Dilemma: op vakantie terwijl je dierbare op sterven ligt
Al maanden kijk je ernaar uit. Je bent er ook zó aan toe! Vakantie! Maar dan ineens krijgt je moeder een zwaar hartinfarct waarbij het ergste gevreesd wordt, lijkt het erop dat je opa niet lang meer te leven heeft of raakt je beste vriendin bij een ongeluk zó zwaargewond, dat ze het niet lijkt te gaan overleven. Ineens sta je voor een enorm dilemma: ga je nog wel op vakantie nu jouw dierbare op sterven ligt?
Moeilijke keuze
Zelden heb je voor zo’n moeilijke keuze gestaan. Er is ook geen eensluidend antwoord op te geven of je nu wel of niet moet gaan. Die keus is en blijft aan jou. Onderstaande feiten en tips maken die keuze wellicht makkelijker voor je.
Hoe denkt de arts erover?
Overleg met de arts van je dierbare wat zijn of haar visie is. Is de kans groot dat het overlijden tijdens jouw vakantie zal plaatsvinden, dan kún je besluiten om niet op reis te gaan. Wanneer je een annuleringsverzekering hebt afgesloten, kun je de reis in bepaalde gevallen zonder al teveel (extra) kosten annuleren. Lees er voor alle zekerheid wel even de voorwaarden van je verzekering op na. Verwar een reisverzekering overigens niet met een annuleringsverzekering. Een reisverzekering beschermt je voornamelijk tijdens je reis terwijl een annuleringsverzekering vooral nuttig is voordat je op reis gaat.
Check de verzekeringsvoorwaarden
Mocht je wél besluiten om te gaan, check dan vooraf alvast je verzekeringspapieren voor het geval je onverhoopt toch weer naar huis moet. Dan weet je in ieder geval waar je aan toe bent en dat geeft een stukje rust. Een reisverzekering vergoedt meestal alleen de kosten die nodig zijn om naar huis te gaan wanneer een eerste- (partner, (schoon)ouders en (aangetrouwde) kinderen) of tweedegraads (grootouders, kleinkinderen en (aangetrouwde) broers en zussen) familielid onverwachts overlijdt, dus niet wanneer dit te voorzien was. De reisverzekering vergoedt overigens niet, in tegenstelling tot een annuleringsverzekering, de overige kosten die je al voor je vakantie maakte, zoals al je hotelovernachtingen.
Wees niet bang om ‘Ik hou van je’ te zeggen
Emotionele keuze
Afgezien van de financiële consequenties is er ook nog de emotionele achtbaan waar je op een dergelijk moment in belandt. Afhankelijk van de situatie van je dierbare kun je je dilemma ook eerlijk aan hem of haar voorleggen. Spreek in dat laatste bezoek voor je vakantie uit wat je altijd al had willen zeggen. Wees niet bang om ‘Ik hou van je’ te zeggen. Het is misschien je laatste kans.
Volg je hart
Gaat het om iemand met wie je dagelijks contact hebt of die je veel minder frequent ziet? In dat laatste geval kun je er ook voor kiezen om toch op vakantie te gaan, maar dit keer wat ‘dichter bij huis’ te blijven zodat je desnoods even terug kunt komen voor de uitvaart. Volg je hart. Alleen jijzelf kunt de juiste keuze maken en beslissing nemen. Niets is zo erg als achteraf spijt krijgen van wat je hebt gedaan (of juist níét hebt gedaan). Dat moet je zien te voorkomen.
-
Als je jong bent, denk je meestal niet veel na over de dag waarop je je laatste adem uitblaast. Voor de meeste mensen is het opbouwen van hun leven een grotere prioriteit dan het afbouwen ervan. Dat is volkomen logisch, maar toch is het verstandig om eens te kijken of je je zaken goed geregeld hebt.
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.