‘Hou op, niet doen!’
Het corrigeren van kinderen heeft met je opvoedstijl te maken, maar blijft ongeacht welke opvoedstijl ook toch lastig. Wanneer negeer je te veel of zit je je kind wel erg op de huid? Straffen is een manier om gedrag te corrigeren, maar wat leert het kind? Dat het bang moet zijn voor acties die uit zijn handelingen voortkomen?
Je kunt al op zeer jonge leeftijd een kind corrigeren zonder te straffen, maar door het goede voorbeeld te laten zien, of simpelweg negatief gedrag te negeren en de aandacht meer te richten op positief gedrag. Het zelfbeeld van jonge kinderen is nog heel fragiel.
Van het te veel corrigeren worden kinderen onzeker, opstandig en verdrietig. Tot het 7e jaar wordt het zelfbeeld gevormd. Dit is ook een periode dat kinderen heel kwetsbaar zijn. Als ouders heb je de belangrijke taak om ze zo goed mogelijk op te voeden.
Straffen en belonen
Manieren om met straffen en belonen om te gaan zonder ze kinderen te overbelasten:
- Het begint al met melk geven. Volg je een strikt programma of kijk je naar de behoefte van de baby?
- Autonomie ontwikkelen. Laat je ze zelfstandig spelen of speel je met ze mee? Het meespelen met je kind is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling. De woorden die je gebruikt: ze doen alles na.
- Omgaan met frustratie en verdriet. Mag het kind gefrustreerd zijn? Geef je de ruimte voor frustratie of volgt er gelijk een sanctie?
- Meepraten in het gezin. Mag het kind al op jonge leeftijd een mening hebben en wordt daar ook naar geluisterd?
- Ga problemen met voeding niet bestraffen, maar bedenk een alternatief. Voeding en straf is geen combinatie.
- In slaap komen. Soms kan een kind moeilijk in slaap komen. Geef het kind de tijd maar leg het geen straf op.
- Vriendjes en vriendinnen. Straffen met het ontnemen van afspraakjes is ongelofelijk frustrerend en niet handig. Het kind krijgt een vervormd beeld van sociale contacten.
Volg meer je gevoel en intuïtie bij het opvoeden
Volg meer je gevoel en intuïtie bij het opvoeden. Doe wat jij niet leuk zou vinden ook je kind niet aan!
Sherita Paltan
hypnotherapeut, psychosociaal therapeut voor kinderen en volwassenen, critical alignment yogadocent en therapeut
-
De introductie van babymelk aan je baby is een beslissing die een zorgvuldige overweging vereist. In de eerste levensmaanden speelt voeding een sleutelrol in de ontwikkeling en het welzijn van een kind.
-
Aan het einde van ieder kalenderjaar komen kinderopvangorganisaties met het nieuwe tarief voor het komende jaar. De tarieven lopen wel wat uiteen.
-
Spelen mag best een beetje spannend zijn! Kinderen gebruiken hun spel tenslotte om grenzen te verkennen. Wat durf ik? Wat kan ik? Kan ik het zonder hulp of heb ik een handje nodig?
-
Motorrijden is super gaaf en avontuurlijk! Het gevoel van vrijheid en de spanning tijdens een rit zijn geweldig. En het zou toch fantastisch zijn om je passie voor motorrijden te delen met je kinderen?
-
Midden in Leidschendam-Noord staat Integraal Kind- en Expertisecentrum De Waterlelie.
-
Je kind is je meest waardevolle bezit. De liefde die je voelt, is met niets te vergelijken, en je wilt hem of haar een fijne omgeving bieden. Wanneer je ziet dat het niet goed gaat, is dat dan ook enorm frustrerend.
-
Wil je samen met jouw kind op pad? Dan moet je ook zorgen voor voldoende veiligheid onderweg. Onderweg kan er immers veel gebeuren en je bent ook snel afgeleid als jouw kind overal naartoe kan. De veiligheid begint daarom al vanaf het moment dat je de auto in stapt. Hiervoor kan je een maxi cosi autostoel kiezen.
-
Zodra je binnenstapt in één van de spa’s van Sparkle voel je het al: een warme sfeer en oprechte aandacht. Welzijn, gezondheid en ontspanning komen hier samen. Het is méér dan leuk: floaten heeft tal van voordelen.
-
De stap naar hulp zoeken in de opvoeding en begeleiding van je kind is belangrijk.
-
Wist je dat maar liefst 76% van de Nederlandse moeders moeite heeft met het combineren van gezin en werk? En dan hebben we het nog niet eens over dat momentje voor haarzelf dat er veel te vaak bij inschiet. Daarom 5 gouden tips: Wat kost jou energie en waar krijg je energie van? Zet dat eens voor jezelf op een rijtje en zorg dat je minimaal driekwart van je tijd bezig bent met dingen waarvan je energie krijgt.