jezelf en anderen! Als therapeut begeleid ik je daar graag in. Voel je vrij om een vrijblijvende kennismakingsafspraak te maken.
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
De scheiding is achter de rug en het leven lijkt zijn normale vorm weer aan te nemen. Toch zijn er nog regelmatig conflicten, omdat je ex-partner ‘dwarsligt’.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig.
-
‘Maar hij/zij begon!’ klinkt het met regelmaat op het schoolplein terwijl er gewezen wordt naar een ander.
-
Na veel wikken en wegen is het hoge woord er dan eindelijk uit: jullie zijn uit elkaar. Of de relatie nu lang heeft geduurd of je maar kort samen bent geweest, het staat vast. Je bent weer alleen.