Ontdek opnieuw het vuur in jouw relatie
Wanneer je een relatie hebt, heeft dat zowel voordelen als nadelen. Over het algemeen wordt het hebben van een liefdesrelatie als prettiger ervaren, als veilig, en misschien ook wel sociaal wenselijker. In een relatie heb je te maken met liefde, ergens bij horen en nabijheid, maar ook met erotisch verlangen en avontuur. Maar waar jullie relatie in het begin nog nieuw en spannend was, hangen jullie nu ’s avonds maar wat tegen elkaar aan op de welbekende bank…
Schaamte en schuldig voelen
Wanneer het vuur uitgedoofd lijkt te zijn in jullie relatie, kan het voorkomen dat je steeds vaker stiekem verlangt naar een spannende avond met bijvoorbeeld je overbuurman of die onbekende vrouw in de trein. En dat terwijl je met je partner een monogame relatie hebt. In je hoofd kunnen vragen als ‘Is het normaal dat ik deze fantasieën heb?’ of ‘Wat vindt mijn partner hiervan?’ steeds vaker de revue passeren. Deze gedachten delen met je partner durf je misschien niet, omdat een gevoel van schaamte je bekruipt. Daarnaast kan het voorkomen dat jij je door deze gedachten steeds meer schuldig gaat voelen naar je partner toe.
Verdere gevolgen
Emoties als schaamte en schuldgevoel kunnen op den duur weer zorgen voor andere problemen binnen je relatie. Denk aan pijn bij het vrijen, minder intimiteit en minder goede gesprekken. Natuurlijk kent iedere relatie pieken en dalen. Het is wel slim om regelmatig je relatie te evalueren. Want hoe weet je of het dal zich nog enkele kilometers verder uitstrekt, of dat de top weer bijna in zicht is?
Haptonomische relatiebegeleiding
Haptotherapeut Renata: ‘Je volgt haptonomische relatiebegeleiding samen, dus met je partner. We kunnen samen onderzoeken wat jullie individuele wensen en gezamenlijke verlangens zijn binnen jullie relatie. Het is slimmer om je te richten op verbinding en liefde in plaats van op oordeel en angst. Ik stel mezelf neutraal op tijdens de gesprekken en vorm dan ook geen oordeel. Tijdens de sessies gaan we écht in gesprek met elkaar en werken we met ervaringsoefeningen. Hierdoor wordt voelbaar hoe jullie in relatie staan tot elkaar. Oude patronen kunnen blootgelegd worden, evenals blokkades en behoeften. Het kan ook belangrijk zijn om het over schuld en schaamte te hebben tijdens onze gesprekken. Samen met jullie probeer ik tot nieuwe inzichten te komen. Daarnaast kan het alleen al prettig zijn om iemand te hebben die oordeelloos naar je luistert. Dit helpt jullie om met een frisse blik naar de toekomst te kijken.’
Samen ontdekken
Renata vervolgt: ‘Het is belangrijk om samen te ontdekken wat jullie liefde werkelijk inhoudt. Dat is de sleutel naar jullie vrijheid en een duurzame langetermijnrelatie. Denk eens wat je zelf zou willen krijgen en geef dit aan de ander. Een liefdesrelatie is een manier om jezelf te leren kennen in wie je werkelijk bent. Haptonomie maakt vaak heel direct voelbaar hoe jullie in relatie staan tot elkaar.’
Wil jij meer verbinding in je relatie?
Gouden tips voor meer verbinding
Belgisch psychotherapeut Esther Perel, bekend door haar onderzoek naar de spanning tussen de behoefte aan veiligheid en de behoefte aan vrijheid in menselijke relaties, heeft een aantal gouden tips voor meer verbinding in je relatie:
1. Wees betrokken – luister oprecht naar elkaar.
2. Wees de partner die je zelf wenst – wees actief, en heb zelf het gevoel dat je het waard bent om weer te ‘vlammen’.
3. Toon je verantwoordelijkheid – kijk niet alleen naar de ander, maar ook naar jezelf. Wat kun jíj veranderen om jullie relatie leuker te maken?
Aanvullende tip van Renata:
‘Bedenk dat je een mens bent. Mensen maken fouten en leren heel hun leven. Nare gebeurtenissen in jouw relatie zeggen niet direct iets over jouw karakter, maar over de communicatie binnen je relatie en de beslissingen die je maakte, wellicht uit frustratie of angst.’
Haptonomie praktijk Schoneveld
Als haptotherapeut help ik mensen met verschillende vragen en dingen waar ze tegenaan lopen in hun leven. Je kunt naast haptonomie en haptotherapie ook bij mij terecht voor zwangerschapshaptonomie. Verder heb ik de studie Seksuologie gevolgd, waardoor vragen rond intimiteit eveneens bespreekbaar zijn. Onze praktijk zit op twee locaties, in Zwolle en in Amersfoort.
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
De scheiding is achter de rug en het leven lijkt zijn normale vorm weer aan te nemen. Toch zijn er nog regelmatig conflicten, omdat je ex-partner ‘dwarsligt’.
-
Het voelt alsof je de juiste persoon gevonden hebt. Al lange tijd ben je met je partner samen en je weet van elkaar dat dit nog lange tijd gaat duren. Maar soms komen er toch nog irritaties naar boven.
-
Durf je niet zo goed op anderen af te stappen? Dan ontmoet je misschien liever online nieuwe mensen dan in reallife. De mogelijkheden hiervoor zijn de laatste jaren alsmaar groter geworden. Zo kun je tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende apps en websites om nieuwe mensen te ontmoeten.
-
In een relatie draait het om het tonen van liefde en waardering voor elkaar. Een geweldige manier om je partner te laten zien hoeveel je om hem of haar geeft, is door middel van romantische cadeaus.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
De knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar.
-
‘Je bent niet eerlijk tegen mij.’ Een uitspraak die je persoonlijk kan raken. Je wordt ten onrechte op iets aangesproken waar je niet verantwoordelijk voor bent of wat voor je gevoel niet klopt. Je wilt je dan verdedigen, maar er wordt niet naar je geluisterd. Je vindt het onrechtvaardig.
-
‘Maar hij/zij begon!’ klinkt het met regelmaat op het schoolplein terwijl er gewezen wordt naar een ander.
-
Na veel wikken en wegen is het hoge woord er dan eindelijk uit: jullie zijn uit elkaar. Of de relatie nu lang heeft geduurd of je maar kort samen bent geweest, het staat vast. Je bent weer alleen.