Hoe ziet de toekomst van uitvaarten eruit?
Inmiddels is een traditionele uitvaart allang niet meer vanzelfsprekend. De keuzemogelijkheden zijn uitgegroeid tot een receptie in een café, sportkantine of andere favoriete plek van de overledene. In plaats van koffie en cake kun je kiezen voor een biologische high tea of picknick. Een eiken kist kan vervangen worden door een lijkwade. Uitvaarten zijn live via een stream te volgen en rouwkaarten kunnen digitaal verstuurd worden. Qua vervoer kun je denken aan een motor, fiets of boot. Een uitvaart wordt steeds persoonlijker en in de toekomst komen er steeds meer mogelijkheden. Maar hoe zal de toekomst van uitvaarten eruitzien?
Meer dan begraven of cremeren
Zo zal onder andere de keuze voor begraven of cremeren in de toekomst uitgebreid worden. Omdat men steeds milieubewuster wordt en er een groeiende interesse is in groene uitvaarten en natuurbegrafenissen, wordt gezocht naar duurzamere alternatieven. Wij houden deze ontwikkelingen in de gaten, al zijn ze op dit moment nog niet legaal in Nederland. Op dit moment zijn er drie nieuwe technieken in ontwikkeling die een uitvaart in de toekomst milieuvriendelijker kunnen maken.
Resomeren
Een daarvan, resomeren, lijkt in de nabije toekomst een mogelijkheid te worden. In 2018 stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor de invoering hiervan. Het wachten is alleen nog op een wetswijziging. Bij resomeren wordt het lichaam in twee tot drie uur opgelost in een bad met water en kaliloog. Er blijft uiteindelijk een capsule over met wit poeder van de botten, die aan de nabestaanden kan worden gegeven. Dit levert een grote milieubesparing op, doordat er minder uitstoot van kwik en CO2 plaatsvindt.
Cryomeren
Cryomeren is ook een uitvaarttechniek die in ontwikkeling is, maar nog nergens in de wereld toegepast wordt. Hierbij wordt het lichaam eerst bevroren en daarna in een bad met stikstof gelegd. Door kleine trillingen valt het lichaam uiteen en blijft er een poeder over. Het overschot wordt in een milieuvriendelijke kist van bijvoorbeeld aardappelzetmeel begraven, wat wordt omgezet tot een soort compost dat na 6 tot 12 maanden is vergaan. Het voordeel hiervan is dat er geen schadelijke stoffen in de grond of in de afvalstroom terechtkomen.
Hoe zal de toekomst van uitvaarten eruitzien?
Composteren
Een derde nieuwe uitvaarttechniek is composteren. Het lichaam wordt dan gewikkeld in een lijkwade en op een bed van houtsnippers en andere natuurlijke elementen in een vat gelegd, waar het zich omzet tot compost. Dit proces duurt ongeveer een maand. Daarna kunnen nabestaanden de compost meenemen om bijvoorbeeld te gebruiken om een boom in te planten. Ook deze methode is momenteel nog niet legaal. Niet alleen voorkomt deze methode vervuiling en uitstoot van CO2, productie van kisten en grafstenen en vermindert het afval, het laat mensen zo weer deel uitmaken van de natuurlijke cyclus.
Technologische ontwikkelingen
Naast nieuwe uitvaarttechnieken, zijn er ook allerlei technologische ontwikkelingen gaande die ingezet kunnen worden bij uitvaarten. Van het opnemen van je eigen hologram om een toespraak te geven op je eigen uitvaart tot videoschermen en applicaties op urnen en kisten, waarop foto’s en andere informatie over de overledene afgespeeld kan worden. Digitalisering zal op deze manier steeds meer een rol gaan spelen in uitvaarten.
Uitvaart op maat
Maar zover is het nog niet. Het is duidelijk dat uitvaartwereld volop in beweging is en er in de toekomst steeds meer mogelijk wordt. Tot die tijd volgen we bij Uitvaartzorg Boerhaave de laatste ontwikkelingen en trends op de voet. Wat je wensen ook zijn, wij helpen je graag om deze wensen te vertalen naar een passende, persoonlijke en waardige uitvaart op maat.
-
Als je jong bent, denk je meestal niet veel na over de dag waarop je je laatste adem uitblaast. Voor de meeste mensen is het opbouwen van hun leven een grotere prioriteit dan het afbouwen ervan. Dat is volkomen logisch, maar toch is het verstandig om eens te kijken of je je zaken goed geregeld hebt.
-
De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we denken er liever niet te veel over na. We schuiven dat onderwerp meestal ver voor ons uit.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
We verzekeren ons voor van alles en nog wat en over de ene verzekering denken we liever net wat langer na dan de andere. Toch denken en praten we liever nog niet altijd over een uitvaartverzekering. Ook al praten we er niet veel over, zo’n 70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.
-
Heb jij weleens nagedacht over rouwvervoer? Meestal wordt een rouwauto gebruikt om de overledene naar de laatste rustplaats te vervoeren, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden.
-
Een groene uitvaart: waarom zou je daar, wanneer je altijd milieubewust leeft en duurzame keuzes maakt, niet voor kiezen? Er zijn veel mogelijkheden om de impact van jouw afscheid op het milieu zo klein mogelijk te maken.
-
Ooit heb je er eentje afgesloten: een uitvaartverzekering. Maar weet je eigenlijk (nog) wel voor welke soort verzekering je hebt gekozen?
-
Ieder mens is uniek en waarom zou iedere uitvaart daarom ook niet uniek zijn? Waar vroeger ‘standaard’ nog de norm was, mag een uitvaart nu bijzonder zijn. Passend bij de persoon die is overleden.
-
Als afscheidsfotograaf kan ik jou heel goed vertellen waarom je als nabestaande een afscheid moet laten vastleggen, maar het is nog beter als je hoort wat andere nabestaanden hiervan vinden. De mensen die al eerder de keuze hebben moeten maken om het afscheid van hun dierbare te laten fotograferen. Want dat is het natuurlijk. Al krijg ik ook wel eens de vraag waarom je zoiets triests zou laten fotograferen.
-
Kinderen en rouw. Dat zijn twee begrippen die je het liefst niet naast elkaar ziet staan. Kinderen zouden een onbezorgde jeugd moeten hebben en daar hoort de dood, en dus ook rouw, niet in thuis.