toekomst-van-uitvaarten

Hoe ziet de toekomst van uitvaarten eruit?

Inmiddels is een traditionele uitvaart allang niet meer vanzelfsprekend. De keuzemogelijkheden zijn uitgegroeid tot een receptie in een café, sportkantine of andere favoriete plek van de overledene. In plaats van koffie en cake kun je kiezen voor een biologische high tea of picknick. Een eiken kist kan vervangen worden door een lijkwade. Uitvaarten zijn live via een stream te volgen en rouwkaarten kunnen digitaal verstuurd worden. Qua vervoer kun je denken aan een motor, fiets of boot. Een uitvaart wordt steeds persoonlijker en in de toekomst komen er steeds meer mogelijkheden. Maar hoe zal de toekomst van uitvaarten eruitzien?

Meer dan begraven of cremeren

Zo zal onder andere de keuze voor begraven of cremeren in de toekomst uitgebreid worden. Omdat men steeds milieubewuster wordt en er een groeiende interesse is in groene uitvaarten en natuurbegrafenissen, wordt gezocht naar duurzamere alternatieven. Wij houden deze ontwikkelingen in de gaten, al zijn ze op dit moment nog niet legaal in Nederland. Op dit moment zijn er drie nieuwe technieken in ontwikkeling die een uitvaart in de toekomst milieuvriendelijker kunnen maken.

Resomeren

Een daarvan, resomeren, lijkt in de nabije toekomst een mogelijkheid te worden. In 2018 stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor de invoering hiervan. Het wachten is alleen nog op een wetswijziging. Bij resomeren wordt het lichaam in twee tot drie uur opgelost in een bad met water en kaliloog. Er blijft uiteindelijk een capsule over met wit poeder van de botten, die aan de nabestaanden kan worden gegeven. Dit levert een grote milieubesparing op, doordat er minder uitstoot van kwik en CO2 plaatsvindt.

Cryomeren

Cryomeren is ook een uitvaarttechniek die in ontwikkeling is, maar nog nergens in de wereld toegepast wordt. Hierbij wordt het lichaam eerst bevroren en daarna in een bad met stikstof gelegd. Door kleine trillingen valt het lichaam uiteen en blijft er een poeder over. Het overschot wordt in een milieuvriendelijke kist van bijvoorbeeld aardappelzetmeel begraven, wat wordt omgezet tot een soort compost dat na 6 tot 12 maanden is vergaan. Het voordeel hiervan is dat er geen schadelijke stoffen in de grond of in de afvalstroom terechtkomen.

Hoe zal de toekomst van uitvaarten eruitzien?

Composteren

Een derde nieuwe uitvaarttechniek is composteren. Het lichaam wordt dan gewikkeld in een lijkwade en op een bed van houtsnippers en andere natuurlijke elementen in een vat gelegd, waar het zich omzet tot compost. Dit proces duurt ongeveer een maand. Daarna kunnen nabestaanden de compost meenemen om bijvoorbeeld te gebruiken om een boom in te planten. Ook deze methode is momenteel nog niet legaal. Niet alleen voorkomt deze methode vervuiling en uitstoot van CO2, productie van kisten en grafstenen en vermindert het afval, het laat mensen zo weer deel uitmaken van de natuurlijke cyclus.

Technologische ontwikkelingen

Naast nieuwe uitvaarttechnieken, zijn er ook allerlei technologische ontwikkelingen gaande die ingezet kunnen worden bij uitvaarten. Van het opnemen van je eigen hologram om een toespraak te geven op je eigen uitvaart tot videoschermen en applicaties op urnen en kisten, waarop foto’s en andere informatie over de overledene afgespeeld kan worden. Digitalisering zal op deze manier steeds meer een rol gaan spelen in uitvaarten.

Uitvaart op maat

Maar zover is het nog niet. Het is duidelijk dat uitvaartwereld volop in beweging is en er in de toekomst steeds meer mogelijk wordt. Tot die tijd volgen we bij Uitvaartzorg Boerhaave de laatste ontwikkelingen en trends op de voet. Wat je wensen ook zijn, wij helpen je graag om deze wensen te vertalen naar een passende, persoonlijke en waardige uitvaart op maat.

Datum: 12 november 2020