Goed voorbereid op de bevalling met zwangerschapshaptonomie
Jullie baby kan voor jou en je partner niet snel genoeg geboren worden. Maar nu de uitgerekende datum stééds dichterbij komt, beginnen jullie hem te knijpen. Jij bent bang dat het bevallingsproces erg zwaar gaat worden en je partner twijfelt over hoe hij jou hierbij het beste kan ondersteunen. Een cursus zwangerschapshaptonomie, dit kan al vanaf 20 weken zwangerschap, helpt jullie tijdens het proces van geboorte.
Weer vertrouwen met zwangerschapshaptonomie
‘Ik stop ermee!’ of ‘Dit is de laatste keer!’ Als je de bevallingsverhalen mag geloven, zijn dit de kreten die vaak worden geroepen tijdens het opvangen van de ontsluitingsweeën. En als je op de ervaringen van je beste vriendin afgaat, kan een bevalling wel méér dan 24 uur duren. Al deze dingen dragen eraan bij dat jij erg tegen de bevalling opziet. Begeleiding bij de zwangerschap in de vorm van zwangerschapshaptonomie helpt om vertrouwen in je lichaam te krijgen, zodat je beseft dat óók jij een bevalling kunt doorstaan.
(Zwangerschaps)haptonomie: wat is het eigenlijk?
Haptonomisch zwangerschapsbegeleidster Renata Schoneveld vertelt: ‘Grote kans dat je al weleens van de term ‘haptonomie’ hebt gehoord. Haptotherapie is bedoeld om weer in contact te komen met je gevoel: wat leeft er in je lichaam, en wat betekent dat voor jou? We vergroten je bewustwording door gesprek, aanraking en bewegingsoefeningen. Door deze manier van werken kom je steeds vaker ‘uit je hoofd’, en daardoor kun jij je beter afstemmen op wat je lichaam je vertelt. Dit kan helpen bij emotionele klachten, maar ook bij lichamelijke klachten.’
Ook waardevol als je geen klachten hebt
Renata vervolgt: ‘Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is ook waardevol als je geen klachten hebt. Het contact ervaren met je ongeboren kindje, het vertrouwen in je lichaam en het samen met je partner toeleven naar de geboorte en het ouderschap staan hier centraal. Zwangerschapshaptonomie volg je in meerdere sessies vóór de geboorte van je kindje, en richt zich op verschillende fases: de zwangerschap, de bevalling en de periode na de zwangerschap. Er is altijd ruimte om persoonlijke vragen te stellen en ik hou rekening met wat er in het moment speelt.’
Horrorverhalen
‘Als je al die verhalen hoort, zou je het niet denken. Maar jouw lichaam weet precies hoe het moet bevallen! Juist tijdens de bevalling is het extra belangrijk dat je luistert naar de signalen die je lichaam je geeft. Alles wat je leert tijdens de haptonomische begeleiding is gericht op het leren luisteren naar je lijf. Het meest belangrijke voor een soepele bevalling is ontspanning. Je moet letterlijk en figuurlijk loslaten. Helaas is ontspannen niet gemakkelijk als je niet weet wat je te wachten staat, en als je pijn hebt. Pijn zorgt er trouwens voor dat je lichaam endorfines aanmaakt. Deze stofjes maken indirect het moederinstinct in je wakker, wat zorgt voor een verdieping van de hechting tussen jou en je kindje. Pijn heeft dus wel degelijk een functie tijdens de bevalling.’
Omgaan met pijn
‘Op het moment dat je tijdens de weeën verkrampt van de pijn, krijgt je baby letterlijk geen ruimte om geboren te worden’, geeft Renata aan. ‘Om deze situatie te voorkomen, leer ik jou én je partner hoe je met de pijn van de weeën kunt omgaan. Ik leer jullie houdingen waarmee je de weeën kunt opvangen en je jouw spieren gemakkelijker kunt ontspannen, en waarin je de baby zoveel mogelijk de ruimte geeft om geboren te worden. Door samen deze houdingen in ontspanning en rust te oefenen, merk je wat voor jou en je partner fijn is. Ook heb je dan genoeg opties om tijdens het moment suprême op terug te vallen.’
Haptotherapie is bedoeld om weer in contact te komen met je gevoel
Nieuwe inzichten en vertrouwen
‘Samen met nieuwe inzichten en ervaringen die je meekrijgt tijdens haptonomische zwangerschapsbegeleiding, kan angst voor de bevalling plaatsmaken voor een groeiend vertrouwen in jezelf. Als je dit vertrouwen hebt, kan dit ook helpen met openen, waardoor de bevalling soepeler kan verlopen. Jullie kindje voelt dit vertrouwen namelijk ook aan. Hierdoor kan bevallen, ondanks de pijn, een mooie belevenis én positieve ervaring zijn. Houd er wel altijd rekening mee dat, hoe positief je ook bent, bevallen iets natuurlijks blijft. Ik kan je hierbij ondersteunen, maar ik kan je geen soepele bevalling garanderen.’
Je partner: bewaker van het geboorteplan
‘Je partner speelt een belangrijke rol bij de voorbereiding van de bevalling. Jullie verwachtingen omtrent de ideale omstandigheden van de bevalling kunnen jullie voorleggen aan de verloskundige of gynaecoloog. Hierbij staat jouw gezondheid en die van jullie kindje natuurlijk voorop – alle wensen moeten wel medisch haalbaar zijn. Maar in elk geval geef ik jouw partner de tips en tools om hierover het gesprek aan te gaan. Jij gaat bevallen, dus jij moet je helemaal kunnen richten op deze life changing ervaring.’
De ervaring van Sven (29), partner van Tessa
‘Tessa en ik hebben tijdens haptonomische zwangerschapsbegeleiding geleerd hoe we echt als stel de geboorte samen kunnen beleven. Ik vind het fijn dat ik weet wat ik voor haar kan doen. Met dat motto zijn we de zwangerschapshaptonomie gestart. Inmiddels naderde de bevallingsdatum. Tijdens de haptonomie stond daarom het omgaan met de weeën – zowel voor Tessa als voor mij – centraal. Dat gaf haar het vertrouwen om zich helemaal op de geboorte en de baby te kunnen richten. Ik zat achter Tessa, en zo kon zij heel goed voelen dat ik bij haar was. Zo zou zij op mij gaan vertrouwen, en zich helemaal op de geboorte kunnen richten. Deze oefening kwam erg van pas toen Tessa écht haar laatste weeën van de ontsluitingsfase had. Terwijl ik een kruik tegen haar rug hield, bleef Tessa erg ontspannen tijdens het opvangen van de weeën. Mede door deze oefening zijn we de bevalling erg rustig doorgekomen.’
Renata kan jullie helpen
Een kind krijgen is een levensveranderende ervaring en een helpende hand is soms meer dan welkom. Bij Haptonomie praktijk Schoneveld ben je aan het juiste adres voor begeleiding tijdens de zwangerschap. Haptonomisch zwangerschapsbegeleidster Renata Schoneveld helpt je graag tijdens je zwangerschap en, indien gewenst, tijdens de bevalling (altijd naast de arts of verloskundige) en na de geboorte. Renata: ‘Heb je nog vragen of zou je graag een keer willen kennismaken? Voel je vrij om contact met mij op te nemen!’
-
Iedere maand is daar weer dat moment. Weer ongesteld… Je bent dus nog steeds niet zwanger, terwijl je zó uitkijkt naar de komst van een kindje.
-
Een zwangerschap vraagt veel van je lichaam. En dat voel je. Rugklachten, ochtendmisselijkheid, weinig slaap… Soms wil je al dat vervelende even achter je laten en op en top genieten van je zwangerschap.
-
Je zwangerschap en daarna de geboorte van jouw baby zijn bijzondere momenten in je leven. Natuurlijk wil je vanaf het moment dat je zwanger bent het allerbeste voor jouw kindje.
-
Als je zwanger bent, is alleen het beste goed genoeg voor je baby, je gezin en jezelf. Elke baby is uniek en ieder gezin is bijzonder.
-
Je hebt zojuist een kindje op de wereld gezet. Voorbij zijn die maanden van een dikker wordende buik, zwangerschapskwaaltjes en misschien wel het opzien tegen die bevalling.
-
Een zwangerschap duurt negen maanden. In die periode verandert er van alles in en aan je lichaam. Het lijkt misschien alsof het een lange periode is, maar die maanden gaan sneller voorbij dan je denkt.
-
Je zwangerschap en vervolgens de geboorte van je baby zijn bijzondere momenten in je leven. Natuurlijk wil je vanaf het moment dat je zwanger bent het allerbeste voor je kindje.
-
Zowel mannen als vrouwen kampen steeds vaker met vruchtbaarheidsproblemen. Soms zijn er medische redenen waarom het niet lukt om zwanger te raken. Maar als dat niet het geval is en je door dokters gezond wordt verklaard, is het van belang om dieper te kijken naar je eigen leefstijl en mogelijk andere factoren.
-
Joëlle (33) was eindelijk zwanger na een lang onvervulde kinderwens. Dolblij was ze. Ze kon niet wachten om haar kind te ontmoeten en moeder te zijn.
-
Een kind krijgen is een van de ingrijpendste gebeurtenissen in iemands leven. Of je nu vader of moeder wordt, je leven staat op zijn kop. Toen Floris vader zou worden was dat natuurlijk ook het geval. Maar ook merkte hij dat hij als man anders benaderd werd dan zijn vrouw. ‘Dat begon vrij snel.