lipoedeem

Alles over lipoedeem

Ongewenste vochtophopingen in de vorm van lipoedeem, veel vrouwen krijgen ermee te maken. Bij lipoedeem is er sprake van een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Hoe herken je deze aandoening en wat kun je eraan doen?

Lipoedeem

Lipoedeem is een chronische, veelal pijnlijke aandoening waarbij vetweefsel niet gelijkmatig over het lichaam verdeeld is. Op de heupen, dijen, (onder)benen en de binnenkant van de knieën of armen kan plaatselijke symmetrische vetophoping ontstaan. De handen en voeten blijven vrij van vetophoping. Het verliezen van gewicht zal lipoedeem bijna niet beïnvloeden. Het onderhuidse vetweefsel kan de lymfvaatjes in de onderhuid dichtdrukken, waardoor er dus lipolymfoedeem kan ontstaan.

Klachten

Klachten door lipoedeem:

  • zware benen, heupen, billen of armen
  • het afvallen wil maar niet lukken
  • snel last van blauwe plekken
  • ‘sinaasappelhuid’
  • verschil in kledingmaat boven en onderlichaam

Heb jij last van deze pijnlijke aandoening? Tijd om dit aan te pakken!

Hoe ontstaat lipoedeem?

Het is niet bekend hoe lipoedeem ontstaat. Het wordt in ieder geval niet veroorzaakt door overmatig eten. Lipoedeem komt tot uiting bij grote hormonale wisselingen, zoals de puberteit, een zwangerschap of tijdens de overgang. Er zijn echter wel een aan factoren die een rol spelen:

  • hormonale factoren
  • overgewicht
  • te weinig spierarbeid of te lang zitten of staan
  • aanwezigheid van lymf- of veneus oedeem

Ritmische massage

Ann Taveirne van Centrum Fysiotherapie & Revalidatie is gespecialiseerd in het behandelen van (lip)oedeem. Therapeute Ann: ‘De therapie bestaat onder andere uit manuele lymfdrainage, een zachte ritmische massage. Met zachte, pompende bewegingen activeer ik het netwerk van lymfvaten vlak onder de huid. De lymfdrainage stimuleert de vochtopname door de lymfvaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht. De vochtopslag wordt als het ware opgelost door het ‘verkeer’ via andere wegen op de bestemming te laten aankomen.’

Compressietherapie

‘Een andere behandeling is compressietherapie. Door het aanleggen van zwachtels wordt van buitenaf een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. Speciale hulpmiddelen kunnen worden ingezet om te voorkomen dat oedeem toeneemt’.

Datum: 25 juli 2018