Heb jij een te hoog cholesterol? Verander je leefstijl!
Heftig maar waar: bijna een kwart van de Nederlanders tussen de dertig en zeventig jaar heeft een te hoog cholesterol. Dat betekent onder andere dat deze mensen een hogere kans hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten. Onlangs zond Radar een tweeluik uit over cholesterol. Hierin kwam naar voren dat het medicijngebruik in Nederland hoog is. Naar schatting slikken ruim twee miljoen mensen op advies van hun arts medicijnen (statines) om hun cholesterolwaarde te drukken. Deze cholesterolverlagende medicijnen bestrijden eigenlijk alleen de symptomen. Dit terwijl er ook steeds meer bewijzen zijn dat een (drastische) aanpassing in de leefstijl zijn vruchten afwerpt.
Hoog cholesterol? Zelf aan de slag!
Heb jij ook een te hoog cholesterol? Dan kun je gelukkig heel wat zélf doen om je cholesterol weer op een gezond niveau te krijgen. Hiermee voer je zelf de regie over je gezondheid én pak je het probleem bij de oorzaak aan. Het belangrijkste? Meer bewegen en gezonder eten. Wat beweging betreft, telt alles mee: stevig wandelen, fietsen, stofzuigen, traplopen. Daarnaast is het zaak om de juiste aanpassingen in je voeding maken. Het allerbelangrijkste is hierbij om het gebruik van bewerkt voedsel zoveel mogelijk terug te dringen. Deze producten zijn – met hun toegevoegde suikers, verzadigde vetten en zouten – vaak lekker en snel te bereiden. Maar ze zijn allesbehalve goed voor je lichaam!
Weetjes cholesterol
Wist je dat…
- …bijna een kwart van de Nederlanders (23,2%) een te hoog cholesterol heeft?
- …mannen (24%) vaker dan vrouwen (22,6) een te hoge cholesterolwaarde hebben?
- …de kans op een hoog cholesterolwaarde toeneemt naarmate je ouder wordt?
Makkelijker gezegd dan gedaan
Natuurlijk is het aanpassen van je leefstijl typisch weer zo’n geval van ‘makkelijker gezegd dan gedaan’. Om het je al iets makkelijker te maken, vind je hieronder een lijstje. Speur je keukenkastjes en koelkast eens af, en vervang de volgende producten voor de natuurlijke en gezonde varianten. Let op: dit is slechts nog maar een selectie.
- 40+ kaas en andere (vol)vette kazen. Deze kun je vervangen door bijvoorbeeld 20+ of 30+ kaas, hüttenkäse en magere zuivelspread en smeerkaas.
- Vlees. Neem dit met mate, en varieer met peulvruchten (zoals linzen en kikkererwten), vissoorten als zalm, tofu en ongezouten noten. Kijk ook uit met eieren: neem er hoogstens 2 à 3 per week.
- Pasta en rijst. Kies altijd voor de volkoren varianten, of vervang bijvoorbeeld door courgetti (courgetteslierten) of bloemkoolrijst.
- Snelle snacks. Vervang dingen als Sultana’s, Cup-a-Soup, vulkoeken en chips voor een stuk fruit of snoepgroente.
Het allerbelangrijkste is om het gebruik van bewerkt voedsel zoveel mogelijk terug te dringen
Ga jij ook zelf aan de slag?
Wil jij ook werken aan een gezondere leefstijl en hiermee je cholesterol verlagen? Doe dit wel altijd in overleg met je arts. Is de uitkomst positief, dan kun je dus zelf heel goed aan de slag. In dit artikel heb je al een aantal tips gekregen om je een stukje op weg te helpen. Je leefstijl veranderen is echter niet gemakkelijk, en een proces van vallen en opstaan. Hierbij hulp vragen van een professional die de juiste kennis paraat heeft is zeker geen schande, maar juist slim. Van deze investering heb je de rest van je leven profijt! In mijn praktijk Vitaal en Gezond ondersteun ik jou op de weg naar een betere gezondheid. Hierbij is bewustwording ook belangrijk. Want een optimale gezondheid, met een bijbehorende gezonde cholesterolwaarde, draait immers om véél meer dan voeding en beweging alleen.
Ook bij andere klachten, doelen en wensen
Op basis van een persoonlijke intake en verschillende metingen, krijg je een op maat gemaakt behandelplan. Dit behandelplan omvat een beweegadvies en een voedingsplan, eventueel aangevuld met supplementen en advies omtrent stressreductie. Heb je andere vragen, wensen of klachten omtrent gezondheid, zoals darmproblemen, stress of overtollige kilo’s? Ook dan sta ik voor je klaar. Samen gaan we op weg naar een optimale gezondheid!
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.