grenzen-aangeven

Waarom het in een relatie goed is grenzen aan te geven

Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven. Door met elkaar duidelijke grenzen af te spreken, kun je ervoor zorgen dat deze irritaties niet de boventoon gaan voeren. Wat is het belang van het aangeven van grenzen? En hoe doe je dat eigenlijk?

Onvermijdelijke irritaties

Welke relatie is echt perfect? In iedere relaties zullen op den duur irritaties optreden. Misschien dat je vriend weer zijn vrienden heeft uitgenodigd, terwijl jij na een lange werkdag liever even rust om je heen wilt. Misschien dat je het vervelend vindt dat jij steeds degene bent die aan de boodschappen moet denken, of dat je partner juist iets te vaak flirt met mensen buiten jullie relatie om. Het kunnen kleine dingen zijn. Opmerkingen, verwachtingen of gewoontes. Kleine irritaties kunnen alleen na verloop van tijd opbouwen. Stapelen. Tot je er niet meer omheen kunt.

Openstaan en ruimte geven

In een relatie wil je juist open staan voor de ander. Je wilt beschikbaar zijn en ‘als een open deur’ je gevoelens kunnen uiten. Toch is het ook in een goede, gezonde relatie belangrijk dat je de mogelijkheid hebt om je grenzen aan te kunnen geven. Met duidelijke grenzen kun je de relatie nog sterker maken. Het is duidelijk wanneer je ruimte nodig hebt en wanneer je juist behoefte hebt aan contact. Je weet wat elkaars wensen zijn. Hierdoor ontstaat er minder ruzie, minder conflict en uiteindelijk minder verdriet.

Wat zijn je grenzen?

Het is goed om eerst stil te staan bij wat je grenzen eigenlijk zijn. Waar heb je behoefte aan? Wanneer voelt het alsof je partner iets van je vraagt wat je eigenlijk niet wilt?
Vragen om bij stil te staan, zijn bijvoorbeeld:

  • Hoeveel ruimte heb je nodig?
  • Wanneer wil je tijd voor jezelf?
  • Hoe wil je dat je partner met jou omgaat?
  • Hoe kom jij het beste tot je recht?

Het is belangrijk om je grenzen aan te geven, ook in een gezonde relatie

Zorg voor duidelijkheid

Ben je iemand die niet iedere avond plannen wil maken maar af en toe ook rustig thuis wilt zijn, dan kun je dat vertellen. Dat voorkomt dat je meegesleurd wordt zonder dat je het wilt. Merk je dat je partner soms te veel flirt met anderen, bespreek dat dan. Uiteindelijk leidt het aangeven van grenzen tot meer begrip voor elkaar. Wanneer je ze zelf aangeeft, zul je ze ook van je partner horen. Zo leren jullie beter over wat jullie fijn vinden en wat niet. Hierdoor zullen er op den duur ook minder irritaties optreden.

Jezelf eraan houden

Heb je het een keer gehad over elkaars wensen en behoeftes? Dan is de eerste stap gezet. Daarmee ben je er alleen nog niet. Wanneer je de grens hebt besproken, is het belangrijk om je hieraan te houden. Wees niet bang om het weer te noemen wanneer de situatie opduikt. Je hebt het besproken, de afspraken zijn gemaakt, dus het is ook belangrijk dat deze gerespecteerd worden. Anders is dit alleen maar weer een grens die overtreden wordt.

Hulp bij het vinden van je grenzen

Weet je niet goed waar de grens zit of wat er precies tot de irritatie leidt? Dan help ik je graag. Door het te hebben over waar je tegenaan loopt, kun je inzicht krijgen in de patronen en gewoontes van je relatie. Dit inzicht kan je helpen de relatie prettig en gelukkig te houden. Je kunt altijd een afspraak maken voor een eerste kennismaking!

Datum: 29 januari 2024