Goede voeding maakt je fit
Je wilt je fit, energiek en lekker in je vel voelen. Je lichaam doet er alles aan om zo goed mogelijk te functioneren. Om alle lichaamsprocessen goed te kunnen laten verlopen, zijn zuurstof, beweging, ondersteunende gedachten en verse voeding nodig. Het is belangrijk om je lichaam te steunen in het belangrijke werk dat het voor ons doet. Soms kan het lastig zijn om te weten wat je moet doen om je goed te voelen. Als je weet hoe je lichaam werkt, is het gemakkelijker om juiste keuzes te maken. Wat wil je wel, en wat wil je niet eten?
De juiste voedingsstoffen
Een complete maaltijd bestaat uit koolhydraten (uit groente en fruit), gezonde vetten en eiwitten. Voor een goed werkend lichaam hebben we deze voedingsstoffen (macronutriënten) allemaal nodig. Het is ideaal wanneer je dagelijks twee maaltijden eet en elke maaltijd gevarieerd en compleet is met de drie macronutriënten. De voeding zorgt dan voor een voldaan gevoel en het geeft je energie. Als je alle voedingsstoffen eet die je lichaam nodig heeft voor de verschillende processen, kan je lichaam optimaal functioneren en helen. Zo is juiste voeding hét medicijn!
Goede voeding!
Op zoek naar goede voeding? Hou deze tips in je achterhoofd:
- Zoveel mogelijk biologisch
- Groente en fruit bij elke maaltijd
- Eiwitten uit kip, goede vis en ei
- Vetten uit noten, pitten, zaden, avocado, olijfolie en kokosolie
Haal koolhydraten uit groente en fruit
Voor veel mensen bestaat het dieet voor een te groot deel uit geraffineerde en bewerkte koolhydraten, zoals brood, pasta en koekjes. En hoewel koolhydraten uit groente en fruit belangrijk zijn, is de bewerkte voeding geen goede bron.
Wat is goede voeding? En waar moet je dan op letten?
Vermijd vet niet!
Bang zijn om vet te eten hoeft niet! Sterker nog: de goede vetten (vetten uit vis, avocado en olijven bijvoorbeeld) komen we vaak tekort. Ons lijf haalt meer energie uit vet dan uit suikers. Met de juiste vetzuurverhouding in ons lichaam kan het lichaam weer optimaal functioneren.
Van eiwitten wordt ons lichaam ‘gebouwd’
Van aminozuren kan ons lichaam allerlei belangrijke stoffen maken: cellen, weefsel, enzymen en hormonen. We hebben elke dag nieuwe eiwitten nodig om reparaties te kunnen doen in ons lichaam. Er zijn veel essentiële eiwitten die gegeten moeten worden, omdat het lichaam deze zelf niet kan maken. En ook heel fijn aan eiwitten is, dat ze een verzadigd gevoel geven na de maaltijd.
Rust en kracht
Naast de voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om het geweldige werk te kunnen blijven doen, heeft het lichaam ook een pauze nodig na het verteren van de spijs. Eet daarom tussen de maaltijden een aantal uren niet. Voldoende gezonde spiercellen zijn ook heel belangrijk voor het energieniveau. Beweeg daarom zoveel mogelijk en zit zo min mogelijk. Om je spiermassa te behouden, kun je een aantal keren per dag en voor iedere maaltijd een minuut aan krachttraining doen!
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.
-
Midden in de nacht word je badend in het zweet wakker. Tijdens een vergadering probeer je achteloos de druppels van je voorhoofd te vegen, maar je weet dat dat slechts een tijdelijke oplossing is.
-
Het verhaal van Mirthe (54): ‘Toen ik relatief jong was, heb ik mijn moeder verloren. Met haar heb ik dan ook nooit kunnen praten over de overgang. Dat was echt een gemis, want ik had nooit verwacht dat het me zo moeilijk zou vallen.