‘Leven is het meervoud van lef’
Al vanaf haar 21ste had Annelies Rulkens-Zielman een leidinggevende functie in het bedrijfsleven. Toch bestond ook altijd de wens om een eigen organisatie op te bouwen. Na een hectische periode in haar leven was het tijd om de stap te wagen. Annelies combineerde haar wens van het ondernemerschap met haar passie voor teamontwikkeling en leiderschap. In de afgelopen zes jaar heeft zij, samen met echtgenoot Rob, met Inn-spiratie een prachtige formule neergezet die werkt!
1. Hoe is het allemaal begonnen?
‘Ik had een gave baan en een dito salaris, maar toch was er altijd die hang naar het ondernemerschap. Een moodboard van mijn gedroomde onderneming hing zelfs al jaren aan de keukenmuur. Rob en ik hebben daar aan de keukentafel vaak verder over gefilosofeerd. Zijn achtergrond vanuit Defensie wierp een verfrissende blik op de droom. In 2012 werd ik voor de tweede keer moeder én overleed mijn vader. Op zo’n moment verdwijnt alle ruis van de radar en vraag je je af wat je nu écht belangrijk vindt en wilt in het leven. Voor mij was dat ondernemen en van mijn moodboard werkelijkheid maken. Ik wilde later geen spijt hebben omdat ik het nooit geprobeerd had. Het leven gaf me als het ware een schop onder mijn kont.’
2. Wanneer heb je tijd voor andere dingen?
‘Gelukkig ben ik goed in organiseren en vaar ik wel bij routines. Zo blok ik wekelijks tijd in mijn agenda voor de kinderen, tijd voor mezelf en tijd voor Rob en mij. Dan proberen we niet over werk te praten. Samenwerken met je partner blijft complex. Je kunt je niet verschuilen achter professionele maskers. Dat is een voordeel, maar kan ook als een nadeel uitpakken. We hebben samen zó’n mooi bedrijf neergezet en we zijn continu in gesprek over hoe we het werkbaar en leuk kunnen houden. En verder gaat mijn wekker elke dag om half zes af, waarna mijn dag start met tijd voor mezelf. Een ochtendroutine houdt me scherp en gefocust. Op die manier creëer ik een uurtje me-time voordat de mallemolen van gezin en werk weer begint te draaien.’
3. Waarom vind je persoonlijk leiderschap zo belangrijk?
‘Dat is me met de paplepel ingegoten. Mijn ouders – en in het bijzonder mijn vader – hebben daar een belangrijke rol in gespeeld. Ik geloof sterk in de maakbaarheid van het leven. Niet alles is te beïnvloeden, maar daar waar je keuzes hebt wél. Dus stel ik mezelf, en anderen, vaak de vraag: leef jij je leven of leeft het leven jou? Met persoonlijk leiderschap heb je het stuur zélf in handen. Je creëert, bedoeld of onbedoeld, wat je zelf zaait en hebt meer invloed dan je denkt. Als je echt iets heel graag wilt en je zet je talent, energie en aandacht consistent in voor jouw doel, dan bereik je vaker wel dan niet wat je wilt. Deze aanpak en overtuiging zit ook verweven in de programma’s die we onze klanten bieden op het gebied van leidinggeven of teamwork.’
‘Het leven gaf me een schop onder mijn kont’
4. Waarom onderscheid jij je van anderen?
‘De manier waarop wij de leiderschaps- en teamontwikkelingsprogramma’s brengen, is gebaseerd op de vorming van leiders en teams binnen Defensie: leren, trainen, vormen en gericht op ervarend leren. Nuchter, helder en vanuit praktijkervaring. Deze aanpak werkt echt, want alleen wat écht sterk is, blijft over. Deze inzichten en ervaring kunnen we gebruiken binnen Inn-spiratie, omdat Rob ook een aantal (ex)collega’s meenam naar ons bedrijf. Op persoonlijk vlak onderscheid ik me van anderen door mijn enthousiasme, snel kunnen schakelen en hoge energieniveau. Mijn kernkwaliteiten zijn inspireren, realiseren, reflecteren en vernieuwen. Ik zie overal kansen en mogelijkheden en heb scherp in mijn kop waar ik naartoe wil met Inn-spiratie.’
5. Wat is jouw gouden tip voor de lezer?
‘Dat zit voor mij echt in het persoonlijk leiderschap. Pak het stuur over je leven in handen. Is er iets wat je leuk lijkt om te gaan doen? Onderzoek je dromen en heb het lef om in actie te komen. In het ergste geval lukt het niet en heb je wat je nu ook al hebt. Je hebt echt niets te verliezen. Hooguit trots en daar kun je wel zonder. En zoek ook de juiste mensen om je heen. Je eerste actiepunt is om hulp durven vragen. Een voormalig topsporter legde mij eens het verschil uit tussen topsporters en ‘gewone’ sporters. Hij zei: ‘Het gaat er niet om of je valt of niet, want vallen doen we allemaal. Het gaat erom hoe vaak je bereid bent om gewoon weer op te staan en door te gaan.’ Volg je dromen, toon lef en zet door. Mijn motto is niet voor niets ‘leven is het meervoud van lef’.’
6. Wie is jouw voorbeeld of rolmodel?
‘Het zou natuurlijk gek zijn als ik papa niet zou noemen. Hij heeft me aangemoedigd om dit te doen. Maar daarnaast zijn er nog zoveel andere mensen die ik bewonder. Ik verzamel graag goede en inspirerende mensen om me heen. In mijn bedrijf zijn er zoveel mensen waar ik een ‘wauw’-gevoel van krijg, ieder in zijn of haar specialisme: van Christie, onze gastvrouw, die de eerste lettergreep van onze naam, Inn-spiratie, tot in de puntjes en op hoog niveau weet neer te zetten, tot Hassan, een Syrische vluchteling die twee jaar geleden nog advocaat in Syrië was en nu een betaalde baan bij ons heeft in de financiële administratie. Ik heb een startende rol in dit bedrijf gehad, maar zonder al die toffe gasten om me heen was ik nooit zover gekomen.’
-
In 2015 schokte ze haar trouwe fans met het nieuws dat ze ging stoppen met schrijven, maar intussen heeft de bestsellerauteur haar besluit herzien. ‘Ik was even klaar met fictie schrijven, klaar met het thrillergenre’, bekent Marion Pauw. ‘Ik had een enorme faalangst ontwikkeld.
-
Samen met echtgenoot Wybren startte Grytsje Dykstra in 1995 Werpsterhoeke Tuinmeubelen, een zaak in exclusieve tuinmeubelen in het Friese Wytgaard. Dit bleek een gouden greep, want het bedrijf was direct een enorm succes. Er brak echter een zware tijd aan toen Wybren plotseling overleed, maar Grytsje zette het bedrijf voort.
-
Ze maakte een indrukwekkende carrière door. Samen met echtgenoot Jonnie Boer maakte Thérèse een driesterrenrestaurant van De Librije in Zwolle. Met een hotel, kookschool, delicatessenwinkel, het restaurant Brass Boer op Bonaire en sinds 2019 de bistro-brasserie Brass Boer Thuis in Zwolle zetten zij een waar culinair imperium neer.
-
Genietend kijkt Joke de Kruijf om zich heen in de intieme theaterzaal van het Apollo First Theater in Amsterdam, waar zij poseert voor de camera van ForYou. ‘Ik kom hier regelmatig om nieuwe producties te zien die op dit podium worden uitgeprobeerd. Het zou leuk zijn om zelf ook een keer in het Apollo First te staan.
-
Ze stond zeven jaar geleden aan de wieg van Breast Care Nederland om een nieuw rolmodel borstkankercentrum op te richten.
-
Ze heeft tientallen kookboeken op haar naam staan, is culinair publiciste, was in 2014 en 2015 samensteller en schrijver van de Nationale Eettest, ze had tot begin van dit jaar een dagelijkse kookrubriek in diverse grote dagbladen, is jurylid van het tv-programma ‘Heel Holland bakt’, boegbeeld van de Taskforce ‘Gezond eten met ouderen’ en adviseert ziekenhuizen over gezonde voeding.
-
Ze heeft het succes nooit nagestreefd, maar kreeg het ook beslist niet cadeau. Else Hardjopawiro behaalde tweemaal de top. De eerste keer was het puur uit overlevingsdrang en plichtsbesef, de tweede keer volgde ze haar passie.
-
Ze heeft een gezin en brengt veel tijd met haar twee zoons door, ze staat aan het hoofd van een succesvol bedrijf, bekleedt diverse vrijwilligersfuncties en is uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar 2017. De agenda van Elske Doets is overvol, maar toch lijkt ze alles moeiteloos te kunnen inpassen. ‘Je moet niet alles tegelijk willen doen, maar weten waar je prioriteiten liggen.
-
Mannen zijn anders dan vrouwen. Ze denken anders, voelen anders, communiceren anders en hebben op een andere manier lief. Het is voor ons vrouwen vaak een groot raadsel hoe dat mannenbrein precies werkt. Dat zorgt nog weleens voor het nodige onbegrip.
-
Mannen zitten anders in elkaar dan vrouwen. Ze denken anders, voelen anders, communiceren anders en hebben op een andere manier lief. Het is voor ons vrouwen vaak een groot raadsel hoe dat mannenbrein precies werkt. Dat zorgt nog weleens voor het nodige onbegrip.