Artrose: je kan er wat aan doen
Artrose is een chronische gewrichtsaandoening die veel voorkomt: zo’n miljoen mensen in Nederland hebben er last van. Bij artrose wordt het kraakbeen een beetje dunner en er komen wat scheurtjes in, maar daar heb je nog niet zoveel last van. De last komt door de manier waarop het gewricht erop reageert. Soms door wat kleine ontstekingen en door oedeem. Het bot dat onder het gewricht zit, raakt wat overstuur. Dus de ontsteking en het botoedeem leveren klachten op en daardoor kunnen patiënten bijvoorbeeld minder lang lopen, kunnen ze het gewricht minder goed bewegen of hebben ze pijn. Je wordt beperkt in je mogelijkheden.
Veel mensen denken dat artrose hetzelfde is als slijtage. Mensen denken dat dit het gevolg is van het ouder worden, maar dat is onjuist: artrose kan ook op jongere leeftijd ontstaan. In tegenstelling tot wat vaak verondersteld wordt, is er met de juiste begeleiding wel wat aan de klachten te doen.
Mismatch
Fysiotherapeut Koen Zoetelief: ‘Veel patiënten weten niet dat de aandoening te maken heeft met de fysieke fitheid. Daarom is het belangrijk dat hun verteld wordt hoe artrose ontstaat en hoe ze zelf op de juiste manier moeten bewegen. Bij artrose is er een mismatch tussen de belasting en de belastbaarheid van een gewricht en omliggende spieren. De belasting is soms te groot, waardoor het gewricht overstuur raakt en er ontstekingen ontstaan, die pijn gaan doen.’
‘Voorheen kreeg de patiënt vrij snel een knie- of heupprothese, maar zo’n ingreep is duur en kan ook ongewenste neveneffecten hebben, zoals een lang revalidatietraject of een complicatie. Ook kan het zijn dat de pijn na de operatie aanwezig blijft. Daarom wordt een operatie pas als laatste middel voorgeschreven door de orthopeed. Het is een ‘stepped care’-model. Dat wil zeggen: de juiste zorg op het juiste moment en in de juiste volgorde. Dus eerst voorlichting en leefstijladviezen aan de patiënt en dan fysiotherapie en eventueel medicatie door de huisarts. En mocht dit niet werken, dan pijnstilling door de specialist, en als laatste een operatie.’
Veel mensen denken dat artrose hetzelfde is als slijtage
Trainingsprogramma
‘In onze fysiotherapiepraktijk bieden wij een relatief kortdurend trainingsprogramma op maat aan, waarbij deelnemers aan hun fitheid werken door een combinatie van cardio- en krachttraining.’
Volgens Koen wordt de kracht van cardiotraining door veel fysiotherapeuten nog onvoldoende benut. ‘Als er sprake is van overgewicht, dan is begeleiding door een diëtiste een mogelijkheid. Ook krijgen patiënten handvatten aangereikt om thuis te blijven werken aan hun gezondheid. Met de begeleiding willen we bereiken dat de patiënt minder pijn heeft en meer bewegingsvrijheid krijgt, zodat deze beter kan functioneren in het dagelijks leven.’
‘Een nieuw inzicht rond artrose is dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er een relatie bestaat tussen artrose en laaggradige ontstekingsreacties en wat de invloed hiervan is op onze fitheid. Het is nog interessanter om te weten dat beweging met een goede dosering heel effectief is om deze laaggradige ontsteking te bestrijden. Met de kennis hierover kunnen wij de patiënten bewuster maken en sneller aan hun fitheid laten werken. Onze praktijk is een van de eerste die deze nieuwste inzichten hebben verwerkt in een programma, waarmee wij ernaar streven dat de patiënten zo lang mogelijk zelfredzaam blijven.’
-
Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten verslechtert, wat kan leiden tot stijfheid, pijn en vermindering van de beweeglijkheid van het gewricht. Hoewel er geen remedie is voor artrose, kan revalidatie wel helpen bij het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het verminderen van de pijn.
-
Wanneer we ouder worden is het meer dan normaal dat de beweeglijkheid achteruit gaat. Je wordt kwetsbaarder waardoor je sneller vatbaar bent voor gezondheidsproblemen. Wanneer er sprake is van veroudering en er gezondheidsproblematiek of psychische klachten zoals dementie en depressie zijn, kan fysiotherapie daarbij ondersteunen.
-
Veel mensen denken bij artrose aan veroudering en slijtage, alsof mensen die artrose hebben oud en versleten zijn. Dat is niet juist!
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.